Wko

Så att prata med en person som hackar

Om du känner dig obekväm när du pratar med en person som hackar, föreställa känslor av den person stamning om du förmedla frustration eller sämre. Uppskattningsvis 3 miljoner européer stamma, mestadels barn, med cirka en procent av stammare är vuxna. Stamning kan orsaka människor att skygga social interaktion och detta leder till känslor av ensamhet och en känsla av att inte vilja engagera sig i någon verksamhet där de kan krävas för att tala.

Det är viktigt att hjälpa stammare känna sig trygga om att uttrycka sig själva och bli lyssnade på med så mycket intresse som någon annan person. Här är några sätt att hjälpa dig att prata med någon som har en stamma.

Steg

Så att prata med en person som hackar. Prata med stamning personen normalt.
Så att prata med en person som hackar. Prata med stamning personen normalt.
 1. 1
  Förstå. Stamning är ett tal eller kommunikation sjukdom. Tal störs på olika ställen, till exempel start, en mitt, eller vid olika tidpunkter under samtalet. Det kan också åtföljas av ansikts rörelser som darrande läppar eller käkar, Rapid Eye blinkande eller andra ansiktsrörelser som en del av att försöka tala. Stamning har möjligen, genetiska och neurologiska orsaker, även om de exakta mekanismerna bakom stamning är ännu inte klarlagd.
  • Vissa situationer kan försämras eller kvittning stamning, såsom att vara offentligt, tala inför folk, prata i, etc.
 2. 2
  Prata med stamning personen normalt. Om de inte har en hörselskada, finns det ingen anledning att höja rösten eller sakta ner ditt tal.
  • Använd normal ögonkontakt. Det finns ingen anledning att stirra concertedly (var försiktig om det är vad du gör när du koncentrerar dig!), Eller för att undvika att deras blick.
  • Var inte generad. Om du inte är van vid att prata med någon som hackar, kan det vara en överraskning första gången. Men skam för dig är kortlivad, anser den verklighet som stammare har att uthärda sådana reaktioner regelbundet. Inse att dina ansiktsuttryck kommer att förråda din förvåning och förlägenhet, om ni anser att detta har skett, helt enkelt be om ursäkt kort och be dem att fortsätta prata.
  • Förutsätt inte en stammare är blyg, nervös, eller funktionshinder. Deras mentala förmågor är fortfarande i toppform! Och var inte super onaturligt trevligt, bara vara din vanliga själv runt dem.
  • Slappna av! Ju mer avslappnad och ostört du stöter på, desto mer sannolikt att personen stamning kommer att koppla in din närvaro och känner sig mindre orolig.
 3. 3
  Lyssna med uppmärksamt. Fokusera på innehållet, inte leveransen. Se till att ditt kroppsspråk speglar din lyssnande intresse. Stäng inte åt sidan, korsa armarna, eller sitter och plockar med ludd på kläderna.
  • Använd aktivt lyssnande tekniker, där stammare är aktivt uppmuntras att fortsätta prata med ditt genuina intresse och brist på omdöme. Det är intressant att vissa stammare har möjlighet att prata med sällskapsdjur utan stamning, det kan väl vara att husdjur oförmåga att döma ligger bakom detta!
 4. 4
  Ha tålamod. Om du är van att rusa genom samtal, eller om du inte är väl bevandrad i lyssnande färdigheter i allmänhet, kan det vara frestande att försöka stressa en stammare att avsluta vad han eller hon säger. Men inte bara är det oartigt, men det kommer att öka stammare har intrycket av att folk är ovilliga att lyssna eller bara vill "ta orden rätt ur deras munnar".
  • Gör inte eller kasta vad de försöker säga. Låt dem avsluta innan du får din tur.
  • Motstå lusten att föreslå att stammare att sakta ner eller slappna av. Detta kan öka oron för situationen och är också kränkande. Om du tror att vara lugn och avslappnad skulle hjälpa, vara så själv, och detta kommer att ange tonen för resten av samtalet.
  • Försök inte avsluta sina meningar eller fylla i ord för dem. Det kan vara frestande, men det är ett tecken på otålighet och stammare vet vad han eller hon vill säga, det tar bara längre tid att komma dit. Det är också ett farligt antagande att göra, medan du kanske tror att du vet var de är på väg, behöver du inte nödvändigtvis vet att, och det skulle kunna ge intryck av att allt du vill göra är att rusa ut.
 5. 5
  Speak up om du inte förstod vad som sades. Känsla eller osäkra kommer inte att förbättra kommunikationsflödet. Försök att trycka förbi dina känslor av obehag för att förklara att du inte förstod någonting. Din öppenhet kommer att uppskattas.
  • Vara lugn ber om ämnet för stamning. Förutsatt att du höjer det artigt och med ett genuint intresse för att förstå, kommer de flesta stammare gärna på dina frågor om stamning. Det kan vara en bra chans för stammare att tala öppet om sina erfarenheter.
 6. 6
  Prata med en på ett stödjande sätt. Med tanke på att majoriteten av de som lider av stamning är barn, är det viktigt att prata med barn med samma omsorg och uppmärksamhet du kan ge en tonåring eller en vuxen, för att hjälpa dem att inse att de är älskade och omhuldade.
  • Har inte bråttom ett barns snacket. Avsätt tid när du är fri att bara sitta och lyssna på vad ditt barn har att säga. Som tidigare nämnts, undvika att fylla ditt barns tankar.
  • Undvik stamning, eller gör det till något negativt. Ju mer stödjande hemmiljö, desto mer barnet kommer att hitta sin egen plats att utveckla självförtroende och fokusera på alla aspekter av utvecklingen, inte bara tal.
  • Om du är bekymrad över reaktionen av andra vuxna att ditt barns tal, tala till dem borta från barnet. Låt dem veta att det är viktigt att slappna av och att inte insistera på att barnet "övervinna" detta hinder.
  • Var ärlig med dina barn om ämnet stamning. Diskutera fakta och göra det känt att du älskar ditt barn hur han eller hon är.
 7. 7
  Vara uppmuntrande. Om du har en vän, syskon eller någon annan du bryr dig om vem hackar, försök att vara deras klippa när det gäller att tala offentligt. Hjälp dem att känna sig väl till mods om att tala offentligt. Saker du kan göra är att ta dem med till att tala inför publik evenemang i syfte att hjälpa stammare, och även uppmuntra och finnas där för dem när de talar i skolan eller andra funktioner.

Tips

 • Många barn som lider av stamning problem att övervinna stamningen genom vuxenlivet. Pojkar är tre gånger större risk att stamma än flickor.
 • Stamning barn är ofta föremål för mobbning, stå upp för dem! Berätta skolmyndigheterna vad som händer och begära att åtgärder vidtas omedelbart för att skydda alla offer för mobbning. Ge ditt barn offensiva strategier för att bemöta en översittare.
 • Om du blir uppringd av någon som hackar, bli inte förvånad om han eller hon inte talar inledningsvis men släpper ut ljud som kippar, eller andning, snarare än ord. Bara låta dem veta att du lyssnar och vänta på dem att börja tala.
 • Stamning är även kallad "stamning" eller "disfluent tal".
 • Berömda stammare i historien inkluderar Winston Churchill, Marilyn Monroe, Jimmy Stewart, Bruce Willis, Carly Simon, etc.

Varningar

 • Motstå lusten att göra ett barn upprepa stammade ord om och om igen. Det är inte produktivt och kommer att skapa spänningar och olycka.

Saker du behöver

 • Bakgrundsinformation om stamning för forskning (tillval)