Wko

Hur man använder en tesaurus

Är det perfekta ordet på spetsen av tungan? Använde du bara ordet "nice" för fjärde gången under de senaste två slapp stycken? Krydda upp det lite med en synonymordbok och lägga till variation och kraft till ditt skrivande. (Klicka på en bild för att förstora den.)

Steg

Hur man använder en tesaurus. Bestäm om du har en dictionary-stil synonymordbok eller en traditionell format.
Hur man använder en tesaurus. Bestäm om du har en dictionary-stil synonymordbok eller en traditionell format.

Bok metod

 1. 1
  Bestäm om du har en dictionary-stil synonymordbok eller en traditionell format. En ordbok stil synonymordbok har en alfabetisk lista över ord, som en ordbok, med en kort lista med synonymer för var och en. En mer traditionell layout har ett index som kommer att skicka dig till en längre, numrerad posten.
 2. 2
  Hitta ordet alfabetiskt, sedan vidare till posten.
  • I en ordbok synonymordbok, hittar du orden alfabetiskt i huvuddelen av boken, omedelbart följt av en uppräkning av synonymer. Vissa termer (i bild, de i KAPITÄLER) kan vara korsreferenser. Om du vill ha en av dessa sinnen, leta upp dessa poster, istället.
  • I ett traditionellt format, använd det alfabetiska registret längst bak. Det kommer att leda dig till ett nummer.
  • Numret tar dig till posten. Anledningen till detta extra steg är att tillåta längre och mer detaljerade poster. Hellre än att lista ett litet urval av synonymer för varje termin, med en hel del dubbelarbete, det finns ett index till längre, numrerade poster. Alla ord posten visas i indexet bara en gång.
 3. 3
  Välj den synonym du kommer att använda. Se till att du vet vad ordet betyder och om det passar dina syften innan du använder den. Till exempel innehåller den posten för "avsikt" både "mål" och " raison d'être ". Även om de båda är giltiga synonymer, de har olika betydelser och konnotationer. Om du inte vet att det franska uttrycket refererar till ett skäl för att vara snarare än en kortsiktig målsättning, konsultera en ordbok för att ta reda på, eller välja en annan term.

Computer metod

 1. 1
  Skriv ordet i en online tesaurus eller en tesaurus inbyggd i din ordbehandlare och en lista över synonymer visas. Med det senare, är listan över synonymer benägna att vara mycket kortfattad och unenlightening, men det kan vara en snabb första ställe att kolla.

Varningar

 • Var säker på att du vet det ord du vill använda. Det kanske eller kanske inte passar ditt sammanhang.