Wko

Hur ska avfyras graciöst

Din chef ringer dig in i hans / hennes kontor, stänger dörren, och säger, "... vi är inte nöjd med din prestation på jobbet, så vi avslutar din anställning. Gå rent ut ditt skrivbord och rapportera till HR för din exit intervju och sista lönecheck. " Vad är det bästa sättet att hantera denna situation samtidigt som din värdighet?

Steg

Hur ska avfyras graciöst. Ta en minut (eller fem) för att komma över chocken och få din hjärna att fungera igen.
Hur ska avfyras graciöst. Ta en minut (eller fem) för att komma över chocken och få din hjärna att fungera igen.
 1. 1
  Ta en minut (eller fem) för att komma över chocken och få din hjärna att fungera igen. Andas. Om du känner för att gråta, gå vidare - det kommer inte att förändra situationen, men det kommer att hjälpa dig att bättre hantera om du kan lasta av känslor.
 2. 2
  Tänk på detta på rätt sätt. Din första impuls kan vara att anta att du är en dålig anställd, en dålig person eller ett fullständigt misslyckande, men detta är bara panik prata. Istället säger till dig själv, "Jag har varit på ett jobb som inte var en bra match för mig." Detta är viktigt - det är inte det jobb som är fel, och det är inte ni som är fel - det är kombinationen av dig och det jobb som inte funkade. Så känner inte skämmas. Det finns en miljon skäl till jobb som inte fungerar, och ingen av dem är 100% ditt fel.
 3. 3
  Undvik att försöka upphäva beslutet. Du kanske frestas att be om ytterligare en chans, men du bör motstå den frestelsen. Beslutet har gjorts och är nästan alltid oåterkallelig. Pleading bara försvagar ditt förhandlingsläge.
 4. 4
  Förhandla om villkoren för din separation. Din arbetsgivare vill att det ska gå smidigt att inte skaffa ett rykte om grymhet. Så här är några av de saker du bör ställa för:
  • Överens med arbetsgivaren om hur de kommer att reagera när någon kallar dem för en referens. Det säkraste alternativet är för dem bara för att säga: "Ja, var han anställd här under dessa datum och vår policy är att inte diskutera prestanda."
  • Be om en generös separation paket. Be för alla dina återstående semester och sjuk tid i kontanter, och be om så mycket separation betala som du tror att du kan få - mellan en och tre månader värt. Du förmodligen inte kommer att få så mycket som du frågar efter, men det är en bra utgångspunkt för förhandlingar.
  • Be för arbetsgivaren att fortsätta försäkringar under någon period. Du har rätt till COBRA, men det är dyrt, och det är mycket bättre om du kan fortsätta ett tag med din löneskatt.
  • Be om hjälp att hitta ett nytt jobb. Vissa arbetsgivare kommer att koppla upp dig med en "outplacement" företag som kommer att hjälpa dig att leta efter ett nytt jobb. Om de inte gör det, frågar "Kan du föreslå några företag som anställer personer för denna typ av tjänst?" De kan vara bra förbindelser.
 5. 5
  Lämna med värdighet. Vänta inte till slutet av dagen - gå rensa ut ditt skrivbord och lämna omedelbart. Om folk slutar med att säga adjö, tacka dem vänligt, men inte allemansrätten salarna tala om för folk vad som hände dig. Aldrig någonsin badmouth din chef eller företaget - bränna broar kommer tillbaka för att hemsöka dig.
 6. 6
  Berätta för din familj omedelbart. Även om du känner dig chockad och skamsen, berätta för din familj vad som hände och diskutera hur man ska hantera det som en familj. Även om de kommer att bli chockad och bestört, i det långa loppet kommer detta att minska mängden av ångest när du börjar att reagera tillsammans.
 7. 7
  Ge dig själv läkningstiden. Du kommer att frestas att komma ut och börja leta efter nytt arbete nästa dag, men du måste ge dig själv tid att bearbeta det som hände, att tvätta skam och panik ut ur ditt system, och att börja tänka klart. Så satt en bestämd period på en vecka eller två och koncentrera sig på att ta hand om dig själv och din familj.
 8. 8
  Inse att det är inte slutet av vägen. Även svårt att göra, måste du sluta tänka på avslutningen som slutet på något, och börja tänka på det som en kursändring som kan leda dig till en bättre situation. Det är definitivt inte kul, men det kan vändas till en möjlighet.

Tips

 • Vara ansvarig. När du kommer hem, avbryta något som inte är nödvändigt och försöka budget vad pengar du har. Ha en ekonomisk plan och du kommer att bli mindre stressade och mindre benägna att hoppa på första jobb som erbjuds dig.
 • Telefonen kommer förmodligen ringer ständigt för ett par dagar med alla dina vänner och tidigare medarbetare ringer för att kolla på dig. Motstå frestelsen att prata med alla. Skicka ordet genom en vän som du mår bra och tar tid att packa upp och du kommer att ringa folk tillbaka i några dagar, veckor, månader, oavsett.
 • Kontrollera att du inte kommer att hållas på en konkurrensklausul eller annat avtal, och att du är fri att söka arbete var som helst. Om de försöker att hålla dig till en konkurrensklausul eller avtal du bör få ett avgångsvederlag.
 • Ta dig tid att bestämma om du vill fortsätta inom samma område eller om du vill prova något annat.
 • Några avgångsvederlag har elaka små termer: du kan inte tala om skälen för uppsägningen, kan du inte diskutera villkoren för din avgångsvederlag, kan du inte tala negativt om företaget eller förvaltningen, kan du inte arbeta för en konkurrent eller dela uppgifter om företaget med dem, bara för att nämna några. Om du bryter mot villkoren i ditt avgångsvederlag som de kan dra tillbaka eller stämma dig. Håll tyst och inte diskutera någonting att vara på den säkra sidan.
 • Få alla bolagets åtaganden i skrift.
 • Vanligtvis kommer du inte få tillgång till din dator eller filer efter att höra att du är avskedad. Därför, (eftersom du förmodligen läser detta innan du får sparken) i dag, när du går till jobbet, och regelbundet så länge du arbetar för någon annan:
  • E-posta till din personliga (ej arbete) e-postadress något på din arbetsdator som du skulle vilja efter att låt gå: personliga e-postmeddelanden, arbetsprover, dina medarbetare cookie recept, oavsett. Inte skicka dem ut från ditt konto på arbetet, tillgång till ditt personliga konto och använda det.
  • Gör kopior av något i de filer som du skulle vilja efter att den avfyrats (arbetsprover, Rolodex kontakter, etc.) och ta med dem hem.

Varningar

 • Gå inte hem, packa en väska och få ut ur staden. Att fly från dina problem bara gör saken värre, inte bara det utan en nykomling till en annan stad jobb utan en bra anledning (t.ex. omplacering, familjemedlemmar jobb överföras, naturkatastrof, uppsägningar, etc.) är en röd flagga för alla arbetsgivare. Istället får till handling genom att uppdatera ditt CV och lägga upp det på platser som CareerBuilder.com och arbeta alla kontakter du har om möjliga jobb.
 • Motstå frestelsen att ringa din fd medarbetare och klaga på företag eller förvaltning.