Wko

Hur man kommunicerar med äldre vuxna

Vare sig du besöker en morförälder eller du är en socialarbetare som behandlar äldre vuxna från tid till annan, kan åldersrelaterade hälsoproblem utgöra ett hinder för effektiv kommunikation. Kroniska sjukdomar, såsom demens och hörselnedsättning samt effekter av läkemedel kan försvåra samtal och förståelse. Under perioder av minskad klarsynthet, kan interaktioner skapar en frustrerande och till synes hjälplös upplevelse. Men det finns tekniker som du kan använda för att underlätta samspelet med äldre vuxna att skapa en kommunikations-vänlig miljö.

Steg

Hur man kommunicerar med äldre vuxna. Var medveten om personens hälsofrågor.
Hur man kommunicerar med äldre vuxna. Var medveten om personens hälsofrågor.
 1. 1
  Var medveten om personens hälsofrågor. Äldre vuxna kan ha hälsoproblem som ger svårigheter att tala och förstå. Var säker på att du anser att personens hälsa innan du deltar i kommunikationen. Till exempel kan de ha hörselproblem, tal problem, och. Dessa faktorer försvårar kommunikationen. Och kom ihåg, är kronologisk ålder inte alltid en sann indikator på en persons hälsa (se Varningar).
 2. 2
  Var uppmärksam på den miljö där du kommunicerar. Var noga med att bedöma den miljö där du kommunicerar, vilket kan ha en effekt på hörsel-och talsvårigheter. Finns det någon störande bakgrundsljud? Är många människor som talar i samma rum? Finns det någon störande musik? Finns det några distraktioner som kan påverka din kommunikation? Fråga den äldre vuxna om miljön är bekvämt för dem. Om du känner någon störning, försök att flytta till ett mer fridfullt och lugnt läge.
 3. 3
  Tala tydligt och articulately och ögonkontakt. Äldre vuxna kan ha problem med att höra. Det är viktigt att formulera dina ord och tala tydligt. Rikta ditt tal på individens ansikte - inte deras sida. Ät inte dina ord: flytta munnen och uttala varje ord noggrant och precist. När tungan "danser" inuti din mun när du pratar, formulera dig tydligare. Om tungan "sover" och spelar en passiv roll, du är mer benägna att inte artikulera så bra som du kunde.
 4. 4
  Justera volymen på lämpligt sätt. Det finns en skillnad mellan enunciating och pratar högljutt. Lär dig att anpassa din röst till individens behov. Utvärdera miljön och hur den förhåller sig till den persons hörsel förmågor. Skrik inte bara för att lyssnaren är äldre. Behandla den enskilde med respekt av artikulera och tala på en behaglig volym som passar er båda.
 5. 5
  Använd tydlig och exakt och meningar. Tveka inte att upprepa eller omformulera dina meningar och frågor om du känner att det finns en brist på förståelse. Komplicerade frågor och meningar kan förvirra äldre vuxna som har korttidsminnet eller hörselnedsättning. Tydliga och exakta konstruktioner är lättare att förstå.
  • Använd direkta frågor: "Hade du för?" "Hade du sallad för? " I stället för: "Vad har du för lunch?" Den mer precisa du är i ditt språk, den mindre svårighet de äldre har i förståelse.
  • Minska "brus" i dina meningar och frågor. Begränsa dina meningar och frågor till 20 ord eller mindre. Använd inte slang eller ord tillsatsmaterial och fraser. ("Like", "bra" och "du vet" är några exempel.) Håll dina meningar korta och direkt på sak.
  • Undvik förvirringen av blandade tankar och frågor. Försök att definiera dina idéer och frågor logiskt. Om du blandar idéer, kan det vara förvirrande för den äldre vuxna att förstå. Uttrycka en idé och meddelanden på en gång. Till exempel, "Det är en bra idé att ringa John, din bror. Senare kan vi kalla Susan, din. " En mer komplicerad konstruktion skulle vara: "Jag tycker att vi ska ringa din bror, John, först, och sedan senare vi kunde ringa din syster, Susan."
 6. 6
  Anställ visuella hjälpmedel, om möjligt. Om en äldre vuxen har en hearing eller minne problem, är det viktigt att vara kreativ. Visuella hjälpmedel hjälper. Visa den enskilde vad eller vem du talar om. Till exempel kan det vara bättre att säga, "Finns det någon smärta i ryggen (pekar på ryggen)? Finns det någon smärta i magen (pekar på magen)? " istället för att bara fråga "Har du någon smärta eller obehag?"
 7. 7
  Ta det lugnt, ha tålamod, och. Ett uppriktigt leende visar att du förstår. Det skapar också en trevlig miljö att kommunicera. Kom ihåg att pausa mellan meningar och frågor. Ge den enskilde en möjlighet att förstå och smälta information och frågor. Detta är en särskilt värdefull teknik om en person har minnesförlust. När du pausar, visa respekt och tålamod.

Tips

 • Kom ihåg att några ord av kärlek och respekt också betyder mycket för dem eftersom det vid en så hög ålder allt de behöver är lite kärlek, omsorg och respekt.
 • Kom ihåg att röra, hålla hand, och fysisk värme ofta kommunicerar mer än ord.
 • Om den äldre vuxna godkänner, kanske du vill rådfråga hjälp av en logoped och / eller en audionom. Dessa är proffs som är specialiserade på kommunikationsproblem och kanske kan hjälpa. De fokuserar på tydligt tal och hur väl den personen hör, inte förståelse för vad den äldre vuxen hörsel.
 • Ta kulturella bakgrund och traditioner i beaktande. Till exempel, i vissa kulturer är det respektlöst för yngre generationer att få ögonkontakt med äldre personer. En yngre person i detta sammanhang kan göra klokt i att sitta vid sidan och vara riktade åt samma håll. Framför allt - följ ledningen av den äldre personen.

Varningar

 • Aldrig agera som den äldre person som du är med är gamla (även om de är!) Eller "föråldrad". Äldre människor har känslor för, och är människor precis som alla andra. Behandla dem med respekt och vänlighet.
 • Inte alla äldre vuxna har alla dessa problem! Det finns många pensionärer som är i stort sett perfekt mental och fysisk hälsa. Använd endast dessa steg om du känner den äldre vuxna har problem med att kommunicera, annars kan förolämpa honom eller henne.