Wko

Hur man be om en referens från en arbetsgivare

Innan någon arbetsgivare erbjuder dig ett jobb, kommer de vill ha en objektiv second opinion. Om en arbetsgivare frågar efter dina referenser, är det dags att agera och ta reda på var du står!

Steg

Hur man be om en referens från en arbetsgivare. Bestäm tidigt i ditt jobbsökande som dina referenser kommer att bli!
Hur man be om en referens från en arbetsgivare. Bestäm tidigt i ditt jobbsökande som dina referenser kommer att bli!

Att be om en referens

 1. 1
  Bestäm tidigt i ditt jobbsökande som dina referenser kommer att bli! Tidigt i ditt jobbsökande bör du ha minst 3 goda referenser. Det är bäst att ha någonstans från 5-7 pålitliga referenser som sökningen fortskrider.
 2. 2
  Säkra tillåtelse från dina referenser att ge en potentiell arbetsgivare med sin information genom att ringa dem.
 3. 3
  Gör dina referenser effektivt genom att visa dem ditt CV. Detta kommer också att ge dig möjlighet att "coach" dem om vad dina viktigaste punkterna kommer att vara.
 4. 4
  Lista dina referenser namn och kontaktuppgifter och hålla den i din portfölj så att när du får frågan du har informationen lätt tillgänglig.
 5. 5
  Meddela dina referenser. Efter att ha blivit ombedd att lämna in dina referenser, använda denna möjlighet för att ta reda på var du står genom att fråga: "Får jag antar att du känner dig positivt om att jag är en kandidat för detta jobb?" Bekräfta sedan att du vill följa upp med dina referenser så att de vet att de är på väg att underrättas.

Tips

 • Om du har gjort något frivilligt arbete, kontakta den person som var över projektet. De kan ge råd om vilken typ av person du är och hur du gjorde.
 • Tidigare kollegor kommer att vara din näst bästa.
 • Tidigare arbetsgivare gör de bästa referenser och är den mest trovärdiga, eftersom de har sett dig i aktion. Merparten av tiden en personalchef inte kommer att komma ihåg ditt namn. Kontakta en tidigare handledare istället. Det är de som har sett dig i aktion.
 • Aldrig sätta din hänvisning information om ditt CV inte ombedd att göra det. Detta skyddar sin information.
 • Praktiskt tips: Referenser gör stora korrekturläsare så se till att visa dem ditt CV.

Varningar

 • Inte alla dina referenser kan vara så gynnsam som du tror - att testa dem, få en vän att ringa låtsas vara en potentiell arbetsgivare i branschen du söker arbete i. På så sätt kan du rensa bort referenser som är ogynnsamma innan det är något som står på spel.
 • När du är på väg att starta jakt efter ett jobb igen, är det artigt att anmäla dina referenser som de kan kontaktas.
 • Var noga med att kontrollera att dina referenser är fortfarande giltiga varje så ofta. Människor rör sig på, och deras kontaktuppgifter får inte förbli densamma - och felaktiga kontaktuppgifter för egna referenser är inte något som skapar ett positivt intryck på en potentiell arbetsgivare sinne.