Wko

Hur man gör ett förhållande

Ett förhållande är ett matematiskt uttryck som representerar förhållandet mellan två tal, som visar hur många gånger ett värde innehåller eller är innesluten i den andra. Ett exempel på ett förhållande är förhållandet mellan äpplen med apelsiner i en fruktkorg. Att veta hur man gör ett förhållande kan hjälpa dig att förstå många olika begrepp, till exempel hur mycket öka mätningarna i ett recept om du fördubbla storleken del, eller hur många snacks som du behöver för att ge en viss mängd gäster. Om du vill veta hur man gör ett förhållande, följ bara dessa steg.

Steg

Hur man gör ett förhållande. Använd en symbol för att beteckna förhållandet.
Hur man gör ett förhållande. Använd en symbol för att beteckna förhållandet.

Gör ett förhållande

 1. 1
  Använd en symbol för att beteckna förhållandet. För att ange att du använder ett förhållande, kan du använda divisionstecknet (/), ett kolon (:), eller till ordet. Till exempel, om du ville säga, "För varje fem män på festen, det finns tre kvinnor," då kan du använda någon av de tre symbolerna för att ange detta. Här är hur du skulle göra det:
  • Fem män / 3 kvinnor
  • 5 män: 3 kvinnor
  • Fem män i tre kvinnor
 2. 2
  Skriv den första given mängd till vänster om symbolen. Skriv ner mängden av den första posten innan symbol för ditt val. Du bör också komma ihåg att ange enheterna, eller antalet du arbetar med, oavsett om det är män eller kvinnor, kycklingar eller getter, eller miles eller tum.
  • Exempel: 20 g mjöl
 3. 3
  Skriv det andra givna kvantitet till höger om symbolen. När du har skrivit den första given mängd följt av symbolen, ska du skriva den andra given storhet, tillsammans med sina enheter.
  • Exempel: 20 g mjöl / 8 g socker
 4. 4
  Förenkla din ratio (tillval). Du kanske vill förenkla ditt förhållande att göra något liknande skala ner ett recept. Om du använder 20 g mjöl för ett recept, då vet du att du behöver 8 g socker, och du är klar. Men om du vill skala ner förhållandet så mycket som möjligt, så du behöver för att förenkla det genom att skriva det förhållandet i sin lägsta möjliga villkor. Du bör använda samma process som du vill använda för att förenkla en bråkdel. För att göra detta måste du hitta GCF, eller den största gemensamma faktorn, både kvantiteter, och sedan se hur många gånger som antalet passar i varje given kvantitet.
  • För att hitta GCF av 20 och 8, skriva ner alla de faktorer av både siffror (siffrorna som kan föröka sig för att göra dessa siffror och därmed kan jämnt delas in i dessa siffror) och hitta det största antalet som är jämnt delbar i båda. Här är hur du gör det:
   • 20: 1, 2, 4, 5, 10, 20
   • 8: 1, 2, 4, 8
  • 4 är GCF av 20 och 8 - Det är det största antalet som jämnt delas in båda numren. För att få din förenklade förhållande, helt enkelt dela båda talen med 4:
  • 20/4 = 5
  • 8/4 = 2
   • Din nya förhållandet är 5 g mjöl / 2 g socker.
 5. 5
  Vrid förhållandet till en procentsats (tillval). Om du vill stänga av förhållandet till en procentsats, behöver du bara fylla i följande steg:
  • Dividera det första talet med det andra talet. Ex: 5/2 = 2,5.
  • Multiplicera resultatet med 100. Ex: 2,5 * 100 = 250.
  • Lägg ett procenttecken. 250 +% = 250%.
  • Detta indikerar att för varje 1 enhet av socker, finns det 2,5 enheter mjöl; det innebär också att det finns 250% så mycket mjöl som det är socker.

Ytterligare information om nyckeltal

 1. 1
  Ordningen på de kvantiteter spelar ingen roll. Förhållandet representerar helt enkelt förhållandet mellan två kvantiteter. "5 äpplen 3 päron" är detsamma som "3 päron till fem äpplen." Därför 5 äpplen / 3 päron = 3 päron / 5 äpplen.
 2. 2
  Ett förhållande kan också användas för att beskriva sannolikhet. Till exempel, är sannolikheten för att rulla en 2 på ett munstycke 1/6, eller en av sex. Obs: Om du använder ett förhållande för att beteckna sannolikheten, då ordningen på mängder spelar roll.
 3. 3
  Du kan skala ett förhållande upp och ner. Även om du kan användas för att förenkla nummer när du kan, kan det gynna dig att skala ett förhållande upp. Till exempel, om du vet att du behöver 2 koppar vatten för varje 1 kopp pasta du koka (2 dl vatten / 1 dl pasta), men du vill koka 2 koppar pasta, då du behöver för att skala upp förhållandet att veta hur mycket vatten du använder. För att skala upp ett förhållande, helt enkelt multiplicera toppen och botten av samma nummer.
  • 2 dl vatten / 1 dl pasta * 2/2 = 4 dl vatten / 2 dl pasta. Du behöver 4 koppar vatten att koka 2 koppar pasta.

Tips

 • Förhållanden kan också beskriva sannolikhet. Sannolikheten att rulla en 2 på en dyna är 1/6, eller en av sex.