Wko

Hur man gör en ordlek

"Du har dansskor med flinka sulor. Jag har en själ av bly så stakes mig på marken jag inte kan röra sig."
- Shakespeare, Romeo & Juliet Act I, scen IV

Rumack: kan du flyga det här planet, och landar den?
Ted anfallare: säkert du kan inte mena allvar.
Rumack: Jag är allvarlig... och inte kalla mig Shirley.
- Flygplan

Creative ordlekar har länge drivit gränserna för humor i språket. PARONOMASI, mer känd för de flesta av oss gör vi vitsar, definieras av Merriam-Webster som "den vanligtvis humoristiska användning av ett ord på ett sådant sätt som tyder på två eller flera av dess betydelse eller innebörden av ett annat ord liknande i ljud, "har lämnat omfattande foder inom kanon av västerländsk litteratur och populära talesätt (" En baksmälla är vrede druvor "). Men gör inga misteak, kan en vits väl gjort antingen vara smakfulla eller obehagliga beroende på kvalitet och mot bakgrund av situationen. Vitsar är ett galler väg att gråta av skratt från människor och stänka lättsam cheddar i mixen. Men de kan även inducera stönande, suckande, och rullar ögat. Oavsett vilken riktning du väljer att ta dem, här är en enkel att följa guide om hur man slår ihop ordvitsen i din tankegång.

Steg

Hur man gör en ordlek. "Du har dansskor med flinka sulor. Jag har en själ av bly så stakes mig på marken jag inte kan röra sig.".
Hur man gör en ordlek. "Du har dansskor med flinka sulor. Jag har en själ av bly så stakes mig på marken jag inte kan röra sig.".

Fördjupa dig i språket

 1. 1
  Förstå anatomi en ordlek. Puns är ord som indirekt korrelation till ett visst sammanhang, som vanligtvis är humoristisk. Puns kan också handla om ord som låter nästan likadana men inte riktigt, såsom en direkt rim och en ofullkomlig rim som höra och haren.
  • Se och hav, vimlar och laget, kära och rådjur är alla exempel på homonymer.
 2. 2
  Studera språk. Det behöver inte vara en noggrann exegetisk undersökning i texter mäktiga historiska betydelse. Helt enkelt ta del av de ord och fraser du hör eller läser dagligen och eftertänksamt överväga vad som gör dem effektiva. Även läsa Harry Potter eller People magazine kan ge en mall av ord och fraser för att bygga vidare på.
  • Lärande talesätt och ordspråk som "Allt som glimmar är inte guld" eller "Det finns mer än ett sätt att huden en katt" kommer att förse dig med en arsenal av användbart material för att utnyttja.
  • Om någon har en hel del majs, att veta att en enda bit av majs kallas ett öra kan leda till "Jag slår vad om att du är upp till öronen i majs!"
 3. 3
  Lär dig att göra kopplingar mellan till synes orelaterade begrepp. Roten till kreativitet ligger inom hitta dolda samband mellan ämnen som, på ytan, helt separat.
  • "Jag gick till en seafood disco förra veckan... och drog en muskel" humoristiskt överbrygger de två begreppen dansa och äta musslor.

Gör ordlek

 1. 1
  Lyssna uppmärksamt på konversationen. En god lyssnare kommer att känna igen en möjlighet när den presenteras. En sann vits expert kan hitta ett tillfälle i nästan varje samtal.
 2. 2
  Identifiera rätt ögonblick. Tiden att sätta en bra vits är när något humoristiskt inträffar eller en underhållande anekdot berättas, ger möjlighet att lämna synpunkter på åtgärden.
  • Till exempel säger "Jag antar att du föll lite bakom" är användbar om en annan person tar upp en historia om hur en bakåt fysisk snubblar stört deras rutin.
 3. 3
  Tänk på några ord som passar situationen. Så fort du kan, tror upp synonymer som har homonymer eller liknande rimord. Försök att hitta lämpliga ord eller idéer som du kan förvandlas till en ordlek, som "Vill du ha lite ost att gå med ditt gnäll?"
  • Om en vän kämpar med aluminiumfolie, kan man invända med "folierad igen!"

Tips

 • Om du är en författare, experimentera med att använda dem i ditt skrivande. Poesi uppmanar särskilt denna typ av ordlekar med dess frekventa användningen av metaforen. Shakespeare var väl känd för sina många, många vitsar, några av dem ganska knotiga. Mer moderna författare och poeter har gjort stor nytta av det också. I Robert Frosts dikt "Mending Wall," berättaren frågar "vem jag var som att väcka anstöt." Ge brott också kan låta som ger ett staket, som är föremål för dikten.
 • Öva. Din första vits förmodligen inte kommer att vara ditt bästa. Inte heller kommer din andra, femte, eller ens din trettonde.
 • Låt inte chansen passera. Komiska timing är allt. Om du låter samband vitsen gå kalla genom att vänta för länge, kommer det ingen roll hur bra vits är. Det kommer att falla platt. Var noga med att kasta sig i exakt rätt ögonblick.
 • Var realistisk om begränsningarna i vitsen. Ordvitsen anses ofta vara en av de billigaste formerna av humor, och många dåliga vitsar överflöd fritt och okontrollerat. Låt det bli känt att din publik att du är i den terribleness av vitsen du just levererats. Ofta humorn kommer inte från pun själv men den dåliga kvaliteten på ordlek. Det uppmanar andra personen i den delade erfarenheten av att njuta av dåliga ordvitsen genom egen deprecation - precis som att se en låg budget skräckfilm kan föra samman människor.

Varningar

 • Gå inte överbord. Ingenting sjunker ett skämt riktigt gillar upprepning. Att vara den som alltid kommentarer om hur cirkusen är "i tält!" eller att den nya pirat filmen har fått betyget "Arrrgh!" kommer förmodligen inte att vinna dig alltför många vänner. Förutsätt inte att för varje person du möter blir det första gången de har hört ditt ordlek.
 • Känn din publik. En vits kan vara för subtil för vissa. Inte alla är anpassad för att lyssna på dem, eftersom inte alla delar din kunskap och ordförråd. Till exempel kommer obskyra dator puns troligtvis att dechiffreras binär en tillfällig användare obekant med komponenterna i programmering jargong.
 • Se till att ordvitsen är åldersanpassade. Att släppa en perverterad vits i närvaro av en femte grader kan leda till en inlaga den femte när hans eller hennes mor fångar vinden av din ob skadliga ness.
 • Likaså se till att inställningen är lämplig. Högtidliga tillfällen och professionella arbetsmiljöer kräver oundvikligen en nivå av allvar oförenlig med den typ av ordlek. Boka ditt vitsar för casual inställningar bara.
 • Skratta inte åt dina egna skämt, speciellt när ingen annan skrattar. De förmodligen inte hittar det så roligt som du gjorde. Klipp dina förluster och göra bättre nästa gång.

Citaten

Merriam-Webster "vits" definition