Wko

Hur man berättar en historia

Att berätta en historia kan vara väldigt roligt. När du känner till grunderna, kan du dra dina lyssnare i väl. För mer avancerade berättande tips när umgås med vänner och kollegor, läsa denna artikel.

Steg

Hur man berättar en historia. Har en intressant historia att berätta.
Hur man berättar en historia. Har en intressant historia att berätta.
 1. 1
  Har en intressant historia att berätta. Nyckeln för berättande är att förse lyssnarna med en bra historia. Om du inte har en historia värd att lyssna på, kommer ingen lyssnar. Fokusera på din publik. Du är definitivt inte kommer att berätta en skräckhistoria för små barn! Precis som du inte bör tala om en alltför barnslig berättelse till äldre. Hitta en bra historia för lyssnarna.
 2. 2
  Memorera den grundläggande berättelsen. Om din berättelse har dialogen, behöver du inte komma ihåg exakt dialogen, bara grunderna.
 3. 3
  Använd handrörelser för att framhäva berättelsen. Om du gör det kommer att fånga en lyssnarens uppmärksamhet plus göra berättande spännande. Handrörelser bör införlivas när sagan kräver det. Till exempel, om en linje står "Trädet var längre än himlen," du kunde peka uppåt.
 4. 4
  Använd ansiktsuttryck. Om en karaktär i berättelsen är tråkigt, till exempel rynka pannan. Om ett tecken är glad, skulle ett leende fungerar. Var uppmärksam på stämningen i berättelsen, liksom. Låt stämningen flöda in dina uttryck.
 5. 5
  Låt din röst för att vara uttrycksfullt. Ge karaktärerna olika röster. Till exempel. i berättelsen om Guldlock, kunde de tre björnarna har en hög, låg och medelhög röst. Om stämningen i berättelsen är skrämmande, låga toner är perfekt. Bygg din röst på de spännande delarna, sedan släppa det plötsligt rätt innan den mest spännande delen. I en enkel saga, fokusera på din publik. Om din målgrupp är barn, använder vänliga röster. Äldre barn kan njuta av en mer rolig talande.
 6. 6
  Lägg detaljer. En flicka med brunt hår och blå ögon kan beskrivas i din berättelse som en ung flicka med gyllenbrunt hår och ögon blå som en flod. Överdriver små saker i en berättelse kan ge en wow-effekt.
 7. 7
  Öva i förväg. Innan du berättar din historia, ge det ett försök. Du kanske vill filma dig själv eller göra det framför en spegel så att du kan se de brister i din talande. När du tittar på video på din träffande, stänga av ljudet så att du kan bara uppmärksamma de visuella aspekterna. Använde du handrörelser? Kontrollera dina uttryck som väl. Nu, blunda och bara lyssna till berättelsen. Hur är din artikulation? Använde du "AHS" eller "premier?" Justera berätta utifrån vad du märker.

Tips

 • Inkludera publiken. Att be retoriska frågor är ett perfekt sätt att göra detta. Exempel: "Guldlock var väldigt trötta efter promenader genom skogen hela dagen Du skulle ha en plats att vila om du hade gått i skogen, precis så gjorde Guldlock.?." Be att få se om de räkna ut historien.

Saker du behöver

 • En historia att berätta
 • En publik
 • Props (valfritt)