Wko

Hur man skriver ett rekommendationsbrev

Om du inte har skrivit ett rekommendationsbrev innan, kan processen verka lite skrämmande. Lyckligtvis alla rekommendationsbrev gälla gemensamma element som du kan behärska enkelt. Läs vidare för att lära sig hur.

Steg

Hur man skriver ett rekommendationsbrev. Rikta rekommendationen.
Hur man skriver ett rekommendationsbrev. Rikta rekommendationen.

Börja skriva

 1. 1
  Rikta rekommendationen. Är det för en akademisk tjänst, ett jobb, en volontär ställning, en säkerhetsprövning eller en personlig referens? Skriv brevet så att det är inriktat på detta.
  • Till exempel, om brevet är en del av en jobbansökan paket, bör den inriktas på de yrkesmässiga kvalifikationer och uppförande av kandidaten.
 2. 2
  Bekanta dig med positionen. Få en kopia av arbetsbeskrivningen, om du kan, och prata med den person du kommer att rekommendera. Om du känner till den avsedda mottagaren av brevet, be dem om läget liksom.
  • Ju mer du vet om läget, desto bättre kommer du att kunna skräddarsy ditt brev för att passa behoven hos båda parter.
 3. 3
  Informera dig själv om den person du rekommenderar. Spendera lite tid att prata med dem om deras mål och den position de söker. Samla ihop sin nuvarande CV, eventuella minnesanteckningar eller meddelanden som du kan ha på dem, och all annan information som hjälper dig när du skriver brevet. De bästa rekommendationerna är noggrann och specifika, och som har all information till hands kommer att göra processen mycket enklare.
  • Du sätter din egen rykte på spel när du skriver ett rekommendationsbrev. Om du känner att du inte känner personen tillräckligt bra, eller att de är någon som du inte kan med gott samvete rekommendera, avstår från sin begäran.

Skriva brev

 1. 1
  Använd vanliga formellt brev konventioner skrivande. Ett rekommendationsbrev är som alla andra professionell kommunikation, och följer samma allmänna regler och riktlinjer.
  • Placera din adress längst upp till höger, följt av datum stavade ut.
  • Därunder, till vänster, placera mottagarens namn (om det är känt) och adress.
  • Öppna brev med en formell verksamhet hälsning. Ex:
  • Kära Ms Smith,
  • Dear Sir eller fru, (om du inte vet mottagarens namn)
 2. 2
  Skriv rekommendationsbrev. Först ges en sammanfattning av din rekommendation, hur ni träffades, och beskriva hur väl du känner personen. Ange dina egna meriter, liksom. Om mottagaren vet att du är chefen för avdelningen, kommer att väga tyngre än om du är en peer av kandidaten.
  • Till exempel, "Jag är glad att rekommendera Michael för tjänsten som direktör för utveckling vid XYX Corporation. Som VP of Application Development, anmälde Michael till mig direkt från 2009 till 2012. Vi arbetade nära tillsammans i flera viktiga projekt, och jag fick till känner honom mycket väl under denna tid.
 3. 3
  Var specifik om den sökandes kvalifikationer. Beskriv vad personen har gjort med hjälp av specifika fall och exempel, snarare än generaliseringar.
  • Till exempel, säg inte "Michael gjorde ett bra jobb, och gjort livet lättare för alla." Säg istället, "Michael sofistikerade grepp om databasen arkitektur, kombinerat med en medfödd känsla för UX design och en varm, personlig inställning till sitt in-bolag kundbas förbättrats dramatiskt produktiviteten av vårt företags merchandizing, kreativa och redaktionella avdelningar. Hans inställning till hantera applikationssupport, var underhåll och utbildning mycket professionell och mycket respekterad, både av slutanvändare och av ledningsgruppen. "
 4. 4
  Gör jämförelser. För att sätta den sökandes prestationer i perspektiv, innehålla jämförelser så att mottagaren kommer att ha en viss grund för att förstå varför du rekommenderar den här personen.
  • Till exempel, "Michael produktion av färdigställda projekt har överskridit de kombinerade resultaten av alla andra utvecklingsinsatser jag har bevittnat under mina åtta år på UVW Company."
 5. 5
  Överdriv inte. Placera inte den sökande på en piedestal. Inte bara ser det inte troligt, kommer det också ställa förväntningar på dem som kommer att vara näst intill omöjligt att uppfylla. Om de har en Achille häl, inte överdriva det, men inte dölja det, heller.
  • Till exempel, om Michael var slappa om kommentera kod eller skriva rutiner, inte säga, "Michael största svaghet är att det var svårt att få honom att skriva upp saker." Säg istället, "Michael har arbetat hårt för att förbättra sin dokumentation och kommentera skript och processer, vilket gör det lättare för dem att fylla hans skor i framtiden att arbeta effektivt." Naturligtvis bara säga detta om det är sant!
 6. 6
  Var inte vaga om din rekommendation. Att vara tydlig och direkt kommer att gå en lång väg att visa mottagaren äktheten på din rekommendation, och gör ditt brev mycket effektivare.
  • Till exempel, säg inte, "Michael är definitivt kvalificerad för ditt företag eller position, och kommer att göra ett bra komplement till din personal." Detta kommer över som ett standardbrev, som faktiskt kommer att arbeta mot kandidaten. Säg istället, "Michael har kompetens, prestationer, och kör som kommer att hjälpa XYZ Corporation överskrida sina mål."
 7. 7
  Var inte för kort. Om mottagaren ser en snabb anteckning av en eller två korta stycken, kommer de tror att du egentligen inte har mycket att säga om den sökande, antingen därför att det verkar som du inte riktigt känner dem, eller för att du inte har mycket gott att säga om dem. Inte vandra inte, men gör köttet ut dina viktiga punkter. Försök att hålla den på en sida, också.
 8. 8
  Håll det aktiva. Börja varje stycke med en kraftfull, aktiv bekräftelse av kandidatens egenskaper eller karaktär.
  • Till exempel, säg inte "Under de senaste par åren har jag varit glad att se den pågående utvecklingen av Michaels talanger." Säg istället "Michaels kompetens har ökat snabbt under de senaste par åren."
 9. 9
  Stäng brevet jakande. Upprepa din rekommendation av kandidaten och, i förekommande fall, uppmana mottagaren att kontakta dig.
  • Till exempel säger, "Av alla dessa skäl, jag tror Michael kommer att göra ett bra komplement till ditt lag. Om du har några frågor, inbjuder jag dig att kontakta mig på numret eller adressen, ovan."
 10. 10
  Använd ett företag stängning och skriva ditt namn.
  • Med vänliga hälsningar,
  • Bästa hälsningar,
  • Tack,
 11. 11
  Få feedback. Om du inte är säker på dina brev-skrivförmåga, eller om ditt brev kommer att bära en stor vikt för den sökandes ansökan, be om feedback från en betrodd kollega som kanske också känner kandidaten. Om du sätter ditt rykte på spel för den personen, du vill sätta din bästa fot framåt med detta brev.

Tips

 • Första gången du namnge den kandidat som är föremål för brevet, använder hans eller hennes fullständiga namn. Efter det, använd antingen förnamnet eller en titel (Ms, Mr, Dr) och efternamn, beroende på hur formell du vill vara. Oavsett vad du väljer, vara konsekvent.
 • Håll tonen och innehållet saklig, affärsmässighet och specifika hela.
 • Om du frågar en kandidat att skriva egna rekommendationsbrev, inse att många människor tycker att det är svårt att skriva om sig själv på det här sättet. Läs brevet och se till att du håller med om vad de har skrivit innan du registrerar den.
 • Skriv in bokstaven. Det är mer formellt och affärsmässigt-och mottagaren kommer inte att behöva avkoda din handstil.
 • Vara gratis och positiv, men att vara ärlig.
 • Om du sätter i den positionen att skriva din egen rekommendationsbrev, kanske för någon annan att skriva, vara ärlig och konkret. Försök att skriva som du skulle skriva om en kandidat med dina kvalifikationer. Få hjälp från en vän eller kollega att se sig själv som andra ser dig. Be din vän att berätta hur ditt brev kommer över.

Varningar

 • Ett rekommendationsbrev bör fokusera på de viktigaste kunskaper, färdigheter och förmågor hos en individ. Inte spendera din tid blåsa ditt rekommendationsbrev med alltför positiva toner, eftersom detta i allmänhet förbisedd av rekryterare.
 • Bestäm noga om att ge en kopia av brevet till kandidaten, särskilt om du uttrycker reservationer. En rekommendation kan hålla mer inflytande om mottagaren vet att vyerna i den är uppriktig, och inte skriven för att tillfredsställa eller smicker av kandidaten.