Wko

Hur man använder ordet endast korrekt

Ordet "endast" används överallt, men ofta på ett oklart sätt. När det används felaktigt, är lyssnaren (eller läsaren) kvar att lista ut vad som egentligen var tänkt. Men när du vet orsaken bakom reglerna, är det lätt att tala och skriva mer exakt och tydligt

Steg

Hur man använder ordet endast korrekt. Det är viktigt att förstå att ordet "endast" beskriver eller ändrar ord eller klausulen direkt efter det.
Hur man använder ordet endast korrekt. Det är viktigt att förstå att ordet "endast" beskriver eller ändrar ord eller klausulen direkt efter det.
 1. 1
  Det är viktigt att förstå att ordet "endast" beskriver eller ändrar ord eller klausulen direkt efter det. Detta innebär att "bara" ska placeras precis före ordet eller frasen du peka ut att betyda "ensam", "endast" eller "någon annan".
  • Ta till exempel de fraserna "den enda kaka", eller "Jag bara tittade på honom." I dessa två exempel, det är klart vad ordet "endast" modifierar. I det första exemplet är det ordet "cookie". "Bara" betonar att det finns bara en kaka. I det andra exemplet, "bara" modifierar verbet "såg", betonar att den enda åtgärd som skedde var "ute".
 2. 2
  Lär sig genom exempel. Här är en mening som "bara" kan användas på flera ställen, och varje plats är något annat!
  • "Hon kysste honom på läpparna."
   • Om du skriver "Bara hon kysste honom på läpparna", då det innebär att hon, och ingen annan, kysste killen i fråga.
   • Om du skriver "Hon bara kysste honom på läpparna", sedan "kyssas" var den enda åtgärd, och ingenting annat av liknande natur-som "tillämpar chap stick"-inträffat.
   • Om du skriver "Hon kysste honom bara på läpparna", så då läsaren / lyssnaren skulle veta att han var speciell för henne av någon anledning, och att han var den enda person hon kysste.
   • Om du skriver "Hon kysste honom bara på läpparna", då hon har bra mål, och så hennes kyss inte landa under, över, eller vid sidan av munnen.
   • Om du skriver "Hon kysste honom på bara läpparna.", Då ingen annan del av hans kropp fick sin kyss. "Hon kysste honom på läpparna bara" betyder exakt samma sak.
 3. 3
  Ta för vana att använda "bara" strax före ordet du vill peka ut. Detta är viktigt eftersom det kan förändra innebörden av meningen inte sammanhanget gör det tydligt för lyssnaren eller läsaren. Detta är mindre tvetydig i informella samtal eftersom de flesta människor kommer förmodligen vet vad du egentligen menar, men att få det rätt kan spara missförstånd.
 4. 4
  Lyssna för användning av "bara" av andra. Nu när du är en expert, är du dömd att uthärda alla andras missbruk av ordet, och du kommer att fastna försöka lista ut vad de egentligen menade! Om det inte är klart, begära förtydliganden-speciellt när ett beslut eller resultat vilar på din förståelse deras exakta innebörd.

Användning fusklapp


Tips

 • Ingen gillar en översittare. Så om du rätta någon, gör det försiktigt: Säg det med tonen som antyder ". Jag tror att jag förstår vad du menar Är det rätt?"-Snarare än att vara pedantisk eller motbjudande.
 • När du läser för ditt barn, försök att läsa meningar med "bara" korrekt, snarare än att föreviga missbruk av ordet.