Wko

Hur man ger ett seminarium

De närmare detaljerna om hur man ger ett seminarium varierar beroende på ämnet, men alla seminarier dela några grundläggande steg. Om du kan behärska dessa grunderna, det ska vara lättare att ge ett seminarium om precis vad som helst.

Steg

Hur man ger ett seminarium. Tänk på din målgrupp.
Hur man ger ett seminarium. Tänk på din målgrupp.
 1. 1
  Tänk på din målgrupp. Innan du gör något, tänka på vilken typ av människor du kommer att presentera till. Om du ger ett viktigt ekonomiskt seminarium, kanske du vill gå så långt som att göra en fullständig utvärdering av demografi. Att känna din publik kommer att vägleda dig i dina förberedelser.
 2. 2
  Gör en översikt över talande punkter. När det gäller att göra någon form av tal eller ge en presentation, är det bäst att ha en disposition att arbeta för att se till att du markerar alla dina viktiga punkter. Läsa från ett skript ofta låter alltför formell och inte tillåter för mycket ögonkontakt.
  • Börja med din introduktion. Detta bör informera din målgrupp om det ämne som du talar och dess värde för dem, plus ge en mycket kortfattad översikt av de punkter du planerar att diskutera.
  • Flytta den till kroppen av ditt seminarium och göra en lista över saker du vill beröra. Du behöver minst två poäng för att få ut ditt budskap, tre är bättre. Under varje rubrik i listan, skriva ut ett par detaljer som hjälper dig när det är dags att presentera.
  • Avsluta med din slutsats. Detta bör vara kort men slips i varje punkt du gjort under seminariet. Det bör lämna din publik på ett positivt och ge dem någon form av åtgärd för att ta, om tillämpligt.
 3. 3
  Skapa din visuella hjälpmedel. Dessa kan vara affischer som du ställer på ett staffli, broschyrer du svimmar, en interaktiv modell, en overhead bild eller bildspel presentation, bilder eller något som kommer att hjälpa din målgrupp visualisera vad du säger. Målet är att få ut ditt budskap tydligt. Den hjälper också bidra till att bryta upp ditt seminarium i bitar så du undvika enformighet.
 4. 4
  Öva ge ditt seminarium med din disposition. Du vill synas avslappnad men professionell, du ska känna dig bekväm med vad du säger. Få feedback från andra och göra ändringar om det behövs. Också öva dina gester och manér. En spegel kan hjälpa till med detta så att du ser om du är alltför dramatisk eller alltför hård.
 5. 5
  Seminariet deltas plats tidigt så att du kan komma igång. Passera ut något material du vill använda och konfigurera dina visuella hjälpmedel. Detta inkluderar att förbereda den teknik du kommer att använda i ditt seminarium, som en dator eller overhead. Hälsa dina gäster när de kommer in
 6. 6
  Presentera ditt seminarium, med hjälp av din disposition. Tala och tala tydligt. Tala långsammare än du normalt skulle i en konversation så att folk kan behålla informationen. Periodvis frågar om någon har några frågor och förtydliga saker som du går. Tacka din publik för deras uppmärksamhet när du linda upp det.
 7. 7
  Stanna ett tag efter ditt seminarium för att se om någon har några frågor, synpunkter eller kommentarer till dig. Om du ger ett ekonomiskt seminarium, kanske folk vill följa upp så att de kan göra ett inköp från ditt företag. Adress alla som stannar för att prata med dig.

Tips

 • Om du har problem med formuleringen i ditt seminarium under din träningar, prova att skriva ut ett skript att använda. Även om du inte vill ta med dig till seminariet, öva från det kan hjälpa dig att bli mer bekväm med vad du säger. Under din sista några praxis körningar, försök att inte använda den och bara använda din tala kontur.
 • Om du ska presentera din seminarium under måltiderna, ta reda på om du kan få lite lätt mat och dryck till mötesutrymmen. Till exempel kan bagels, muffins och kaffe är bra för en tidig morgon seminarium. Med kallt vatten på flaska i handen är alltid ett plus, oavsett tid på dygnet.
 • Lägg humor till ditt seminarium om ämnet och din publik tillåter det. Det finns vissa fall med allvarliga ämne där man inte vill använda humor, men för de flesta ämnen, är det nog okej att lägga ett skämt här och där.