Wko

Hur man gör din tvätt i en sovsal

Du lever i en skola sovsal, vilket innebär också att du kommer att behöva göra din egen tvätt. Detta kan vara första gången du har haft att göra detta själv. Även om du gjorde tvätt hemma, finns det några skillnader: Du inte har att brottas med lön brickor, möjligheten att få låst ut ur rummet, eller byxorna blir stulen. Men oroa dig inte, här artikeln kommer att hjälpa dig att bemästra denna färdighet i livet.

Steg

Hur man gör din tvätt i en sovsal. Har din tvätt bära enheten, tvätt tvål, fläckborttagningsmedel och lakan uppmjukande händig.
Hur man gör din tvätt i en sovsal. Har din tvätt bära enheten, tvätt tvål, fläckborttagningsmedel och lakan uppmjukande händig.
 1. 1
  Har din tvätt bära enheten, tvätt tvål, fläckborttagningsmedel och lakan uppmjukande händig. Dubbelkolla att du har tagit alla dina smutsiga kläder från din träning eller sportväska.
 2. 2
  Har ditt håll eller förbetalda studentkort redo. Det tar vanligtvis 5 -1,50€ per belastning per tvätt. Vanligtvis behöver du förmodligen två brickor, men detta beror på dina egna behov.
 3. 3
  Ta med ditt studentrum nyckel, även om din rumskompis säger att han eller hon inte lämnar - Du vill inte vara fast med en hög med ren tvätt, men inget sätt att komma in i ditt studentrum.
 4. 4
  Förbehandla tvätt fläckar. Om du inte redan har gjort, gör det nu. Om du inte har ett fläckborttagningsmedel, använd en klick tvätt tvål på fläcken och gnugga i. Använd endast ett blekmedel penna på vita kläder!
 5. 5
  Töm alla dina fickor i dina kläder. En penna eller läppstift röret kan lätt förstöra alla dina kläder. Du vill inte din mobiltelefon för att gå igenom tvätten.
 6. 6
  Om möjligt, välj brickor bredvid varandra. Om du inte kan, det är OK, men det är svårare att hålla reda på vilka maskiner som är "din". Det kan hjälpa att sätta en tvättkorg, magnet eller någon annan locator på din maskin.
 7. 7
  Kom ihåg att kontrollera brickan s tvål och dispensrar blekmedel. Om någon annan lägger blekmedel i maskinen och inte tvätta något, skulle dina kläder bli ruinerad. Om någon lämnat tvål i pumpflaska - bonus - om du är känslig för vissa tvättmedel.
 8. 8
  Separera din "vita" från din "mörka" och "fina washables".
  • "Vita" oftast refererar till bomull, blandningar bomull, ljusa färger, eller något som kan tvättas utan skador i hög temperatur. Detta kommer också att inkludera dina handdukar och lakan (såvida bladen är mörkt färgad).
  • "Darks" brukar innehålla mörka färger som kommer att blekna i upprepade tvättar, eller tyger som inte bör (eller inte behöver) skall tvättas i varmt vatten. Om du är osäker, (som en röd och vit randig tröja) väljer alltid kallare, mer skonsam cykel! Blå jeans ska tvättas med det mörka.
  • Rött och lila tyger i synnerhet har en otäck vana att släppa färgämnet i tvätt och vrida vita objekt rosa. Sätt de röda, rosa, apelsiner, etc. i en separat belastning, eller, om du bara har röda, tvätta dem i den mörka kläder. Vissa människor rapporterar samma problem med kalk eller gul-gröna kläder.
 9. 9
  Vänd skor - särskilt ömtåliga plagg, screentryckta toppar och sweatshirts ut och in och säkra dragskor på objekt som hoodies, byxor spår eller band.
 10. 10
  Välj dina inställningar på din bricka (varmt eller kallt vatten), (storlek last), osv.
 11. 11
  Starta maskinen enligt anvisningarna. Sätt en kapsyl tvättmedel i maskinen för en stor belastning, eller enligt anvisningar från de tvättmedel instruktioner.
 12. 12
  Sätta kläder i maskinen.
  • Vanligtvis ska du bara fylla maskinen ca 3/4 till toppen. Ge utrymme för kläder att agitera under diskningen.
  • Fördela tvätten vikten jämnt (om en toppmatad tvättmaskin). En tung filt eller beläggningen kan skapa obalans i tvättrumman. Du kan behöva balansera belastningen genom med andra objekt på den andra sidan. Var försiktig med små, tunga saker som kan orsaka detta problem.
 13. 13
  Vänta. Du kommer att ha mellan 35-45 minuter att bara umgås och se till att ingen tar din tvätt ur maskinen. Lämna inte din tvätt försvarslös - tjuvar stjäla från tvättstugor rutinmässigt Gör din hemläxa..
 14. 14
  Hitta torkar när dina kläder är helt gjort som passar alla din tvätt. En belastning brukar motsvara en torkbelastning. Överfyll inte, eller torkningen tar för evigt, eller du kan även bryta torktumlaren.
  • Whites tar vanligtvis en normal / hög inställning, såsom bomull T-shirts, lakan och handdukar.
  • Darks kommer vanligtvis att vara på en medelhög nivå. Du kan använda en högre inställning om du tvättar massor av mörka bomullstyger.
  • Fina washables bör vara antingen lufttorkas, line-torkade, eller torkas på den lägsta inställningen tillgängliga. Om du är osäker, torka vid en lägre inställning, som krymper av kläder oftast händer i torktumlaren.
 15. 15
  Kontrollera fiberfällan om torktumlaren har en (många kommersiella som inte gör det), ösa ut ludd närvarande, och sätta tillbaka fiberfällan på plats.
 16. 16
  Kasta en torkning ark i torktumlaren innan du börjar. Om du väljer det.
 17. 17
  Välj dina inställningar för torken (tunga, normal, ljus)
 18. 18
  Vänta igen. Du kan ha mellan 30-60 minuter att kyla och vänta på dina kläder. Gör mer läxor.
 19. 19
  När torktumlare cykel är komplett, inte skrynklar. Deal med rynk-benägna artiklar omedelbart, så att de inte får skrynkliga. Detta kan innebära antingen sätta på en galge eller falsning lämpligt. Folding minskar bulk du kommer att behöva bära tillbaka upp. Vik eller häng jeans och byxor det sätt du vill ha dem intryckta (platt eller med ett veck ner på framsidan av benet) direkt ur torktumlaren och kommer att vara så gott som skrynkelfritt.
 20. 20
  Dubbelkolla torktumlaren. Se till att du inte glömmer någon strumpor, Loose Change, eller andra småsaker i maskinen.
 21. 21
  Leverera dina objekt tillbaka till ditt studentrum och sola sig i glansen av färska ren tvätt.

Tips

 • Följ anvisningarna på tvättmedel lådan. Det finns flera olika formler ut och vissa kräver mindre diskmedel än andra. Det beror också på den maskin du använder.
 • En full last (ej överlast) av kläder tar mindre tid att torka än ett par artiklar. De få punkter kommer klumpar ihop och inte torr så snabbt medan en full last kommer kontinuerligt omfördela.
 • När du drar dina kläder ur torktumlaren de kan känna sig varm, men kan inte vara torr. Ge allt en chans att svalna så att du kan säga det är faktiskt torr, innan du hala varma, fuktiga kläder tillbaka upp till ditt rum. Känn insidan av byxor fickor för att se till att de har torkat.
 • Om du väljer att lämna din tvätt när det är igång, ställ in ett larm eller något för att påminna dig att flytta din tvätt över eller ta ut den ur maskinen. Andra människor behöver använda maskinerna.
 • Se till att du tvättar med tvättmedel. Använd inte diskmedel eller andra rengöringsmedel. De kan förstöra dina kläder eller maskinen. Dessutom bör tvätt tillsatser inte förväxlas med diskmedel. Clorox 2 är en tillsats som är Oxiclean, blekmedel och sköljmedel. Dessa är frivilliga punkter som är avsedda att användas som komplement till tvättmedel om så önskas.
 • Övervaka dina kläder medan de snurrar i torktumlaren. Om du ser objekt tumlande i en stor boll och inte fritt tumlande i torktumlaren kan du öppna dörren och omfördela kläderna. Annars kommer du att hamna med kläder som är halvtorr och halv våt.
 • Om du vet att du tvättar kläder i helgen, kolla och se till att du har tillräckligt med diskmedel. Du kommer att ha tid innan helgen att handla mer och inte behöva improvisera.
 • Ställ in en tid en gång i veckan för att göra tvätten. Du kommer att ha mindre att bära. Du måste bedöma frekvensen av din tvätt baserat på de färger du bär, hur ofta du byter kläder och din rena utbudet av kläder.
 • Välj ett tvättmedel med en doft du gillar. Det finns också lukt-fria tvättmedel för dem som ogillar eller har problem med dofter.
 • Håll en tvättkorg på toppen av din maskin så att någon väntar kan slänga din tvätt i en korg i stället för i en hög på golvet. Att vara hänsynsfull av andra människor gör det mer troligt att du inte kommer att finna att inte dina dina kläder dumpas på tvättstugan golvet, saknas eller förstörts. (Men kom ihåg att stöld förekommer regelbundet i college... det är bäst att aldrig lämna dina kläder utan uppsikt!)
 • Försök att öppna torken och vidaredistribuera stora objekt som blad och filtar för att se till att de inte vrida och kan torka fullständigt.
 • Om du har några fuktiga föremål från olika laster kan du kombinera dem till en hårtork (eller torktumlaren med mest tid vänster) för att avsluta torkningen.
 • Handdukar kan ta längst tid att torka. Om du kan hitta en torktumlare som inte luktar bränt kan du försöka torka dina handdukar på hög värme en stund eller hela tiden.
 • Gör tvätten på en off-tid (i allmänhet, inte på söndag). Försök att göra det medan människor är i klassen eller på ett evenemang. Morgonen är en bra tid.

Varningar

 • Se upp för de människor som kommer att stjäla kläder. Folk kommer att stjäla kläder, även om de inte har något verkligt värde.
 • Kontrollera att du tar ut alla dina kläder när du är klar.
 • Använd aldrig diskmedel tvål i en tvättmaskin. Du kommer bokstavligen att sluta med ett rum fullt av lödder. Även om du använder en liten mängd det inte kan tvätta bort från kläder så lätt. Det skall heller inte ren samt.
 • Var försiktig så att tvätten inte faller på det smutsiga golvet.
 • Undvik att använda torktumlare med en "scorch lukt" som den brända elektriska lukten kommer in dina kläder även om du använder en lägre värmeläge.
 • Lämna inte din tvätt ensam eftersom när det är gjort, kan folk ta ut det och bara lämna det sitter på någon random bord. Några av de trevligare människor kommer att kasta den i torktumlaren för dig, men var försiktig eftersom de kan sätta det på fel läge, eller torra saker som inte bör torkas.
 • Industriella torkar kan bränna kläder. Om du sätta dina kläder på en som blir fruktansvärt varmt att du kan förstöra kläder som inte kan ta hög temperatur. Kontrollera och justera temperaturinställningen för varje last.
 • Kontrollera dina torktumlare om du kliver ut för en längre tid. Pranksters kommer ofta öppna dörrar eller ändra temperaturinställningar.
 • Inte tvätta och torka något i dina fickor. Tömma dem innan du börjar tvätta. Papers kommer att lämna papper bitar över allt. Läppstift, läppbalsam, pennor och läppglans kan smälta och förstöra en hel last av kläder. Och Kleenex lämnar hela din last täckt av ett vitt ludd-liknande substans.
 • Kontrollera din torktumlare ett par minuter efter det att belastningen har börjat se att det värmer ordentligt. Det finns inget värre än att blåsa 5€ på att försöka torka en belastning på kläder på "ingen värme" inställningen.
 • Kontrollera temperaturinställningen efter öppning cykeln torktumlare mitten. De standard ibland till en viss temperatur när dörren öppnas och stängs.
 • Alltid dubbelkolla dina fickor. Mobiltelefoner, iPods, digitalkameror, minneskort och USB-minnen kommer inte att stå upp för att tvättas och torkas, och tvätten kan snart bli mycket dyrare än du planerat på eller har råd.

Saker du behöver

 • Tvättmedel
 • Torktumlare ark (tillval)
 • Roll kvartal / college id-kort
 • 2-3 tvätt / torkmaskiner.
 • Läxor - både för att hålla dig sysselsatt och utmärka sig akademiskt. (Valfritt, men rekommenderas)
 • Fläckborttagningsmedel.
 • en bok
 • en CD player/ipod/mp3