Wko

Hur man kan stödja den fria kulturen rörlighet

Den fria kulturen rörelsen är en social rörelse som främjar frihet och flexibilitet för att distribuera och ändra kreativa verk. Det är motsatsen till "tillstånd kultur" som genomsyrar nuvarande upphovsrätt och immaterialrätt. Om du anser att information vill vara fri, här är några sätt du kan stödja denna rörelse.

Steg

Hur man kan stödja den fria kulturen rörlighet. Vidga din idé om ordet "gratis".
Hur man kan stödja den fria kulturen rörlighet. Vidga din idé om ordet "gratis".
 1. 1
  Öva ett överflöd mentalitet. Kärnan i den fria kulturen rörelsen är tron att alltför restriktiva upphovsrättslagar hindrar kreativiteten genom att avskräcka den fria utbyte av idéer. Däremot finns det argumentet att öppna licenser kommer att skada det kreativa arbetet på något sätt och begränsar dess värde. Dock kan denna presumtion vara felaktiga då de sätts på prov. Till exempel anser att erfarenheterna av Zen Habits bloggare Leo Babauta. Hans har tagit bort upphovsrätten från sin online-arbete, och som ett resultat hans arbete har spridit sig vitt och brett, byggd på och förbättras, på ett sätt mer varierande än han någonsin kunde ha gjort själv. Det är ett resultat som han finner smickrande och han säger: Om [människor] kan ta mina favorit inlägg och göra något roligt eller inspirerande eller tankeväckande eller ens sorgligt... Jag säger mer makt till dem. Den kreativa gynnar enbart från härledningar och inspiration. Detta är inte ett nytt koncept, naturligtvis, och jag är fritt rippning idéer av här. Vilket är kinda punkten. Som för Leo? Hans blogg är en av de bästa 25 bloggar och 50 bästa webbplatserna i världen.
  • Motsatsen till ett överflöd mentalitet är en brist mentalitet, där en person eller ett företag försöker hamstra uppgifter av rädsla för förlust eller brist på tillit till andra. Detta tenderar att vara om att kontrollera information snarare än att det är gratis för alla att dra nytta av. Även om det är lämpligt att skaparen av ett verk förmåner från sin skapelse från början, låsa upp arbetet långt utöver sin tid för skapande är besläktad med hamstring. Till exempel, ursprungligen i USA gav en 14 års period för upphovsrätten, tror du att det är lämpligt att tidpunkten för denna kontroll sedan har fortsatt att öka, till exempel 70 år efter döden för individer eller 95 år för företag? Vem tror du är verkligen gynnas sådan omfattande kontroll över kreativt arbete?
  • Reflektera över vilka frågor du kanske har om andra människor dela med vad du skapar. Du kanske inte ens har någon, men om du gör det, vad är grunden för dem? Detta är en nyttig övning för att komma till kärnan i din oro - vissa kan vara giltigt, medan andra inte kan baseras på faktiskt.
  • Se filmen RiP: A remix manifesto på. Du får lära dig en hel del om hur om hur information har smyg kontrollerat under det senaste århundradet, tillsammans med en del intressant information om farorna med remixa och det faktum att mycket av Walt Disneys arbete byggdes på andras. Och om du gillar remixa uppmuntrar filmaren Brett Gaylor även du att remixa den här filmen!
 2. 2
  Vidga din idé om ordet "gratis". När många människor hör ordet "gratis", tycker de om att få något utan att betala för det. Men i "fri kultur" avser ordet "gratis" till den frihet att sprida och bygga på kreativa verk utan att be om lov först. Det är helt kompatibelt för dig att få kredit och tjäna pengar på dina verk, om du så önskar, samtidigt stödja fri kultur. Tänk bandet Radiohead, som släppte sitt album In Rainbows direkt på nätet och frågade lyssnare att göra sig sin egen uppfattning om betalningen. Denna gest ökad medvetenhet om och stöd för sitt arbete. Inom några veckor, var remixer av deras album populär och ändå visste alla fortfarande och respekterade källan som Radiohead. Med andra ord, uppmuntrar öppenhet och förtroende för upphovsmannen andra att efterlikna arbetet samtidigt uppfylla källan och få betalning.
 3. 3
  Leta efter sätt att dra och bo gratis. Hur kan du dra nytta av dina kreativa verk utan att begränsa dess utbredning? Det är argumentet att med upphovsrättsskyddade verk delas olagligt på internet ändå, skaparna av något slag är bättre att hitta nya sätt att dra nytta av deras arbete som inte är beroende av begränsningar som är nästan omöjligt att genomdriva. Det finns ett antal sätt att få din kreativa arbete ute samtidigt omfattas:
  • Den virala aspekt: ​​Om du använder en Dela Lika-licens genom vilken någon kan distribuera eller bygga på ditt arbete endast om de har det under samma copyleftlicens, det finns mer potential för ert arbete att göra fortsatta bidrag till fri kultur. Om du använder en licens som kräver tillskrivning (vilket de flesta gör), det är en möjlighet för ditt namn, varumärke eller webbplats för att "hänga med" med något som människor delar fritt med sina vänner. Detta kan generera betydande webbplats trafik och andra typer av leder.
  • Säljer tjänster förknippade med dina kreativa verk. Om du lägger ut något som folk tycker är värdefullt, kan du sträva efter att etablera ditt rykte som expert så att du kan tjäna pengar från tala engagemang, seminarier, telefonkonferenser, eller som konsult. Om du är en artist, kan du generera intäkter från liveframträdanden. Du kan även få ett jobberbjudande från någon som har haft ditt arbete. Som exempel, publicerad djurskydd förespråkar Temple Grandin hennes design i det offentliga rummet för att döda patent - hon menade att hon ville ha dem används inte bundet i patenttvister. Ändå är hon fortfarande behövde personligen att övervaka genomförandet och pågående arbetet i de mönster gång byggde - hennes kompetens värderas i själva göra.
  • Betalt för din kreativa produkt. Om du delar något fritt, innebär att människor inte behöver fråga dig (eller betalar dig) innan du använder eller omfördela det. Men, det betyder inte att du inte kan bara be dem att betala för det, vare sig före eller efter det att de använder ditt arbete. Till exempel, om du har en e-bok i en copyleft-licens, kan du sälja den på din webbplats. Människor som redan har köpt det lagligt kan dela den med sina vänner, men du kan sätta en lapp i boken frågar att om de haft boken, kan de betala för det på din webbplats. Om det är ett användbart produkt, kommer det alltid att finnas en del människor som kommer frivilligt betalar för det, bara för att säga tack och också uppmuntra dig att fortsätta att skapa mer.
  • Sälja arbetet i alternativa format. Du kan använda en fri licens på digitala versioner av något arbete, och sälja icke-digitala (t.ex. skriva) versioner. Eller tycker verkligen sidled och använda icke-digitala varianter som t-shirts, muggar, väskor, etc. Om du har särskilda delar av ditt arbete att verkligen ta tag i folk, såsom ett citat eller en ikonisk bild, kan det vara tillräckligt för egna för att skapa ett sortiment som leder tillbaka till ditt arbete.
  • Dela dina idéer mer övertygande genom att fritt dela material som du förklara idéerna. Du ska visa att du inte bara säger något provocerande att tjäna pengar, och visa att du är rätt - eller på väg att bli rätt - genom att hålla dina idéer upp till granskning av dina motståndare och dina anhängare.
 4. 4
  Använd en öppen licens på allt arbete som du skapar (blogginlägg, fotografier, illustrationer, musik). Det finns många licenser du kan välja mellan, såsom GNU General Public License och en mängd olika Creative Commons-licenser, eller du kan även släppa ditt arbete i public domain. Du får veta hur du använder Creative Commons-licenser tydligare genom att läsa Hur man väljer en Creative Commons-licens och Hur ansöker Creative Commons-licensen till Flickr fotografier.
 5. 5
  Utöva friheten att dela. Förutom att dela dina egna verk, läsa och bläddra verk som fritt är licensierade av andra. Använd dem, bygga på dem, publicera dem, och tillskriver dem på lämpligt sätt. Ingen anledning att oroa sig eller stödja något du kanske inte håller med, liksom meningslöst våld i underhållning, kan du njuta av ett visst arbete, och sedan överväga om och hur man kan stödja tillverkare eller genre. Genom att utnyttja och sprida kreativa fria verk, hjälper du den fria kulturen rörelsen att blomstra och göra det roligare som en "delad" upplevelse. Du bidrar till den virala natur fritt licensierade verk (vilket, som diskuterats ovan, kan ha många fördelar för skaparen, och för världen) och du är en del av lugnande alla att dela vettigt.
  • Bidra med kunskap och bilder till en webbplats som använder fria licenser som standard, såsom Google och Wikipedia. Du kan också skicka Google artiklar på din blogg eller hemsida.
  • Istället för att använda upphovsrättsskyddade eller bilder lager (i blogginlägg eller broschyrer, till exempel) får Creative Commons bilder från Flickr, leta efter bilder på Wikimedia Commons ( http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Pictures_and_images ) eller leta efter fritt licensierade bilder på Google.
 6. 6
  Donera till fri kultur organisationer. Det tar tid och pengar för att utveckla de licenser som definierar det spektrum av möjligheter mellan fullständig upphovsrätt och det offentliga rummet, och att arbetet globalt vid sidan av befintliga upphovsrättslagar. Gratis kultur organisationer åtar sig också insatser för att utbilda allmänheten om flexibla licensiering alternativ. Och om du inte kan donera pengar, kanske du kan skänka din tid och kompetens till rörelsen.
  • Du kanske vill börja med att göra en donation till den faktiska Creative commons organisation.

Tips

 • Reflektera över de positiva följderna av att frigöra informationen för det större goda i människans utveckling. Leo Babauta sätter målet att bristen på upphovsrätten inte leder till skada: Bristen på upphovsrätt och flagranta kopiering av andra konstnärer och även företag, aldrig ont Leonardo da Vinci när det gäller bilder som Mona Lisa, den sista Supper, eller vitruvianske mannen. Det har aldrig skadat Shakespeare. Jag tvivlar på att det någonsin verkligen har ont någon artist (även om jag bara kan vara okunnig här). Och medan jag är ingen da Vinci eller Shakespeare, kan jag inte låta bli att undra om upphovsrätt smärtar mig eller hjälper mig. Om någon känns som att dela mitt innehåll på sin blogg, eller i någon annan form för den delen, verkar det som en bra sak för mig. Om någon ville dela min eBok med 100 vänner, ser jag inte hur det sårar mig.

Saker du behöver

 • Creative Commons-licens för val