Wko

Hur man förbereder och ger ett tal

Blivit ombedda att förbereda och hålla ett tal kan verka riktigt skrämmande när du aldrig har gjort det förut. Oroa dig inte! Du kommer att vara en tala inför publik proffs på nolltid om du följer dessa enkla tips.

Steg

Hur man förbereder och ger ett tal. Identifiera ämnet i ditt tal.
Hur man förbereder och ger ett tal. Identifiera ämnet i ditt tal.

Planera ditt tal

  1. 1
    Identifiera ämnet i ditt tal. Välj en fokuserad budskap snarare än att försöka täcka flera ämnen.
  2. 2
    Precisera din publik. Pratar du med barn eller vuxna? Pratar du med folk som inte vet någonting om ditt ämne eller personer som är experter på din fråga? Förstå din publik kommer att hjälpa dig att rikta ditt tal lämpligt.
  3. 3
    Tänk på dina motiv. Ett bra tal svarar ett behov som publiken har. Försöker du göra din publik att skratta? Försöker du bygga sin moral, eller kommunicerar du en nykter och direkt budskap så att du kan förändra sitt beteende? Dessa frågor kommer att sätta stämningen och tonen i ditt tal.
  4. 4
    Tänk på inställningen. Är detta ett tal för en liten grupp eller ett tal för att leverera inför en stor publik? Du kan vara mer informell inför en liten publik, men skriv ett mer formellt tal till en stor publik.

Skriv talet

  1. 1
    Skriv en kortfattad, enkel mening uttalande om ditt ämne. Försök att skriva något som kommer att ansluta din målgrupp så att du omedelbart fångar deras uppmärksamhet.
    • Använd en anekdot eller en offert. Ibland har någon annan redan sagt det bättre än du någonsin kommer. Tänk bara på att kreditera din källa.
    • Var försiktig med att öppna med ett skämt om du inte känner till din målgrupp väl. Du kanske tror att ett skämt är roligt, men publiken kan finna det humorless eller tom kränkande.
  2. 2
    Välj 3 till 5 stödpunkter för ditt ämne. Se till att dina poäng är exakt och direkt.
    • Du kan börja med att titta på generiska källor som ett uppslagsverk eller Wikipedia, men du måste faktiskt kolla dina idéer med mer auktoritativa källor när du vanligtvis förstå ditt ämne.
    • Rita på din egen erfarenhet. Om du har en lång historia med ditt ämne, kan dina erfarenheter och personliga berättelser vara stora resurser. Bara hålla dessa historier kortfattade så att du inte vandra och förlora publikens uppmärksamhet.
  3. 3
    Bestäm om du vill skriva ut ditt tal eller för att beskriva tal på registerkort.
    • Tänk på din komfort nivå med ämnet. Om du känner till ämnet väl och kan improvisera lätt, sedan använda registerkort.
      • Använd ett kort för införandet. Detta kort bör innehålla ditt inledningsanförande.
      • Använd 1 eller 2 kort för varje stödpunkt. Skapa sedan ett kort för den slutsats som knyter tillbaka till huvudtanken i ditt tal.
      • Skriv kort mening fragment eller ens enstaka ord på dina kort. Dessa ord eller fragment bör innehålla nyckelfraser som påminner dig om vad du vill säga.
    • Om du känner dig osäker eller inte vet motivet väl, skriva ut orden i ert tal exakt som du vill säga dem.
  4. 4
    Bestäm om du vill använda visuella hjälpmedel. Du kan skapa en Prezi eller en PowerPoint-presentation för att gå tillsammans med ditt tal, eller så kan du välja att använda pappersbaserade diagram och grafer.
    • Håll det visuella till ett minimum. Du vill att de ska hjälpa ditt tal, att inte överskugga det.
    • Se till att publiken kan läsa innehållet i dina visuals. För stor är bättre än inte tillräckligt stor.
    • Kontrollera anläggningarna i det rum där du kommer att tala. Om du behöver Internet eller behöver du en filmduk, vara säker på att anläggningen har utrustning.
  5. 5
    Förbered åhörarkopior om ditt motiv är detaljerad och teknisk. På så sätt kan du täcka de viktigaste punkterna i ert tal och samtidigt ge publiken en referens för de mer detaljerade punkter som de kan hålla till senare.
  6. 6
    Skriv ut ett kort biografiskt stycke om dig själv. Om någon kommer att introducera dig innan ditt tal, sedan ge rätt information i förväg kommer att vara till hjälp.

Öva på tal

  1. 1
    Ställ en timer. Du ska veta hur länge ditt tal behöver vara. Om du inte kan leverera tal inom viss tid, kan du behöva göra det kortare eller förlänga den. Kom ihåg att inkludera tid för en Q & A period vid behov.
  2. 2
    Öva ditt tal framför en vän eller en spegel. Öva tittar upp på din publik så att dina ögon är inte alltid på dina anteckningar.
  3. 3
    Tala långsamt och BEBÅDA tydligt. Paus mellan avdelningarna i ert tal så att din publik kan smälta informationen.
  4. 4
    Märk upp ditt tal som du går med en penna. Om ord låter onaturligt för dig eller en mening är besvärliga som du talar det, markera det och redigera den för att få det att låta naturligt.
  5. 5
    Gör en videoinspelning av dig själv som du gör talet. Analysera ditt utseende, ditt kroppsspråk och din leverans.
    • Se till att dina gester är naturligt och inte alltför frenetisk. Alternativt, fixar inte armarna längs sidorna eller hålla händerna låsta till podiet.
    • Om du gör tal till en vän och kompis ger konstruktiv kritik, försök att vara öppen för vad han eller hon har att säga.
  6. 6
    Öva mer än en gång. Om du har levererat ditt tal i repetition flera gånger, då du kommer att känna sig mycket mer säker på scen.

På dagen för ditt tal

  1. 1
    Klä sig korrekt. Om du behöver visas auktoritativ, välj sedan formellt affärsdress. Välj en färg som smickrar dig och hålla djärva tillbehör till ett minimum.
  2. 2
    Se till att du har alla dina material för. Ta med dina visuals, surfplattan eller laptop och ditt tal exemplar.
  3. 3
    Be om ett soundcheck. Om du är i ett litet rum, be någon att stå längst bak i rummet och se om han eller hon kan höra dig. I en större anläggning, praktik med hjälp av mikrofonen så att ditt tal är varken för svag eller förvrängd.
  4. 4
    Ställ in din utrustning och kompletterande material. Kontrollera att datorn, filmduk och stafflier är funktionella och placeras så att de är synliga för publiken.
  5. 5
    Bestäm vad du ska göra med dina åhörarkopior. Du bör antingen placera dem på ett bord för publiken att hämta eller skicka ut dem på ett organiserat sätt.
  6. 6
    Be om ett glas vatten. Om ditt tal är lång, då du kommer att behöva lite vatten för att fukta strupen.
  7. 7
    Titta i en spegel innan du går på scenen. Kontrollera både fram-och baksidan av din outfit och se till att ditt hår är snyggt och att din makeup om du bär något, inte kladdig.

Under ditt tal

  1. 1
    Titta runt publiken och inte fokusera på bara en brännpunkt.
    • Ha ögonkontakt med medlemmarna i din målgrupp. Om ögonkontakt är för intensiv för dig, titta precis ovanför deras huvuden i en punkt som t.ex. en klocka eller en målning.
    • Flytta dina ögon runt din publik så att alla känner sig inkluderade i presentationen.
  2. 2
    Tala långsamt och försöka andas normalt. Den naturliga adrenalinkick som du kommer att ha framför din publik får göra som du vill tala mycket för snabbt.
  3. 3
    Skratta åt dig själv om något går fel. Din publik kommer att finna dig mycket mer lätt att relatera till, och du kommer inte att förlora deras förtroende för din kunskap om ditt ämne.
  4. 4
    Räkna upp till 5 i huvudet innan du lämnar podiet i slutet av ditt tal. Bekräfta din publik med ett leende, en kort nick eller en lätt bugning, om så är lämpligt.

Tips

  • Var självsäker när han talade. Bara känns som ingen är bättre än du.
  • Kom ihåg - ju större brott är att tråka ut publiken med ett tal som är för lång. Håll ditt tal kortfattad, och hålla den inom tidsfristen.
  • Om du väljer att läsa direkt från ett dokument, skriva ut dokumentet på en stor och tydlig teckensnitt. Lägg sidorna i ärmskydd och sätta ärmskydd i en pärm så att du enkelt kan vända sidorna utan att förlora din plats. Glöm inte att titta upp på din publik ofta så att du kan hålla dem engagerade.
  • Ta ett djupt andetag eller gör en paus efter en mening varje gång på ett tag. Detta kommer att fånga din publik uppmärksamhet.

Varningar

  • Glöm inte att prep för frågestund efter ditt tal. Försök att förutse några frågor som publiken kan ställa, och sedan repetera dina svar.

Saker du behöver

  • Skriftlig tal eller registerkort
  • Friend.Teacher eller familjemedlem för att öva
  • Videoinspelningsenhet
  • Dator eller tablett för presentationer
  • Diagram och staffli för presentationer
  • Mikrofon för ett stort rum
  • Handouts
  • Glas vatten
  • Spegel
  • Lämplig klädsel