Wko

Hur man ansöker om ett Schengenvisum

Schengenavtalet

Den Schengenavtalet skapades ursprungligen 1985. Alla stater som tillhör Schengenområdet är EU-medlemmar, med undantag för Norge, Island och Schweiz, som är medlemmar i Europeiska frihandelssammanslutningen (EFTA). Schweiz anslöt sig till Schengenområdet den 12 december 2008. Två EU-medlemmar, Förenade kungariket och Irland, har valt att inte delta fullt ut i Schengen-systemet och har egna visumkrav.

Detta avtal har lett till att fler medlemmar ansluter sig och det efterföljande avlägsnandet av gränskontroller mellan de deltagande länderna.

Vad är en Schengenvisering?

Ett Schengenvisum är ett visum som utfärdats av ett land inom Europeiska unionen som ingår i den Schengenstat. Utländska medborgare från ett land som inte är en del av Europeiska unionen kräver ett Schengenvisum om de avser att resa till ett land som är en del av EU eller EFTA. Ett Schengenvisum kan posten passinnehavaren i länder som ingår i den Schengenstat som är sedan kunna resa fritt inom Schengenområdet. Inre gränskontrollerna har försvunnit och det finns lite eller inget stopp och kontroller inom zonen.

Det finns för närvarande 25 Schengenländerna.

Belgien, Frankrike, Tyskland, Luxemburg, Nederländerna, Portugal och Spanien genomfört avtalet 1995. De följdes av Italien och Österrike 1997, Grekland 2000, och Danmark, Sverige, Finland, Norge och Island under 2001.

Nio fler medlemmar gick med 2007, de är Tjeckien, Estland, Ungern, Litauen, Lettland, Malta, Polen, Slovakien och Slovenien. Schweiz genomförde avtalet den 12 december 2008.

I Storbritannien och Irland har valt bort Schengenavtalet. Storbritannien vill behålla sina egna gränser, och Irland föredrar att bevara sin fria rörlighet överenskommelse med Storbritannien - som kallas Common Travel Area - snarare än att ansluta sig till Schengenavtalet.

Steg

Hur man ansöker om ett Schengenvisum. Vad är en Schengenvisering?
Hur man ansöker om ett Schengenvisum. Vad är en Schengenvisering?
 1. 1
  Ta reda på vilket land / länder du kommer att resa. Om du reser till mer än ett land under din resa måste du skaffa ett Schengenvisum från konsulatet för det land du tänker besöka först. Till exempel om du reser till Portugal, men kommer att besöka Grekland och Italien, måste du skaffa din Schengenvisum genom den portugisiska konsulatet som din första inkörsport kommer att ske genom Portugal.
 2. 2
  Se till att du vet hur länge du tänker stanna. Ett Schengenvisum beviljas vanligen som en enstaka post eller flera inresor och är giltigt i 3, 6 eller 12 månader. Men varje konsulatet bidrag Schengenvisering har med hjälp av olika bedömningskriterier. Det är viktigt att vara väldigt tydlig och ärlig om dina avsikter.
 3. 3
  Se till att du har bevis på medel. Vid ansökan om Schengenvisum du kommer att behöva tillhandahålla aktuella kontoutdrag bland andra dokument. Inte relä tungt på checkräkningskredit.
 4. 4
  Boka boende och flyg. Det är viktigt att kolla med konsulatet först när det gäller vilka dokument du behöver för att få ett Schengenvisum. Medan Spanien kräver att en flygning har bokat och betalat för och boende reserverat, Italien, Frankrike och Portugal kräver endast flyg och boende information. Kontrollera och dubbelkolla med konsulatet i fråga.
 5. 5
  Få reseförsäkring. Du behöver reseförsäkring när du ansöker om ett Schengenvisum.
 6. 6
  Se till att du planerar tidigt för att ansöka om Schengenvisum? Vissa tar en vecka, andra tar 15 arbetsdagar. Det är viktigt att ta hänsyn till detta när du planerar din semester. Det är också viktigt att komma ihåg att du bara kan få en tid för att ansöka om visum i 3 veckor så detta bör beaktas innan du bokar din semester.
 7. 7
  Försäkra ditt pass är inte på väg att löpa ut. De flesta länder kräver ditt pass ska vara giltigt för resor för de kommande 6 till 12 månader innan det är löper ut. Du behöver också en tom sida (ibland 2 motsatta) i passet för att rymma de stämplats.

Tips

 • Ansökningsblanketter måste undertecknas
 • Vissa länder tillåter de med biometriska pass i utan visum - kolla med relevant ambassad
 • Originalhandlingar är alltid bäst att ge
 • Skicka in rätt antal fotografier med ansökan (säkerställa att de uppfyller riktlinjerna - senare, tagna i förra månaden, färg, tagen med vit bakgrund, mått etc)
 • Se till att du har minst 1 tom sida i ditt pass för visum (vissa ambassader kräver 2 - 4 tomma sidor)
 • Vissa länder tillåter de med tjänsten eller diplomatpass i utan visum - kolla med den berörda ambassaden
 • Ansökningsblanketter fylld med versaler där angivna
 • Om reseförsäkring krävs att du har tillräcklig täckning för hela området att besöka och varaktighet
 • Kontrollera med relevant ambassaden som du behöver eller inte behöver visum före inresa
 • Kontrollera ansökningsblanketten är aktuellt och kontrollera alla krav med ambassaden
 • Kom ihåg att skicka alla handlingar, inklusive ditt pass
 • Se till att du ger tillräckligt med tid för att få ditt visum
 • För Bevis för ekonomiska tillgångar att du har tillräckligt med pengar på ditt bankkonto. Om du är i ditt övertrassering du fortfarande sannolikt att beviljas visum men bara för dig tid i landet. Om du har pengar på ditt konto som du sannolikt kommer att beviljas ett längre visum. Detta beror på ambassaden och inte alls garanterat.
 • När du skickar pass inte skickar in pass omslag
 • Se till att alla datum på matchen ansökningsblankett biljetter, brev bifogas ansökan etc
 • Se till att du skickar kopior eller alla dokument som vid behov (inklusive sidor passinformation, uppehållstillstånd etc)
 • Ansökningsblanketter fylld med svart bläck där angivna
 • Alla fält måste fyllas i om ansökningsformulär
 • Se till att du har tillräckligt med giltighet för ditt pass
 • Bevis på uppehållstillstånd eller förnyelse eller brittiska uppehållstillstånd visum när så krävs (Detta kan krävas för att vara i samma pass)

Varningar

 • Kontrollera alla krav med berörda ambassaden innan du bokar din resa.