Wko

Så ge beröm istället för kritik

Är din första reaktion på något att kritisera? Är du ständigt redo att dra ner andras torn av kort, till lop de höga vallmo? Har kritisera summa upp din personlighet? Om du svarat ja på dessa frågor, eller ens till någon av dem, är det möjligt att du tungt är investerat i att göra dig själv att må bättre på bekostnad av andra. Och att detta kommer med ett stort pris - förlust av vänskap, förlust av förtroende från andra du interagerar med, och en försiktighet från folk i ditt perspektiv och omdöme.

Samtidigt lite feedback här och det är till hjälp när du hjälper människor att lära sig linor i något du är genuint expert eller erfaren i att låta en kritik-allt personlighet att dominera ditt liv kan leda till en mindre meningsfullt, mindre roligt, och till och med en mer ensam liv. Istället för ostracizing själv på detta sätt, överväga vissa sätt att försiktigt flytta mer självkritik till en mindre kritisk zon.

Steg

Så ge beröm istället för kritik. Inse det för vana är det.
Så ge beröm istället för kritik. Inse det för vana är det.
 1. 1
  Inse det för vana är det. Att kritisera människor är en genväg sätt att säga "jag vill ha mitt perspektiv av världen att dominera och jag verkligen inte vill veta eller lära sig om hur du ser saker." Det är ofta en tillflyktsort för gömma ont, naivitet och brist på kunskap (och en ovilja att erkänna detta). Ett ständigt behov av att kritisera kan också uppstå från att ha en känsla av överlägsenhet över andra, oavsett om man har kompetens för att motivera en sådan attityd. Eller, det är argumenterande Annie, som ser behovet av att vara negativ och stoke glöden från "aldrig bra nog" eld eftersom se människor missnöjda och förvirrade är en för henne. Poängen är att när vi är glada, vi sällan kritisera vem som helst, utan vi uppskattar, lyfter andra, känns det mycket bättre. Sist, vad är orsaken bakom en ständig tendens att kritisera en enkel sak - vana. Det handlar om att bilda ett sätt att tänka som har blivit så förankrad att det verkar lämpligt, även när det inte är, och är en fall-back som snart växer för att passa många situationer utöver den i vilken den kritiska personligheten ursprungligen uppstod.
  • Till exempel kan någon expert på ett visst arbete färdighet har börjat kritisera lägre nivå personalens arbetsmetoder ur kunskap född av erfarenhet, men frestelsen att förlänga denna självkritik över till andra situationer, såsom familjeliv, vänskap, eller umgås interaktioner blir överväldigande och det snart börjar infiltrera allt. Vid denna punkt, är en konstant criticizer är en förbannelse av en vana och det behöver ändras.
  • Inse att tiden är ständigt föränderliga och att allt går vidare. De konstanta criticizer riskerar att kliva in i det okända när han eller hon vägrar att hänga med i tiden utan baserar kritiska kommentarer om vad han eller hon visste tidigare. Även vad ni brukade göra tidigare kan ha varit den enda metoden för att få det rätt då, åtminstone Klara fakta om den nuvarande. I många fall kan du finna just att världen har gått vidare och att du fast vid en gammal uppfattning att inte längre kvarstår men din kommer från det gamla synsättet. Detta kommer bara att ställa dig upp för att se ut som en idiot.
 2. 2
  Lär dig att uppskatta dig själv och ditt liv. Medvetet börja uppskatta små och stora saker i ditt liv, saker du är tacksam för. Vet att vi behandlar andra som vi behandlar oss själva. Gör fred med dig själv, vara snäll mot dig själv, och så småningom kommer du att känna skift händer, kommer du sluta njuta kritisera andra, utan man skulle börja njuta av att se bra saker i dem, positiva egenskaper du skulle ha annars missat, plus när vi lyfter andra, gör vi samma sak för oss. Snart skulle du vara en positiv inverkan i deras liv. Vi lär bäst genom exempel, genom att vara den inspiration som vi vill att andra skulle få i sitt liv.
 3. 3
  Lär dig skillnaden mellan konstruktiv feedback / kritik och negativa eller icke-konstruktiv kritik. Negativ kritik består i att berätta en annan person att något de gjort, eller ens vem de är, är inte tillräckligt bra med någon standard och sätts över på ett sådant sätt att förringa, tystnad, ångest, eller distans någon - eller ens att sätta dem i vanrykte med andra. Om denna kritik är konstant och ihållande, då det kan vara oerhört handikappande för mottagaren. Konstruktiv feedback eller kritik, å andra sidan, är kritik som riktats mot att låta en annan person vet att något de har gjort skulle kunna förbättras med utfärdande-eller faktum-specifika exempel (ej generaliserande) och det kan också handla om att informera den personen om vad de har gjort bra. Och beröm är en medveten handling för att hitta och fira gynnsamma, det goda och det önskvärda i vad någon har gjort, det är också möjligt att odla denna attityd som en vana, en vana att leta efter vad som är bra i andra, söker deras, och uppmuntra dem att ge sig själva.
  • Ibland misstag aldrig sinande negativ kritik för att vara till hjälp i en "tuff kärlek" slags sätt. Visst, ibland folk behöver höra en mycket rå sanningen för att omdirigeras från en mycket ohälsosam utvecklingsväg, men tjatar om något eller göra det utan medkänsla, stöd och vänlighet bakom avsikten att skada din relation med mottagaren. Fokusera på vänlighet vid leverans mycket tuff kritik kommer att hjälpa dig att undvika att komma över som överlägsen och oklanderliga.
 4. 4
  Var noga med att undvika "boosterism" när du skapar en beröm vana. Detta är besläktad med "påtvingad beröm", där dåliga resultat eller beteende ges beröm i hopp om att medelmåttighet kommer att utjämnas genom ett enormt lyft i. Om det bara var så lätt men sådant beröm gör en björntjänst för mottagaren, eftersom de inte är motiverade att förbättra sina prestationer eller för att få herravälde över saker de tycker utmanande. Praising andra handlar inte om att ersätta korrekt, tillförlitlig och sanningsenlig feedback med orealistiska och vilseledande klapp på ryggen för dålig prestanda, attityd eller beteende. Den viktigaste faktorn för att undvika "boosterism" är att länka din lovsång till bra insats och / eller goda resultat som är uppenbara och mätbara.
  • Detta är inte att säga att det är fel att tala om för någon att generaliseringar om vad du ser lika bra ut i dem. Till exempel, för att berätta en person som "Jag älskar hur omtänksam, snäll och omtänksam du är. Jag har sett dig hjälpa människor på så många gånger att jag känner det som om du är alltid där när saker går fel för andra människor" är påpeka allmänhet att du inte uppskattar dessa aspekter av sin personlighet. Å andra sidan, att säga till någon att "jag tycker att du är en väldigt smart problemlösare när du sätter ditt sinne för det och vi ska ignorera de föregående sex månaderna av matteprovet misslyckas" är ganska orealistiskt och föga!
 5. 5
  Fråga varför du inte gillar något som en annan person har sagt eller gjort. Ibland den hastighet med vilken du svarar säger mycket mer om dig själv än om den andra personen, desto mer invärtes din reaktion, kanske mer du reagerar på något inom, såsom svartsjuka, ilska, en känsla av förtvivlan, eller irritation som du var inte den första att tänka på det eller göra det, eller att du inte har samma talang, eller att du försökt och misslyckats och har en avsmak för någon annan som gör det lyckas. Fråga dig själv:
  • Vill jag kritisera detta eftersom jag inte är ett fan av det jag vill kritisera?
  • Vill jag kritisera detta eftersom jag ogillar den här personen?
  • Vill jag kritisera detta eftersom jag inte kan se någon annan göra det?
  • Vill jag kritisera eftersom om jag inte gör det, då det inte kommer att bli en ordentlig diskussion med dubbla och tredubbla kontrollera att detta är det bästa sättet?
  • I varje fall kommer dina svar hjälper dig att hitta orsaken bakom din kritik. Tänk på andra frågor du kan ställa dig själv när du känner behov av att kritisera.
 6. 6
  Gör en omkopplare. Du har förtydligats för dig själv varför du inte gillar något eller någon och varför du tror att kritiken är berättigad. Nu tänker på vad du gör precis som om situationen, resultatet, eller personen. Om du behöver en anledning att tycka illa om något, måste du ha en anledning att vilja något. Kanske personen inte gjorde så illa trots allt och en djup gnagande känsla inuti som berättar denna verklighet men du är mer bekväm att inte erkänna denna sanning. Tänk på detta från början av upwellingen av en önskan att kritisera, så du inte överrumplas och sluta känna som om du måste göra upp lögner om vad du tycker om något. Du kan fortfarande hitta något att berömma bland dina negativa känslor.
  • Om det är en person, leta efter åtminstone en bra sak som du gillar / litar / beundra (dock motvilligt) i den personen. Och fokusera på det.
 7. 7
  Hata inte på folk. Detta tar bort en hel anledning för dig att ogillar dem eller deras idéer! Om du tänker, "Jag kommer att kritisera eftersom jag hatar den här personen!", Stoppa dig själv omedelbart. Säg till dig själv: "Nej, det är inte ett tillräckligt bra skäl" och tänka på en bättre. Gör detta varje gång och snart kommer det att bli din nya vana. Den största insikten som du byter kritik till beröm är att uppmuntra en annan person är ett sätt att bygga förtroende och respekt, och det visar tro på dem, även om de inte redan vid deras utföra sitt allra bästa. Genom att uppmuntra dem, visa att du bryr dig om deras framgång och välbefinnande snarare än att försöka dra ner dem och stöta bort dem.
 8. 8
  Kom ihåg att vara trevlig i temperamentet kommer att öppna fler dörrar än att vara en grinighet. Enkel logik blir det tydligt att människor reagerar mer positivt på en trevlig inställning till dem än en negativ, kritiserar en. Hemligheten bakom detta är att vara fråga om att respektera andra, undvika negativitet, och motivera andra för att känna sig mer positivt om sig själva.
  • Innan kritisera, fundera på vad du skulle vilja höra. Vill du höra att någon hatade dig och det är därför de kritiserade dina ansträngningar? Låtsas att det var du, och om du var den personen, tänka på vad du vill höra.
 9. 9
  Hitta vägar att berömma. Inledningsvis fokusera på din tanke och handling och flytta från denna punkt. Om du inte kan räkna ut vad jag ska säga, spendera några ord tid att läsa relaterade till beröm, förteckningar över beröm fraser och andras förslag om att ge beröm. Ju mer du läser om detta sätt att tänka, desto mer kommer det att infiltrera ditt eget tänkande och du kommer att börja se en förändring av perspektiv inom dig själv, speciellt när du sätter den i praktiken och se människors. Tänk på beröm som uppmuntran, motivation, och underlättande, och du kommer snart att börja känna sig mer bekväm med det.
  Några bra beröm meddelanden inkluderar:
  • "Du gjorde ett bra jobb..."
  • "Ni har förbättrats i..."
  • "Du säger att du inte kan göra det. Men jag tror att du kan."
  • "Jag är säker på att du kommer att kunna hantera det."
  • "Fortsätt att försöka!"
  • "Ge inte upp. Visst ser det ut som en enda röra, men du har alltid lyckats rensa hinder innan och jag vet att du kan nu också."
  • "Jag tror att din stil / strategi är fascinerande. Det är inte något jag är van vid men jag är öppen för att lära mer."
 10. 10
  Snubbla inte över att ge konstruktiv feedback eller kritik. Som diskuterats tidigare, kan all beröm och ingen återkoppling resultera i medelmåttighet. Om du har ett bättre grepp om en situation, och har genuina förslag på hjälp som kommer att motivera den andra personen att prestera sitt bästa själv, inte hålla tillbaka. Tänk bara på att soffan feedback i termer som hjälper, inte skada.
  • Ge tips. Om du har problem med beröm, tänk på vad du skulle kunna berätta för dem att hjälpa dem. Berätta för dem att arbeta på det lite är inte elak, och de bör inte ta det personligt så länge du inte pekar ut det i en oförskämd eller likgiltig sätt. Till exempel, om du granskar en persons sångförmåga, kan du säga, "En lite platt, men inte alltför illa." eller "Du flubbed det lite, men inte alltför illa."
  • Tänk på hur du formulerar negativa budskap. Att vara inkluderande kan hjälpa en hel del, till exempel "Hur tycker du att vi borde ta itu med...?", Eller "Vad är din åsikt?", Eller "Säg mig vad du tycker om det."
  • Ett sätt att hantera något ganska negativt som har hänt är att säga: ". Jag tycker / tror du jag bara inte gillar / tror på vad du gjorde / sa / producerade Du är så mycket bättre än så.".
  • Var öppen för att ges återkoppling på sin tur. Om du kan dela ut, kan du acceptera säkert en del tillbaka för att hjälpa dig att lära och växa också.

Tips

 • Beröm folk för små saker först, och sedan arbeta upp till de stora sakerna. Detta ger dig utrymme att utveckla din egen känsla av komfort med andras prestationer och att lära sig att ha goda, kloka människor runt omkring dig är en bonus, inte ett hot.
 • Håll en anteckningsbok i din byggnad beröm ordförråd. Det är inget fel med att ge dig själv uppmaningarna och minnas beröm motivationsfaktorer som har fungerat bra för dig.
 • Om du inte kan tänka på något trevligt på plats, berättar en person som du ska "komma tillbaka till dem när du har haft en tro". Bara göra det när det är något som det skulle vara meningsfullt att ta lite tänkande utrymme över, såsom tillverkning av något kreativt som en roman eller video.
 • Ha tålamod! Inte alla kan vara så begåvad som du är, så se till att du inte förväntar dig att någon ska vara perfekt eftersom det inte kommer att hända. Dessutom tänker på detta sätt trångsynt - du kan vara lysande på att rita eller skriva, men fruktansvärt på att tala inför publik eller kajakpaddling. Alla har sina styrkor och svagheter, men är det verkligen starkt att "ge saker en go" innan avfärda dem direkt som något du inte kan göra, men det sista du vill är att någon kritiserar dig för att försöka!

Varningar

 • Tänk över det. Se till att du inte bara berömma folk med lögner. Bara berätta sanningen om vad som var bra! Skulle du inte bli upprörd om de berättade om hur bra det var något, men det var verkligen en lögn? Förmodligen. Och folk vet att du ljuger om du inte är äkta, kroppen meddelanden kommer definitivt att ge dig iväg.
 • Folk kommer inte att vilja vara runt dig om du fortsätter att kritisera. Möta det förr snarare än senare eftersom bitterhet som du ålder tenderar att bli starkare tills det är nästan fast.
 • Bara ge kritik om det behövs Om du absolut måste, och om du inte kan följa några av dessa steg för att hitta några bra, åtminstone berätta dem snyggt! Inte skrika eller ropa, men säger lugnt, "Du gjorde inte bra, men det finns alltid utrymme för förbättringar. Vill du att jag ska hjälpa dig?" istället för, "Det var hemskt! Du försökte inte ens! Jag slår vad om en tvååring kan göra bättre än du just gjorde!"

Saker du behöver

 • Debatt för beröm uppmaningarna