Wko

Hur att övervinna kortsiktiga minnesförlust

Kortfristiga minnesförlust kan vara en naturlig bieffekt av åldrandet, eller kan orsakas av sjukdom, skada, stress, eller som en bieffekt av droganvändning. Även om det kommer att ta tid, tålamod och engagemang, kan du förbättra ditt minne. Här är några tips på återta ditt korttidsminne.

Steg

Hur att övervinna kortsiktiga minnesförlust. Interagera med andra människor.
Hur att övervinna kortsiktiga minnesförlust. Interagera med andra människor.

Förbättra ditt minne

 1. 1
  Vässa ditt sinne. Din hjärna reagerar på aktivitet och stimulans ungefär som dina muskler gör - det blir starkare med regelbunden motion. När du lär dig att göra nya saker, bildar hjärnan nya nervbanor, hjälper den att växa och göra kopplingar till andra vägar.
  • Ta upp en hobby som du alltid har velat prova, lära sig ett nytt musikinstrument, eller anmäla dig till en högskola eller natt klass. Detta ger dig mer långsiktiga mål som engagerar din hjärna på en regelbunden basis, med mätbara resultat.
  • Mer omedelbara aktiviteter såsom ett korsord eller sudoku pussel, eller läsa upp något du inte vet något om att stimulera ditt sinne så mycket som att göra nya saker. Dessa uppgifter kan verka svårt i början, och det är bra - utmaning innebär att din hjärna är att tvingas arbeta.
 2. 2
  Interagera med andra människor. Till skillnad från en hobby eller ett korsord, eller ens lära sig nya saker, relationer stimulerar din hjärna eftersom de är oberäkneliga och alltid utmanande och tvingar dig att vara vaken och engagerad.
  • Harvard School of Public Health forskare funnit bevis för att äldre människor som har ett aktivt socialt liv kan ha en långsammare minne nedgång än de som är isolerade. I själva verket har de funnit att inte bara socialt-anslutna personer har långsammare minnesförlust, har de också en långsammare dödligheten. Så gå ut och träffa folk!
 3. 3
  Använd minneshjälp. Detta är ett utmärkt verktyg för alla att bemästra, inte bara för människor som lider av kortsiktiga minnesförlust. Mnemonics är den teknik för att fästa ett ord, en fras eller bild till ett objekt. Denna färdighet kan vara mycket kraftfullt, och memorering kommer att fastna i din hjärna som superlim.
  • Kanske du aldrig har hört talas om snabbtangenter, men fråga dig själv: "? Själv, hur många dagar är i september" Chansen finns, var det första som dök in i ditt sinne "30 dagar hath september."
  • Om du möter en kvinna som heter Zoe, rim en funktion på hennes ansikte med hennes namn. Det behöver inte ens vettigt. "Zoe, ögon glödande-y," till exempel.
  • Gör dig att skratta med din snabbtangent. Gör ditt minne hjälpa en oförskämd limerick, som i "Den nya chefen heter Vig Ronson, som ryktas ha en..." etc. (Fyll i de tomma - det är bra för ditt minne)
 4. 4
  Skratta lätt och ofta. Skratt engagerar flera områden i hjärnan, och att lyssna på skämt medan du försöker lista ut punchlines kommer bidra till att stärka hela utbildningssystemet och kreativitet.
  • Psykologen Daniel Goleman skriver i sin bok Känslans intelligens, att "skratt [...] verkar hjälpa människor att tänka bredare och associera mer fritt." Det löser du upp, så att säga.
  • So... en 300-pound gorilla går in i en bar, sitter varhelst han vill, och beställer en drink. Bartendern ger honom dricka, och räkna han är bara en dum gorilla, säger "det kommer att vara 50 dollar." Gorillan repor själv (gorillor gör det) händer då bartendern två tjugoårsåldern och en tio dollar notera. Bartendern, imponerad av gorilla matte säger, "säger, gör vi inte få många gorillor i här." Gorillan repor själv igen och säger, "För 50 spänn en drink, jag är inte förvånad."
 5. 5
  Ät hjärnan mat. Om du inte är en zombie, betyder detta att äta mat som hjälper din hjärna fungerar väl.
  • Livsmedel med omega-3 fettsyror är erkända som mycket bra för din mentala skärpa. Du har säkert hört mycket om fisk som "brain food," och det är sant! Kallt vatten fisk som lax, tonfisk, öring, sill och sardiner är alla rika på omega-3, och kan även sänka din risk att utveckla Alzheimers. Gillar du inte fisk? Många livsmedel är inklusive omega-3-tillskott i dem, som ägg och ekologisk mjölk. Naturliga livsmedel såsom sojabönor, valnötter, pumpakärnor och linfrö (olja och frön) är alla rika på omega-3 - bara vara säker på att konsumera all mat typ frisk för att undvika härskning.
  • Ät din frukt och grönsaker regelbundet. Livsmedel med antioxidanter skyddar dina hjärnceller (och resten av kroppen) från skador av fria radikaler. Broccoli, romansallad, spenat och mangold är alla stora planteras för att mumsa på, och de smakar bra. Från frukten gången, plocka upp några mango, meloner, och aprikoser. När är middagen?
  • Medan du njuter av middag, njuta av ett glas rött vin. Måttlig alkoholkonsumtion har visats som en faktor i förbättrat minne, och den innehåller också antioxidanter och resveratrol, en polyfenoler som kan hjälpa till att skydda slemhinnan i blodkärlen och ökar nivåerna av det goda kolesterolet.
  • Grönt te innehåller också fria radikaler-fighting polyfenoler.
  • Begränsa ditt intag av fet, bearbetade livsmedel eller raffinerade sockerhaltiga godsaker. De är gödning, tand-ruttna, transfettsyror, näringsmässigt berövade livsmedel som slåss i kroppen snarare än att stödja det. Om du fortsätter äta dessa livsmedel, när du får proteser du förmodligen glömmer var du lagt dem!
 6. 6
  Motion. Fysisk aktivitet kan bidra till att öka blodflödet till hjärnan, förbättrar funktionen. Gör en kort serie sträcker sig så snart du komma ur sängen på morgonen för att hjälpa dig vakna. Om du har tid, sikta på 30 minuters måttlig aerob träning tre eller fyra gånger i veckan, såsom raska promenader, cykling, jogging eller dans.
 7. 7
  Få gott om sömn. En tillräcklig mängd av shut-eye varje kväll kommer att hjälpa din hjärna att fungera som bäst nästa dag. Sikta på sju till nio oavbrutna timmar (det exakta beloppet är beroende av kroppens egna personliga behov, som varierar från person till person). Viktigast är att få ur sängen så fort du känner dig utvilad, vid samma tid varje dag - rutinen upprättar en hälsosam, regelbundet mönster. Om möjligt, upprätta en solid rutin där du somnar vid samma tid varje kväll.

Att hantera minnesförlust

 1. 1
  Konsultera en läkare. Om din minnesförlust är illa nog att det allvarligt hämmar din vardag, besöka en allmänläkare. Han eller hon kan bedöma dina symtom och hänvisa dig till en lämplig neurolog, immunologi eller annan specialist för att behandla din sjukdom. Det är viktigt att ställa dig till mods om möjligheten av underliggande medicinska tillstånd som orsakar minnesförlust, annars riskerar du att lägga ångest till din frustration.
 2. 2
  Inrätta en daglig rutin. Medan en daglig rutin inte kommer att förbättra ditt korttidsminne, kommer det att hjälpa dig att övervinna några av de problem du upplever som en följd av kortsiktiga minnesförlust och minska frustration. Säkerheten av din rutin låter dig fokusera på de roliga delarna att förbättra ditt minne, inte på stressiga delar förlora det.
  • Om du regelbundet tappar dina glasögon eller bilnycklar, prova att sätta dem i exakt samma ställe varje dag, utan att misslyckas. Skapa särskilda platser för alla objekt som tenderar att gå saknas och göra en insats för att alltid sätta objekten i den platsen.
  • Om du kämpar för att komma ihåg om du har ätit eller tagit din medicin, hålla sig till utsedda måltider och köpa en dag-of-the-veckan behållare piller som du lager upp varje söndag kväll. Ställ larm på telefonen, datorn eller klocka för att påminna dig.
  • Skriv ner din rutin så att du inte kommer att glömma det. Post it någonstans framträdande, gillar på badrumsspegeln eller kylskåp, eller skriv in det i din kalender app med påminnelser eller på en vägg kalender på en plats du passerar ofta.
  • Skriv ner varje möte eller socialt engagemang så fort du gör det. Programmera in det i kalendern på telefonen, eller bära en liten pappers dag-planerare med dig. I själva verket gör båda är perfekt, eftersom handlingen att skriva hjälper till att stelna minnet.
 3. 3
  Ta hjälp av en betrodd vän. Förklara ditt problem, och att du skulle uppskatta ibland med hans eller hennes hjälp närvara sociala engagemang. Denna person kan hjälpa dig att komma ihåg möten, vägbeskrivningar, din plånbok, namn och andra saker som hjälper jämna ut dina sociala interaktioner.
 4. 4
  Håll en dagbok. Om du kämpar för att komma ihåg vad som hände under den föregående dagen, börja hålla en tidskrift. Skriv ner viktiga uppgifter eller andra saker du vill minnas, även födointag, människor som du sa att du skulle hinna ifatt igen och böcker läses. När så är nödvändigt.
 5. 5
  Prova "klumpbildning" information. Om du behöver memorera något viktigt och du finner det svårt att göra det, separera informationen i mindre grupper. Det vanligaste exemplet på spaltning är telefonnummer - i stället för att försöka komma ihåg en 10-siffrigt nummer, de flesta människor tycker att det är lättare att komma ihåg två 3-siffriga tal och ett 4-siffrigt nummer som 123-456-7890. Prova denna teknik med inköpslistor, födelsedagar, namn eller andra saker du vill komma ihåg.

Tips

 • Undvik att använda droger, dricker för mycket alkohol eller rökning. Dessa aktiviteter kan begränsa din hjärnans funktion och fördes till överskott, begränsa ditt liv.
 • Om du dricker kaffe eller någon annan form av koffein, ta samma måttlig dos varje dag vid ungefär samma tidpunkt.
 • Ständigt gör saker. Ge inte upp någonting.
 • Håll din lista är kort. Slutför den listan och skriv ner en annan lista. Slutför den listan. Fortsätt att göra detta och se hur mycket du acomplish några i taget i stället för en lång lista.

Varningar

 • Ta inte receptfria mediciner för att hjälpa till med utrotningen av kortsiktiga minnesförlust.