Wko

Hur du använder " etc. " korrekt

Du kanske tror att det är lätt att använda et cetera, vilket kan översättas till "och andra" eller, mer bokstavligt, "och de andra sakerna", och förkortas "osv". Visst alla vet hur man använder "etc." rätt, eller hur? Tja, det är inte alla enkelt - et cetera kan ofta felstavade, felaktigt avbrutna och även mispronounced!

Användningen av et cetera är inte vanligtvis lärs ut i skolorna eller handledning eftersom det anses vara bara en förkortning. Oavsett, är det viktigt att veta hur man använder det på rätt sätt, så här är hur man gör det.

Steg

Hur du använder " etc. " korrekt. Kom ihåg stavningen.
Hur du använder " etc. " korrekt. Kom ihåg stavningen.
 1. 1
  Lär dig vad et cetera används för. Et cetera används som ett kort sätt att säga, "och så vidare", "och så vidare", eller "och andra saker", och används också för att beskriva en lista utan notering allting. Till exempel:
  • Vi skulle kunna använda muffins, kakor, etc. Detta visar att de kan använda någon form av dessert, och det skulle kunna skrivas av, kunde vi använda muffins, kakor, och så vidare.
  • Lär de andra möjligheter för att säga samma sak som et cetera. Man kan säga, "och så vidare", men du kan även skriva "...". Oavsett vilket sätt du använder, kommer det att tjäna samma syfte och kommer att arbeta för att förmedla den rätta innebörd.
 2. 2
  Kom ihåg stavningen. Du kan skriva det på endera sättet, "Et Cetera", eller "osv". Några andra versioner av etc. inkluderar et caetera, et cœtera eller et coetera, men dess vanliga stavningen kan vara osv ihåg exakt hur det stavas, för när det är felstavat, kan det se väldigt tydligt. Stavar inte det, "ECT" eller "cet" eller något, men det kan stavas & e., Och / c.., Eller & ct. Du behöver inte lära dig alla dessa stavningar, men välj en som du kan lita på att använda.
  • Var noga med hur du uttalar et cetera. Om du har för vana att säga "ek-SET-ra", är det dags att sparka ut "k" ljud! Den verkliga uttal är "EHT set-ER-uh."
 3. 3
  Arbetet med skiljetecken av det. I slutet av "etc", bör det finnas en period. (Detta gäller inte om du använder modern "open skiljetecken", som undantar perioder för t.ex., dvs etc). Det är självklart, eller hur? Men, när du fortfarande har mer att säga i den meningen, ska du sätta ett kommatecken efter perioden. Om du är klar med meningen, slut med den perioden, inte sätta något annat, men om du fortfarande har mer att säga, sätta ett kommatecken i slutet och finish. Till exempel:
  • "De åt kakor, kakor, jordnötter, fairy tandtråd etc., och det är lite konstigt att de slutade med ont i magen."
 4. 4
  Lär dig att sätta i skiljetecken runt den. Ja, bör du sätta en tid och ett komma, men när man också arbeta med semikolon, frågetecken och utropstecken, "etc." kan vara förvirrande. Här är några exempel:
  • Sätt ett frågetecken efter den period under "etc."
  • Sätt ett utropstecken direkt efter perioden.
  • Sätt semikolon direkt efter perioden och sätta ett utrymme mellan den och nästa ord.
  • Du behöver inte sätta parentes runt de saker du är et cetera-ning. Tänk bara på att sätta ett semikolon.
 5. 5
  Vet när du ska använda den. I formella texter, kan det vara mer lämpligt att använda "osv". I dagligt tal, kan det vara okej också, men om du inte vet exakt hur man använder det, gör det inte. Istället stanna på den säkra sidan, så att folk inte kommer helt bli förvirrad om vad du menar. Det kan vara bättre att hålla sig till "och så vidare" eller "och andra" när man talar.
  • Observera att du inte kan använda "etc." om du riktar en särskild lista med objekt som behövs och inte något mer. Om du behöver bara kakor, tårta och munkar för partiet, skriver "kakor, tårta, munkar, etc." kommer inte vara lämpligt eftersom det kommer att ge läsaren antagandet att han kan ta något annat.

Tips

 • Använd ditt bästa omdöme när du använder et cetera. Ibland skriver orden "och så vidare" eller skriva "..." kan vara mer lämpligt eller kan helt enkelt ser bättre i sammanhanget.
 • Likaså är et ux eller et vir (uttalas "EHT VEER") används (främst i juridiska kretsar) för att definiera den andra parten "och hustru" eller "och make", respektive, även om den andra parten sedan heter. Till exempel, John Smith et ux, eller John Smith et ux Melissa Smith.

Varningar

 • Även regeln inte alltid iakttas, är et cetera vanligen används för saker. För utelämnande av en förteckning över personer, et alii, eller et al. föredras. Samma skiljetecken regler gäller, förutom att det finns alltid en plats i et al.