Wko

Hur man skriver ett mysterium berättelse

Har du någonsin velat skriva en bra mysterium berättelse, men du inte vet var du ska börja? Dessa få steg bör hjälpa dig att bygga den grundläggande du behöver för att skriva ett bra mysterium berättelse, om du är villig att ta tid.

Steg

Hur man skriver ett mysterium berättelse. Inkludera ett villospår.
Hur man skriver ett mysterium berättelse. Inkludera ett villospår.

Skriva ditt eget mysterium berättelse

 1. 1
  Läs några mysterium berättelser i genren du vill skriva i. Några bra historier är Sherlock Holmes, som skrevs av Agatha Christie, och de korta mysterier att uppmärksamma detaljer - samtal, vardagliga händelser - och försöker att tänka på en plot utvecklas i denna riktning. Om det behövs, göra en del forskning om tid eller plats som du planerar att ställa din mysterium.
 2. 2
  Tänk på några bra huvudsakliga tecken. Du behöver inte en massa tecken - ibland bara två eller tre fungerar bra. Försök att utveckla distinkta personligheter.
 3. 3
  Inkludera ett villospår. Det är när du gör det verkar som en av dina misstänkta är kriminella när det faktiskt var någon annan. Du måste också göra dina läsare tror att det var den röda sill som gjorde det, tills det har klargjorts vem den riktiga kriminella var. (Notera:.. Många människor tror att en röd sill är en missvisande ledtråd Detta kanske inte är rätt)
 4. 4
  Skriv ut i din berättelse. Om du har mer än ett tomt först, oroa dig inte om det. Välj en du gillar bäst och gå med den. Du kan sätta de andra åt sidan för senare.
 5. 5
  Skriv det första utkastet. Försök inte att få allt rätt första gången. Det första utkastet är bara att få alla dina tankar på ett ordnat plats och sätta lite struktur i ditt mysterium.
 6. 6
  Redigera det första utkastet. Om du vill, kan du ha någon annan läsa utkastet och ge dig idéer.
 7. 7
  Skriv det andra förslaget, och den här gången, se till att få någon annan att läsa den. Tänk på råd som din 'test läsare (s) ger. Tänk om det kommer att fungera bra med din berättelse, eller om det är goda råd eller inte.
 8. 8
  Behåll och tills du tror att ditt arbete är polerad och fint som det är.
 9. 9
  Gör slut trovärdigt och inte lämna några lösa trådar. Dina läsare kommer inte vara nöjd med en oavslutad historia, såvida det inte är en cliffhanger och du tänker skapa en uppföljare.

Tips

 • Oroa dig inte om det tar lång tid att redigera din berättelse förrän det är helt rätt. Glöm inte att ta pauser mellan att redigera och skriva för att ge din hjärna en paus, och att utveckla tomten vidare i ditt sinne.
 • Oroa dig inte om någon är lite hård i sin kritik. Ta inte saker personligt om någon inte gillar en huvudpunkt i ditt mysterium. Du behöver inte ändra historien om du inte vill. Men försök att få så mycket kritik som möjligt. Berätta för människor att vara helt ärlig och stål själv. Ta inte dig själv på för stort allvar.
 • Du behöver inte publicera din berättelse om du inte vill - du kan bara lämna in den för din egen njutning. Men om du vill publicera den, se till att forskningen alternativen (om du skriver för en specifik sak, som en skoltidning eller mystery magazine). Det är också en bra idé att forska i publikationen du väljer att se till att du vet vilken stil de publicerar, etc.
 • Det finns en massa olika mysterium stilar. Att gå med en "stereotyp" mystery tomten är inte så illa. Det är inte så mycket den typ av plott du använder, utan hur du använder den. Det är "låsta rummet" mysterier, "oidentifierbara gift" mysterier, och "omöjliga ledtråd" mysterier. Arbeta med vad du vill, eller uppfinna en helt ny tomt. Dessutom, vilket ger en chans för läsarna att lösa mysteriet är en bra idé.
 • Försök att göra dina karaktärer realistiskt, några goda råd är att basera karaktärerna lite på karaktärer från verkliga livet. De behöver inte vara exakta kopior av dina vänner och familj, i själva verket kan de vara raka motsatsen. Tänk bara på att vara konsekvent med dina karaktärer.
 • Ha kul. Försök inte att skriva bara för att du har "till. Det är okej att sätta en berättelse ner för ett par dagar eller veckor, precis så länge du får det gjort.
 • Slutet ska "knäppa". En lång förklaring av orsaker och effekter skall föregås av "Eureka!" ögonblick varje gång. Annars skulle det vara tråkigt. Alltid överraska läsaren, som försöker lösa mysteriet innan du avslöjar det.
 • Se till att du korrekturläsa ditt arbete.

Varningar

 • Du kan eventuellt också ändra namnet på den person du skriver om i verkliga livet så att de inte blir förolämpad på något sätt.
 • Om du använder människor från verkliga livet för en fiktiv mysterium, se till att få deras tillåtelse, eller åtminstone försöka att inte såra dem.
 • Tänk noga på vad du vill skriva, eftersom det kan vara ett misstag.
 • Om du bestämmer dig för att skriva ett mysterium från verkliga livet, se till att du får dina fakta, och be de inblandade om det är okej att göra det, särskilt om du planerar att publicera berättelsen.

Saker du behöver

 • Papper och penna och / eller en dator med en ordbehandlare (som Word).
 • Mystery böcker / berättelser.
 • Vänner / familj / lärare att läsa din berättelse.
 • En idé / tomt för berättelsen.
 • Thesaurus