Wko

Hur man handskas med att ha en lisp

Att ha en lisp, oavsett vilken typ, kan vara en tuff sak att hantera, särskilt när folk påpeka det eller ännu värre, gör narr av dig för det. Du är inte ensam om, många människor har en lisp av något slag. Genom att läsa den här artikeln får du lära dig att hantera det.

Steg

Hur man handskas med att ha en lisp. Ta reda på allt du kan om din typ av lisp.
Hur man handskas med att ha en lisp. Ta reda på allt du kan om din typ av lisp.
 1. 1
  Ta reda på allt du kan om din typ av lisp. Det finns fyra huvudsakliga typer av lisps.
  • Den första är en interdental lisp som orsakas av tungan skjuter ut mellan de två framtänderna.
  • Den andra kallas en dentalized lisp, i vilken tungan vidrör två framtänder. Båda tenderar att orsaka S, T och Z låter som skall produceras med mer av en "th"-ljud. (Ibland dentalized lisps klassificeras tillsammans med interdentala lisps.)
  • Nästa är en lateral lisp, i vilken luft läcker ut över sidorna av tungan, vilket leder till S och Z låter låta våt. Det kallas ibland en "slaskig lisp" på grund av den våta ljudet.
  • Den sista är den palatinala lisp, som orsakas av tungan vidröra mjuka gommen när man talar.
 2. 2
  Bestäm om du vill göra något åt din lisp. De flesta lisps, om de åtgärdas, korrigeras under barndomen. Men du kan ta talterapi i tonåren eller vuxen ålder, eller ens bara öva utjämning ditt tal ut hemma. Oavsett vilken ålder du är, kan kortsiktiga talterapi eller praxis hjälpa dig att övervinna det.
 3. 3
  Om du inte vill göra något åt det, är det okej också. Vissa anser att deras lisp är en unik funktion, ett karaktärsdrag av slag, och något som de kanske inte vill korrigera. Du kan titta på det som du skulle en födelsemärke - något som kan vara unikt hänföras till dig.
 4. 4
  Inse att vissa människor faktiskt lisp att få uppmärksamhet. Ja, det stämmer, en del människor kommer målmedvetet lisp när man talar för att få uppmärksamhet. Det förekommer oftast hos barn, men det kan ses i äldre människor också. Detta innebär att de tycker att det låter coolt. Det är nästan som att ha naturligt lockigt hår och alla rakt haired människor måste tvinga lockar i håret. Du har något naturligt att vissa människor kommer att tvinga in sina tal bara för att få uppmärksamhet.
 5. 5
  Framför allt inte få alltför ner på dig själv eller vara självmedveten om din lisp. Oavsett om du väljer att rätta till det eller inte, låt inte det hindra dig från att tala eller från att vara självsäker. Håll upp huvudet! Många människor har lisps och gör mycket bra i världen, och du kan bli en av dem också! Låt inte din lisp komma i vägen för dig att göra vad du vill göra. Om du vill tala offentligt, gör det! Om du vill sjunga, med alla medel, sjung! Om du har en talang för dessa saker, kanske folk inte ens märker din lisp - de kommer att märka den talang du har!

Tips

 • Låt inte någon någonsin försöker ta ner dig på grund av din lisp. Många människor är inte diskret och de kommer att påpeka det eller ännu värre, gör narr av det. Försök att komma ihåg att alla som kommer att göra narr av en annan person har sin egen osäkerhet och det är anledningen till att de gör det.
 • Det finns många individer som har gjort det stora i världen, och de hade även en lisp. Några kända personer som har / haft en lisp inkluderar Humphrey Bogart, Thomas Jefferson, Winston Churchill, Barbara Walters, Drew Barrymore, Russell Simmons, Anthony Kiedis, och Mike Tyson. Också hålla i minnet att James Earl Jones hade inte en Lisp, men han hade en dålig stamma i sina yngre år. Hans röst är nu en av de mest kända i världen! Om du är en religiös person, minns Moses? Han hade en lisp också!