Wko

Hur att memorera lång text på kortast möjliga tid

Det hårt försöker lära sig ord för en pjäs eller vad det nu kan vara, är inte det? Tja, läsa följande, det kan hjälpa!

Steg

Hur att memorera lång text på kortast möjliga tid. Skriv vad du vill lära dig på en bit papper om det inte redan är.
Hur att memorera lång text på kortast möjliga tid. Skriv vad du vill lära dig på en bit papper om det inte redan är.
 1. 1
  Skriv vad du vill lära dig på en bit papper om det inte redan är.
 2. 2
  Dela upp texten upp i sektioner av 1-2 meningar. Det beror på hur länge de är, om det är väldigt lång, gör att meningen ett avsnitt, om det är ganska kort ta nästa mening i också. Om meningen som kommer efter den korta ena är lång, sedan försöka komma ihåg den korta en på egen hand och använda lång som förklarats ovan.
 3. 3
  Lär texten.
 4. 4
  Sätt dina papper ner så att du kan se det tydligt genom att stå över det.
 5. 5
  Börja med din första avsnittet genom att läsa det högt för dig själv, om och om igen, tills du kan göra det utan att titta på pappret.
 6. 6
  Gör samma sak med nästa avsnitt.
 7. 7
  Säg din första avsnittet högt om du inte känner för konstigt (det kommer att hålla bättre om du säger det högt) eller bara läsa den i ditt sinne. Nästa säga din andra avsnittet, då tredje och så vidare. Om du inte fastnar på något och du känner att du kan komma ihåg dem rätt utan att titta på dina papper igen, så gör det. Om du fastnar och du kan inte komma ihåg texten, gå vidare och titta på papperet.
 8. 8
  Memorera nästa avsnitt genom att läsa det över, som med de andra sektionerna, tills du kan göra det med ut att titta på pappret. Sedan läsa alla tre delarna tillsammans.
 9. 9
  Upprepa denna process tills du har memorerat hela texten.

Tips

 • Att säga det högt, speciellt om du måste säga det på en scen eller under en föreställning, hjälper orden rulla ut ur munnen naturligt. Ju fler gånger du säger det, desto lättare blir det att komma ihåg och säga nästa gång. (Du hör det samtidigt som du säger det, och du förstärker din inlärning två sätt varje gång du gör det rätt).
 • Försök bara memorera en mening eller ett avsnitt där du inte är helt säker på med det, men tror att du kunde recitera den grundläggande idén. Läs nästa avsnitt eller mening för att ta dig bort av det en kort stund, och sedan komma tillbaka till den och recitera så mycket du kan. Du kommer förmodligen att göra minst flera misstag om inte många fler. Gör detta så många gånger som du behöver tills du memorera avsnittet. Du kommer att finna att varje gång du kommer tillbaka till det, du kommer ihåg de misstag du gjorde förra gången och recitera den lite bättre. Att lära genom att göra och korrigera misstag kan vara mycket effektivt.
 • Du kan läsa den bort av en dator, om det är där texten ursprungligen är.

Saker du behöver

 • En tyst plats.
 • Papper att skriva din text ner på om den inte redan är skrivet / noterades.
 • En penna eller penna för att göra ovanstående.