Wko

Hur att sluta vara pank

Glider pengar bara genom fingrarna? Känner du att du gillar en hund, dag in, dag ut, och ändå har inget att visa för det? Om så är fallet, är det troligt att du har hamnat i en vana av att låta pengar kontroll du i stället för tvärtom. Få din ekonomiska situation under kontroll handlar om mer än pengar, det handlar också om självrespekt och hitta balans i livet. Att sluta vara pank, är det viktigt att justera dina prioriteringar och att lära sig att ta bättre hand om dig själv. Här är hur.

Steg

Hur att sluta vara pank. Gräv dig med att göra vad som är rätt inte vad som känns bra eller enklare.
Hur att sluta vara pank. Gräv dig med att göra vad som är rätt inte vad som känns bra eller enklare.
 1. 1
  Börja med dig. Vara pank hela tiden är om du inte bry sig om sig själv så mycket som du skulle kunna vara. Om du inte värdesätter dig själv, är det extremt svårt att värdera pengar väl. De val som du gör för att spendera, spara eller låna pengar påverkar din förmåga att leva i ditt sätt eller bortom dem. Erkänner följande kan hjälpa till att börja ställa dig tillbaka på banan för att vara ekonomiskt stabilt:
  • Pengar, eller spendera pengar, inte jämställa med ditt personliga värde. Pengar definierar varken vem du är, inte heller pengar du investerar med makt. Den verkliga makten är personligt och kommer inifrån, med pengar för att känna sig mäktig är ett sätt att söka extern validering snarare än att acceptera din inre värde.
  • Suze Orman säger att vi "spenderar mer än när vi känner mindre än. När vi inte mår bra om vår självkänsla, spenderar i en out-of-control sätt kan vara en reaktion på att inte ha vad rikare människor runt omkring dig verkar ha, och det blir en ursäkt för att undvika att titta djupare in i oss själva för att reda ut vad som verkligen skadar oss.
  • Ett viktigt sätt att respektlöshet själv är att köpa vad du inte har råd. Den spiral som medför innebär självförvållad smärta, oförmåga att hitta tillräckligt med pengar för att betala för andra saker eller ens att betala tillbaka vad du har köpt, och lösa för en livstid av skuld över en livstid räcker.
  • Ett annat vanligt fel av människor som tjänar en rimlig summa pengar är att upphöra att värdera köpet. Detta betyder inte att besöka dollarn butiker, det innebär att lära sig att be om rabatter, för reparation eller avkastning, för besparingar. Inte gör det eftersom du känner att göra det är "Icky" eller tycker att det saknas en känsla av är en form av lurar dig själv. Vi lever i ett system som körs på omsättning och resultat, och du förtjänar att få dessa avbrott så mycket som nästa person. Och för de av er med en högskoleutbildning, betyder graden inte du ge upp streetwise sunt förnuft!
  • För kvinnor, minns den stora: En människa är inte en ekonomisk plan. Oavsett hur charmig, härlig, och för evigt han verkar, måste du hålla din ekonomiska huvudet skruvas på ordentligt och att ta väl hand om dina finansiella behov i kunniga, tankeväckande sätt. Även om han är generös till punkten vårdslöshet med din shopping extravaganzas, är detta ingen ursäkt för att ge upp din ekonomiska autonomi och ekonomiskt sunt förnuft. Att hålla sig till en budget är varken medelvärdet eller olycklig, så föregå med gott exempel.
   • En bra kompis kan hjälpa till med finanserna, oftare genom att samarbeta i sparsamhet och flitig produktion av inkomster än genom påkostade utgifterna, och en dålig verkligen kan skada dem.
 2. 2
  Gräv dig med att göra vad som är rätt inte vad som känns bra eller enklare. Intensiteten av må bra efter ett köp är flyktig, med posten snart gamla. Suze Orman föreslår att du frågar dig själv tre "portvakt" frågor innan du köper saker: 1. Är det (för dig själv)? Är det nödvändigt? Är det sant (för dig själv)? Om du inte har möjlighet att svara på alla dessa tre frågor jakande, då köpet är inte en du bör göra.
  • Detta inkluderar inte hänge sig de nära och kära i ditt liv när du vet bättre och när du vet att ännu en hand-out endast kommer att ytterligare mjuka upp dem snarare än att hjälpa dem att lära sig de ekonomiska realiteterna.
  • Aldrig bryter besparingar eller långsiktiga för nycker eller människor i trubbel. Du är den väg till problem om du gör detta. Om detta verkar hårdhjärtade, anser Suze Orman gatekeeper frågor igen.
 3. 3
  Skapa överskott i ditt liv. Det finns två enkla sätt att göra detta: 1., Och 2. Öka din inkomst. För de flesta människor, är det första alternativet det mest omedelbart realistiska, även om du inte ska sälja dig själv kort på siktar på det andra alternativet som ett långsiktigt mål. Skaffa dig igång med följande:
  • ner allt du spenderar. Få en liten anteckningsbok, och lägg allt från dagstidningen till 225€ stövlar. Denna metod fungerar genast: precis som att skriva ner vad du äter som gör att du äter lite mindre, skriva ner vad du spenderar gör dig medveten om dina utgifter, och bör så småningom leda dig till en lite mindre. Var beredd på att bli chockad om du är van att ursäkta din ständigt pank tillstånd.
  • Börja bry om små, meningslösa utgifter. Spendera inte i onödan på de kostnader som inte är absolut nödvändiga, och som du skulle kunna förhindra med rätt organisation kompetens och vilja: det parkeringsbiljett du fick för att du glömde bort tiden. Cigaretter. Den 10€ förseningsavgift bara för att du inte har organiserat. Gymmet abonnemang du inte använder. Taxin eftersom du var försenade och du ständigt oorganiserad.
  • Ställ din budget. Ställ inte in något som är hopplöst orealistisk. Avsätta en klump av månadsinkomsten för riktiga skuldminskning (inte bara betala av ränta). Träna din månatliga fasta kostnader och inkluderar trädesuttag för årliga eller förutsägbara kostnader - biltjänster, semestrar. Dela upp det som är kvar av 31 för att se hur mycket du har att spendera varje dag.
  • Visa upp på din matexpenditures. Många människor med en rimlig inkomst har ingen aning om hur mycket de spenderar på. Du kanske tror att du föraktar färdigmat, men en lång, hård titt på din varukorg kan berätta en annan historia. Tricket är att köpa lös, köpa stora och köper sent på dagen. Håll kylskåpet välfyllt med ingredienser för saker som du vet att du kan laga mat från grunden när man kommer hem sent och har inte mycket tid att piska upp en stor måltid. Bygg upp en repertoar av billiga recept som alla älskar.
 4. 4
  Använd dina frustrationer att ändra din inställning på konsumtionsvaror. Ett mycket bra sätt att lindra din känsla av utsatthet är att läsa mode, hem stil, och hemelektronik tidningar och flashiga tv som subtilt gör dig att må dåligt över att inte ha den senaste designer objekt, pryl, eller hem förbättring (det är inte ens möjligt att hålla upp) - och deras annonser som djärvt du känna dig sämre. Kan den top-of-the-line kamera, steg maskin, eller senaste mobiltelefonen verkligen gör du känna dig gladare när du vet att köpet bara driver dig djupare i skuld? Ingen märker om du använder dyra schampo eller inte, så länge ditt hår är rent. Å andra sidan, behöver du inte att stoltsera din sparsamhet för mycket. Behåll en hälsosam balans av att veta vad du vill kontra vad du behöver.
  • Hellre än att längta efter saker du inte har, titta på vad du redan har. Om du inte gillar det, ta det till välgörenhetsorganisationer eller lägga den på eBay, om det skulle sälja.
  • Inse varumärke besatthet. Att vara lojal mot ett varumärke som ger en kvalitet objekt som uthärdar vettigt. Att vara lojal mot ett varumärke och köper varje ny sak de utvecklar inte vettigt. En mycket liten andel av människor märker klädmärke du bär. Är du säker på att du ens verkligen vill försöka? Att vara känslomässigt om etiketterna kommer att bränna ett hål i fickan. Fokusera på att få värde och kvalitet för pengarna, och föredrar kvalitet framför kvantitet. Kom ihåg att många märken är inte den kvalitet som deras reklam kan antyda: ett företag behöver ett par annonser att bjuda in världen att börja köpa hållbara mängder av sina produkter, men låt dig inte invaggas i att köpa något där reklamen är produkten.
 5. 5
  Glöm jonglering kreditkort. Den är inte stor och det är inte smart att ge dig en falsk känsla av ekonomisk försiktighet, när det i själva verket du glider djupare i skuld. Istället spelar sniper: plocka dina kort bort, en efter en, och rädda dig onödiga kostnader från att ha alltför många kreditkort. Målet är att bara ha ett bankkonto och ett kreditkort för nödsituationer. Faktum är att om du kan skära ner ditt kreditkort till en 375€ katastroffond kort och förlita sig på kontanta transaktioner (inklusive betalkort) för allt annat, kommer du att skratta.
  • Undvika att ådra betalkort avgifter, och leta efter en Credit Union eller bank vars avgifter kommer inte att vara för många eller stora om du tänker fel.
  • Kreditkort kan erbjuda några marginella fördelar över betalkort. Men om de fresta dig att spendera mer, som de flesta människor, är det normalt bättre att bara undvika att använda dem.
 6. 6
  Styra klart på frestelse och fara zoner. Dessa inkluderar motorväg tjänster, 24/7 närbutiker, försäljning, och även området livsmedel av bio foajéer. Inte ens försöka bläddra i postorderkataloger och risk utgifterna bara en liten mängd på ett objekt. Istället skickar katalogen rakt in återvinning väska, oöppnad. Om du måste gå förbi designer kedjor, gå snabbt, och inte tar så mycket som en andra blick.
  • Bli inte förälskad i "pengar att spara" jippon som tar upp mer tid och besvär än de är värda. Dessa inkluderar hem sömnad och prisjägare "nyhetsbrev. Och var försiktig med försäljning objekt: ett fynd sparar ännu mer pengar om du inte köper det alls.
 7. 7
  Var förberedd. Ta snacks och flaskor kranvatten överallt för barnen. Har ändra redo för parkeringsautomater, reservdelar strumpbyxor i väskan. Aldrig köpa något eftersom du lämnade din andra hemma.
 8. 8
  Sikta på att ha några no-tillbringa dagar i månaden. Efter ett tag blir det ett spel: hur kan jag köra mitt liv idag utan att skriva något i min lilla blå bok? Hur genialt kan jag bli att göra med de saker, mat och resurser jag redan har till mitt förfogande? Se hur ofta du kan göra detta till en vana.
 9. 9
  Var generös när du har råd att vara. Du har inte råd att vara Lady Bountiful (för tillfället), men du kan gåva andra med tiden, med stöd, med vänskap, med en extra säng för barns vänner, med en hiss för en äldre granne, och med tomater från din trädgård. Thrift kan lätt förvandlas obehagligt i elakhet, men kolla och se hur generös du är: om din egen ekonomi är ett bekymmer, sätta en realistisk gräns för att ge exempel 10 procent.

Tips

 • Försök att köpa saker med bättre hållbarhet. Till exempel kan det par skor kostar lite mer än vad du normalt skulle betala för, men beräkna hur mycket längre du kommer att använda dem och deras varaktig effekt, och du kan sluta spendera mindre än om du skulle köpa billigare par av skor på ett mer frekvent basis.
 • Få en burk, och sätta alla dina slantar på det, tills det är fullt. När den är full, ta den till banken. (Ta det inte till någon av dessa mynt räknare, eftersom de tar betalt för att räkna dina slantar, besegra syftet med sparandet).
 • När ett företag överväger att spendera pengar som sitter fast i ditt konto, i motsats till att spendera förmodade pengar vars mirakulösa elasticitet är det bara att uppmuntra dig att betala ränta, tänk på hur pengar som du faktiskt besitter känns helt annorlunda från pengar du är skyldig. Utsikterna för stänk det på ett par skor nästan identiska med två par du redan besitter verkar konstigt att pall.
 • Starta en jul Club-konto, men sätter in mer än du förväntar dig att spendera på presenter. Överskottet är stor för en mini-semester eller speciella köp. Planera i förväg och vänta, för att fånga en stor försäljning på vad du vill. Du kommer att få ett stort uppsving när du inser: du faktiskt gjorde det, det är redan betalat för, inte läggas till din skuld, och du har en särskild behandling eller något nytt.
 • Ta det en dag i taget. Börja smått, sätta upp mål, belöna dig själv (inte med någon typ av shopping, förstås) och njuta av att spela spelet.
 • Börja bete sig som någon som är genuint rik - inte som om någon bara leker delen. Kör ett hårdare fynd. Bli en tuffare kund.
 • Att alltid ha pengar på banken för att betala vanliga räkningar, lägger upp dem för det gångna året och dividera med 52. Runda upp till närmaste 25, 50 eller 100 dollar. Kom ihåg att lägga in kvartalsvisa eller årliga räkningar också. Var noga med att använda faktiska siffror för rörliga räkningar som verktyg, inte "guesstimate", leta upp det i din ekonomi. Alltid lägga dessa pengar på banken varje vecka, oavsett vad, även semesterveckor. Du kommer redan att ha dessa pengar när det behövs, och det drar intresse om du har rätt bankkonto.
 • Ta en ordentlig titt på din garderob och bara köpa kläder som passar bra ihop med det du redan äger. Det kommer att öka din garderob inte bara lägga till den. Köp kläder som kan användas för flera olika tillfällen i stället för att endast enstaka händelser.
 • Även i en svår situation, kan dessa tips hjälpa dig att överleva den och komma förbi det. Arbetslösheten varar inte för evigt och medicinska räkningar kan hanteras, även höga självrisker.

Varningar

 • Gå inte överbord, eller vara orealistiskt med en budget. Om du inte hålla fast vid det (precis som en diet) kommer du bara mår sämre.
 • Förvänta dig inte dessa saker för att ändra det om du förlorar ditt jobb. De kommer bara att avvärja det oundvikliga. Du måste hitta en annan inkomstkälla. Titta på alla möjligheter, inklusive egenföretagande. Tänk på din lycka i den nya yrke som viktigare än hur mycket det tjänar - du spenderar 3/4 av ditt vuxna liv, så för ett lyckligt liv bör vara i något som du älskar och tycker om att göra. En katastrof kan bli en möjlighet om det ändrar din väg och skickar dig på vägen till ditt hjärta mål.

Saker du behöver

 • En spargris för sparande
 • En väska som du bara bär det minimibelopp (lämna dina kort hemma med flit)