Wko

Hur du analyserar dina kunskaper och alternativ jobb

Vill du bli en astronaut eller en bagare eller en snickare? Kanske du föredrar att vara en kock eller en pilot eller en framgångsrik entreprenör? Välja dina alternativ kommer aldrig att bli så lätt, vad du behöver är att sammanställa de saker du är bra på de saker du gillar att göra och sedan se vart det leder dig. Analysera dina kunskaper först tänka på vad du vill använda, välj sedan ditt jobb alternativ. Fundera över ditt liv, och din framtid, och som ett träd, se var grenarna leder till från vad du har gjort, och vad du fortfarande vill göra med ditt liv.

Steg

Hur du analyserar dina kunskaper och alternativ jobb. Analysera dina kunskaper genom att lista dina topp tio prestationer eller händelser karriär som du är mest stolt över.
Hur du analyserar dina kunskaper och alternativ jobb. Analysera dina kunskaper genom att lista dina topp tio prestationer eller händelser karriär som du är mest stolt över.
 1. 1
  Analysera dina kunskaper genom att lista dina topp tio prestationer eller händelser karriär som du är mest stolt över. Du bör göra detta genom att titta på dina prestationer, vilka är dina rikaste källa till information som ger konkreta och påtagliga bevis för vad du har gjort hittills. Använd ett aktivt verb i början av frasen, och du kommer att höra hur mycket mer kraftfull det låter.
 2. 2
  Fråga dig själv exakt vad du gjorde (prova: vart tog jag börja?) Sen tänka på vad som hände sedan (eller kanske - vad var det jag sa?).
 3. 3
  Tänk vilken kompetens du använde när du gjorde det du uppnått (hur gjorde jag det? Vad behöver jag göra det?) Du ska sluta med mycket tydliga uttalanden om era verkliga kapacitet.
 4. 4
  Lista alla dina färdigheter så att du kan betygsätta dem för att överföras, de flesta av dina kunskaper kommer att överföras till ett annat jobb helt enkelt. Tänk inte bara "hur bra är jag?" men frågar "hur mycket jag tycker om det här?" De färdigheter som gör flest högt på båda dessa punkter är dina överförbara färdigheter, och du kommer att kunna använda dem i många olika miljöer. Skriv ner dem (betyg dem av 10 sedan lägga upp), de högsta kompetensanalys värderingar är de som du kan använda i din egen marknadsföring uttalanden för bästa effekt.
 5. 5
  Rita dig själv en fyrkantig låda. Dela upp rutan till fyra genom att rita en horisontell linje över mitten och en vertikal linje upp genom mitten. Den horisontella linjen vi kommer att kalla "gillar att göra" med en skala från vänster till höger. Den vertikala linjen vi kommer att kalla "Good At" med skalan går från botten till toppen, vad vi har fått nu är en 2 x 2 kvadrant beundrade så med MBA.
  • Högst upp till vänster har vi högt "Good At" med låg "gillar att göra" så det är ofta där vi har utvecklat en hög nivå av skicklighet att hantera en uppgift som är oundviklig, men vi vill inte göra något mer än vad som är absolut nödvändigt. Vissa människor som inte klarar av sina karriärer alltför väl hamnar ofta här eftersom deras organisationer driva dem till där de anses vara bra. Tänk Finance Assistant som slutar som en ovillig Credit Controller eftersom han hade viss framgång få några betalda räkningar.
  • Nedre vänstra är där alltför många människor befinner sig jobb klokt - att göra något de inte tycker om, och är inte särskilt bra på. Det är där behovet och stress ibland kommer head-to-head, orsakar regelbundna sjukledighet. Du skulle rådas att försöka ändra detta om det är du.
  • Nedre högra är där njutning är hög men kompetens inte nödvändigtvis så. Den person som har amatörteater kan vara ett exempel eller en fritid målare eller genomsnittet DIYer.
  • Den lilla kvadraten längst upp till höger är där höga skalor "Good At" och "gillar att göra" slut upp, och det är där vi alla vill vara. Framgång fjädrar oftast från att njuta och vara bra på något, men bara om du vill upprepa det. För att välja alternativ ha detta i åtanke och inte börja med en yrkestitel. Istället börjar med ingredienserna i en framgångsrik roll, baserat på din ärliga bedömning av vad du tycker om och vill göra, plus en objektiv bild av vad du är bra på och kan replikera.

Tips

 • En prestation är något som du har gjort som har gjort en skillnad för dig eller andra. Du kan ha gjort det på egen hand eller med och genom andra. Det är inte nödvändigtvis betydelsefull eller världen-omskakande, men kommer att vara något som du mår bra om. Det spelar ingen roll om det kommer från din "officiella" jobb eller någon annan aktivitet. Om du har uppnått något, har du använt en nivå av skicklighet, som skulle kunna vara ett värdefullt jobb färdighet håll.
 • Till exempel:
  • Övertygad kollegor om behovet av att förändra arbetsmetoder
  • Lanserade ny produktlinje på rekordtid
  • Minskade leveranser kostnader 15%
  • Lärde min pappa hur man använder sin nya dator
  • Säkrade en 10% ökning av försäljningen av...
  • Förhöjda massor av pengar för en lokal välgörenhet genom en ny pengainsamling händelsen.
  • Avslutade en tvåårig deltid MBA-kurs samtidigt balansera arbete och familj
 • Dessa kan relatera till obetald samt betalt arbete och även till fritidsaktiviteter. Fråga dig själv detta: gör dina framgångar tenderar att involvera bara ditt eget arbete eller andras? Med andra ord, du är mest effektiva när det i en lag? Är de oftast att göra med arbete eller finns det några från andra delar av ditt liv? Kan du identifiera ett tema till dina prestationer och i så fall, vad är det?

Varningar

 • Om du tror att du saknar vissa väsentliga skill-området, är en annan sak som du kanske vill överväga: ska jag ut för att lära en ny färdighet nu?