Wko

Hur man undviker fara under oroligheter

Varje år tusentals människor runt om i världen dödas eller skadas i upplopp eller andra former av oroligheter. Som senaste upploppen på platser så olika som Dubai, Paris och San Bernardino, Kalifornien, föreslår, kan oroligheter uppstå nästan var som helst där det finns tillräckligt många människor. Det bästa sättet att vara säker under dessa störningar är att undvika dem eller evakuera dem, som när du är mitt i ett upplopp, överlevnad kan komma ner till lycka.

Steg

Hur man undviker fara under oroligheter. Förbered i förväg.
Hur man undviker fara under oroligheter. Förbered i förväg.
 1. 1
  Förbered i förväg. Bör civila instabilitet utbrott, speciellt om du reser utomlands kan du behöva evakueras. Gör en utrymningsplan som omfattar där du kan gå för att evakueras (oftast en ambassad eller en flygplats) och där du kan gå om du inte kan komma till den platsen. Se till att alla medlemmar i din familj vet planen.
  • Vet platserna för polisstationer, sjukhus, ambassader och flygplatser i området.
  • Håll en ryggsäck fylld med akuta ransoner och förnödenheter. Håll en liten mängd av icke-hållbara livsmedel och vissa vatten på flaska i en ryggsäck. Den totala vikten får inte överskrida 10 pounds, så att du eller en familjemedlem kan enkelt bära den.
  • Håll ett kort nödsituation kredit, ett litet utbud av kontanter, och några resecheckar med ditt pass. Se till att du vet var ditt pass och andra dokument du kan behöva är, och se till att du lätt kan komma åt dem. Under oroligheter, kan pengar köpa ibland dig ur dåliga situationer (en muta vid en vägspärr, till exempel) och kommer vanligtvis att vara avgörande för att underlätta eventuell evakuering, så det är bra att hålla ett brådskande leverans, inklusive en liten kassa, till hands.
 2. 2
  Läs innan du åker. Medan upplopp kan hända var som helst, de är vanligast på platser som upplever påtaglig spänning eller omvälvning, där den minsta gnista kan antända våld. Innan du reser utomlands, forskning förhållandena på den plats du kommer att besöka genom att läsa nyheter om området och kontroll för resor bulletiner utfärdade av US Department of State eller motsvarande organ. Om det finns en stark möjlighet för oroligheter, överväga att skjuta upp eller ombokning din resa.
 3. 3
  Kontakta din ambassad och meddela dem om din närvaro. Om du reser utomlands i ett instabilt land, kontakta din ambassad för att registrera och låt dem veta var du är.
 4. 4
  Var uppmärksam på vad som händer runt omkring dig, och få ut av ett område om varnade. Under de veckor, dagar eller timmar före ett upplopp, kan invånarna i ett område berättar ofta att något stort är på väg att hända. Om du är en resenär och lokalbefolkningen, polisen eller konsulatet personal varna dig om möjligheten av hotande våld, lämna området så fort som det är säkert möjligt.
 5. 5
  Undvik stora grupper av människor, särskilt demonstrationer. Du behöver en massa människor för att göra en mobb, så upplopp är vanligast i tätorter. Ju fler människor du träffar på ett ställe, blir det större chans att ett upplopp. Håll dig borta från demonstrationer - fredliga protester kan snabbt bli våldsamma - och, om stämningen är redan spänd, överväga att undvika festivaler eller andra evenemang där människor publiken tillsammans.

Tips

 • Om du vet att oroligheter uppstår, är det bästa du kan göra bo långt borta från det. Inte vågar i ett upplopp att gawk eller ta reda på vad det handlar om.
 • Undvik kollektivtrafik, särskilt buss-och tågstationer. Dessa platser kan bli hopplöst - och farligt - trångt om det finns ett hot om förestående oroligheter. Även flygplatserna kan bli överbelastad, potentiellt farliga platser, så det är bäst att ringa flygplatsen eller din ambassad i förväg för att kontrollera om situationen där.
 • Säkra ditt hem och företag om upplopp är nära förestående. (Också det är viktigt att forska och bekräfta självförsvar lagar inom området om du tror att din säkerhet kan vara hotad) Upplopp ger ofta plundring, och plundrare kan plundra och förstöra din egendom. Se till att dina dörrar är låsta, och styrelsen upp alla dina fönster. Ta små värdeföremål till en säkrare plats om möjligt, kommer sedan bestämda upprorsmakarna få in nästan var som helst.

Varningar

 • Under episoder av oroligheter, många människor misslyckas med att lyssna varningar att evakuera så att de kan skydda sina hem eller företag. Tänk på detta beslut noga, eftersom det kan sätta dig i fara. Det är viktigt att komma ihåg att om plundrare slår du sannolikt kommer att underlägsna och dina angripare kan vara beväpnad. Om du kan evakuera, är det oftast bättre att göra så - din fastighet är inte värt ditt liv.