Wko

Hur att memorera linjer

Memorera linjer kan vara skrämmande. Du kan känna att du aldrig kommer att kunna memorera dina linjer utan att bli nervös eller bara helt glömma vad du har att säga. Men oroa dig inte - så länge du slappna av och följa några vanliga memorering metoder, har du dessa rader ner på nolltid. Om du vill veta hur man memorera linjer, följ dessa enkla steg.

Steg

Hur att memorera linjer. Läs allt ditt material.
Hur att memorera linjer. Läs allt ditt material.

Förstå materialet

 1. 1
  Läs allt ditt material. Innan du börjar att memorera dina linjer, bör du läsa allt ditt material och har ett fast grepp om vad lek, tal eller presentation medel. Ta dig tid att läsa den ensam på en lugn plats och läste det högt om det behövs.
  • Om du verkligen vill förbättra din memorering, läsa det mer än en gång.
 2. 2
  Reflektera över ditt material. När du har läst det, kan du tänka på vad det egentligen betyder. Istället för att bara memorera det, bör du förstå innebörden och syftet bakom dina rader, oavsett om det är att motivera arbetstagare under en presentation eller att leverera en passionerad monolog under en lek.
  • Om du är i en pjäs, förstå motiven för din karaktär. Detta kommer att hjälpa dig att få en bättre känsla för vad han skulle eller inte skulle säga.
  • Om ditt spel, presentation eller tal involverar andra, sedan reflektera över sina linjer också. Hur din karaktär eller presentation relatera till vad andra har att säga? Att förstå vad andra säger kommer att ge dig en bättre känsla för när din egen karaktär kommer att tala.
 3. 3
  Skriv ner dina rader. När du har läst och funderat på ditt material, kan du skriva ner dina rader. Om du memorera linjerna från en lång pjäs, kan du bara fokusera på de längre monologer. Vad du än gör, vet att skriva ner dina rader hjälper dig att bearbeta materialet mycket snabbare och gör att du känner mer i kontakt med ledningarna. De kommer inte känna att bara några ord på en sida, men gillar dina egna ord.
  • Tänk på att fokusera på de ord medan du skriver ner dem. Inte bara skriva ner dem medan du tittar på TV eller lyssnar på musik. Verkligen tar sig tid att absorbera allt du skriver ner.

Börja att memorera dina linjer

 1. 1
  Flytta runt som du memorera. Du kommer att memorera dina linjer mycket snabbare om du flyttar runt, gest, och visa känslor som du säger dem. Säg inte bara orden, men härma rörelserna du kommer att göra när du faktiskt levererar orden. Detta kommer att hjälpa hela din kropp förstår raderna bättre.
  • Även om du inte är en gest, bara försöka fram och tillbaka när du reciterar raderna. Det kommer fortfarande att vara en stor hjälp.
 2. 2
  Var uppmärksam på andra. Om det finns andra gjutna medlemmar i ditt spel eller andra personer som deltar i presentationen, uppmärksam på vad de har att säga. Inte bara vänta på sina monologer eller uttalanden vara över så att du kan hoppa in i din. Istället får en djup förståelse för vad de säger så att du vet hur deras ord relaterar till din egen.
  • Försök ha en stark känsla av alla sina linjer om du inte platta ut memorera dem. Kom ihåg att de andra inblandade kan behöva din hjälp att minnas sina linjer på den stora dagen.
 3. 3
  Använd ordet trick. Om du fastnar memorera dina linjer, prova olika ord knep för att hjälpa dig att helt absorbera raderna. Här är några ord knep att prova:
  • Använd rhymes som hjälper dig att komma ihåg de rätta orden i en mening.
  • Använd visualisering. Visualisera de ord du kommer att säga och vilket budskap de ska förmedla, och de kommer till dig.
  • Försök akronymer att komma ihåg dina linjer.
 4. 4
  Ta det en bit i taget. Du behöver inte memorera dina linjer från början till slut om du har en lång bit av linjer, eller en hel pjäs värd av linjer, för att memorera. Istället bör du bryta ner dina rader i hanterbara delar så att du har ett grepp om alla linjer så småningom.
  • Arbetet med att memorera linjerna från början av talet först. När du har dem ner, gå vidare till mitten medan innehåller början. Se hur långt du kan gå utan att glömma något. När du har början och mitten ner, gå vidare till slutet.
  • Om du är i ett spel, kan du arbeta på alla dina monologer först, och sedan arbeta på dina interaktioner med ett tecken, och sedan en annan.
  • Försök inte att memorera för mycket på en gång. Arbete i små hanterbara bitar och du kommer att vara mycket mindre sannolikt att bli frustrerad.

Perfekt din teknik

 1. 1
  Upprepa, upprepa, upprepa. När du känner dig mycket bekväm med dina rader, bör du ta chansen att applådera dig själv, men inte sluta träna. Du bör ändå upprepa dina linjer så mycket som möjligt tills de känns som en självklarhet för dig. Du bör fortsätta att upprepa dina rader tills den dag du måste leverera dem, eller så kan du glömma dem vid den stora dagen.
  • Upprepa dina rader när du stiger upp på morgonen och när du gör dig redo för sängen.
  • Upprepa dina rader i bilen.
  • Om du arbetar på en pjäs, upprepa dina rader med en cast-mate.
  • Om du har en patient vän eller familjemedlem, fråga om du kan upprepa dina rader till honom eller henne från tid till annan.
 2. 2
  Spela in dina rader. Du bör göra en inspelning av dina linjer och hålla den i handen hela tiden. För en sak, kommer att sitta ner för att spela in alla dina rader hjälpa dig att memorera dem ännu mer. Om du memorera för en pjäs, då kan du spela in raderna i hela pjäsen, så att du vet när det är din tur att tala. Du kan spela detta inspelningen när som helst för att maximera den tid du spenderar memorera dina linjer.
  • Spela inspelningen så ofta du kan. Spela det som du gör dig redo på morgonen, medan du gör sysslor som vika tvätt, eller även när du tränar eller bara gå en promenad.
  • Du kan också spela upp inspelningen i bilen.
 3. 3
  Koppla av. Detta är en viktig punkt. Du bör koppla av medan du memorera dina linjer och innan du måste leverera raderna. Om du inte slappna av, så kommer du vara mer benägna att glömma dina rader i mitten av en repetition eller ens på den stora dagen.
  • Bara hålla berättar själv att det är ingen big deal. Om du gör ett misstag, kommer du att kunna återhämta sig graciöst, och det kommer inte vara slutet på världen om du inte kommer ihåg varenda ord.
 4. 4
  Lär dig att ad-lib. Om du vet hur man improviserar, kommer du att bli mycket mindre orolig för att memorera dina linjer. Improvisation är ett bra sätt att hålla folk från att ens veta att du har glömt dina rader. Det viktiga är att inte lämna någon tid för tystnad eller förvirring. Oavsett om du är ensam på scenen eller en del av ett spel, ska alla ser alltid ut som om de vet vad som händer, även om de inte gör det.
  • Så länge du är bekväm med din karaktär eller din roll kommer du att kunna säga något som liknar vad du skulle säga.
  • Kom ihåg att du inte är den enda som kan röra upp. Om du är i en pjäs, kan någon av de andra karaktärerna också gör ett misstag, så du bör vara bekväm nog med allas linjer så att du kan påskynda den om så behövs.

Tips

 • Det är en bra idé att ta 10 minuters pauser mellan stycken eller avsnitt som du väljer själv. Om du gör det på en gång, chanserna att du memorera det hela är nästan obefintliga.
 • Säg dina linjer medan du gör vardagliga saker, som att gå ut med hunden, äta (säger det i huvudet), etc.
 • Har någon i din familj läste manuset till dig. Har säga dem linjen innan din och se om du kan komma ihåg din linje.
 • Om du har en hel del linjer att memorera, och har en stund att memorera dem, göra det över ett par dagar.
 • Det är viktigt att (om du kan) ha någon som hjälper dig genom att läsa några av de omgivande delarna av dina linjer. Om de kommer, låt dem göra en del av dina delar, och du gör de omgivande raderna så att du kan se vad du ska lyssna efter när din del kommer.
 • Spela in dina rader på en bandspelare och lyssna på dem i sömnen. Dina rader kommer att flyta in i ditt undermedvetna och, mer sannolikt än inte, kommer du memorera dem snabbare.
 • Försök memorera dina linjer på fastande mage. Ditt sinne kommer att bearbeta raderna lättare på det sättet.