Wko

Hur värderar ett företag till salu

Endast 30% av företagen på marknaden säljer faktiskt. Oavsett om du vill sälja ett företag och slå oddsen, eller om du är i marknaden för att köpa en verksamhet, garantera ett rättvist pris för dig själv genom att följa dessa steg och korrekt värdera företag till salu.

Steg

Hur värderar ett företag till salu. Samla information om verksamheten.
Hur värderar ett företag till salu. Samla information om verksamheten.

Fram till en uppskattning

 1. 1
  Samla information om verksamheten. Använd lagen om tillgång och efterfrågan för att informera din bas värdering av fastigheten.
  • Titta runt. Notera försäljningspriset för något annat liknande företag i området. Detta kommer att hjälpa dig att få en allmän uppfattning om vad den typen av företag är värt.
   • Du är sannolikt att komma upp med ett ganska stort antal priser. Försök att mentalt placera verksamhet du utvärderar någonstans längs denna rad för att få en första bedömning.
   • Fråga gärna företagare om de har en uppskattning av värdet på sin verksamhet. Många kommer inte att ha ett antal färdiga märkligt, men vissa kan.
  • Undersök tillgångar. Lika viktigt som att veta den sannolika begärt pris av verksamheten du undersöker är att veta vilka tillgångar det har. Det finns två sätt att bedöma en rörelses tillgångar:
   • Likvidationen värdemetoden ser på det kontanta värdet av verksamheten, om alla dess hårda tillgångar (saker som möbler, utrustning, egendom och varor för försäljning) skulle säljas ut. En grundlig inventering av hårda tillgångar som krävs för en noggrann likvidation värde.
    • När du använder denna metod, är det viktigt att inte bara få en bra uppfattning om hur mycket varje hård tillgången kan sälja för, men också hur sannolikt det är att sälja snabbt.
   • Den avkastningsvärdesmetoden Metoden förutsätter att verksamheten kommer att vara i drift efter att den säljs, och projekt framtida intäkter baseras på verksamhetens tidigare resultat. Detaljerade finansiella poster är till hjälp vid bedömningen avkastningsvärdesmetoden.
   • Om du utvärderar ett företags tillgångar med avkastningsvärdesmetoden, vara säker på att redovisa driftskostnader och andra utgifter.
 2. 2
  Uppskatta kassaflödet i verksamheten. Nu när du har en bättre uppfattning om formen och storleken av verksamheten som du undersöker, få en mer rättvisande bild av hur pengar flödar genom den. Det vanligaste sättet att göra detta är att använda en formel som kallas "säljarens diskretionära kassaflöde" (SCDF) modell som ger ett mått på ett företags resultat.
  • Var noga med att modellen fungerar för dig. SCDF fungerar bara för företag som drivs av en ägare-operatör, såsom de flesta småföretag och några franchise-verksamhet. I händelse av en större eller bredare verksamhet utan en ägare-operatör (t.ex. företag som drivs av en styrelse), blir värderingen betydligt mer komplicerat.
  • Applicera SCDF. SCDF följer en ganska enkel formel. Här är stegen:
   • Börja med verksamheten resultat före skatt.
   • Lägg alla kostnader som är relaterade till driftskostnader, och subtrahera alla inkomster som inte resulterar från driften av verksamheten.
    • Detta inkluderar vanligtvis saker som anställningsförmåner och personliga utgifter.
   • Lägg atypiska och en-gång-bara utgifter, subtrahera en-gång-bara inkomster.
   • Lägg eventuella kostnader till följd av amorteringar och / eller avskrivning.
   • Lägg räntebetalningar och kostnader, subtrahera ränteintäkter.
   • Lägg den totala ersättningen till ägaren. Om det finns flera ägare, välja en.
   • Justera ersättning för eventuella andra ägare ner till standard för marknaden. Detta kommer att ge er en annan, ekonomiskt-baserad uppskattning av hur mycket pengar ett företag gör.
  • Uppskatta priset. Multiplicera din SCDF siffran med en marknad multipel, vanligtvis mellan 1 och 3 för småföretag, för att komma fram till ett marknadsmässigt pris.
   • Att ha en revisor till hands hjälper dig att få en uppfattning om vad marknaden flera att använda. Om du behöver, kan du försöka gissa relativ SDCF för liknande företag som har sålt och härleda en marknad multipel från sina försäljningspriser i stället.

Granska och bekräfta din uppskattning

 1. 1
  Dubbelkolla allt. Var säker på att du har stått för så mycket av verksamheten som du rimligtvis kan. Har du stod för varje tillgång och varje dollar som kommer in eller lämnar företaget, inklusive de som inte kan vara på finansiella posten? Om du är köpare, har du stod för lånekostnader?
  • Tänk metodiskt. Lista utgifter och inkomster per typ och sedan gå ner på listan och fråga dig själv, "har denna verksamhet har denna faktor?" Om svaret är ja, se till att du har en siffra för det.
  • Tänk utanför pengarna. Konto för "mjuka" faktorer som läge, ålder och allmänna rykte av verksamheten. Dessa kan drastiskt ändra dess värde kassaflöde.
 2. 2
  Granska din forskning. Jämför marknaden intervallet för liknande företag att de inkomster och tillgångar siffror du beräknat. Se till att din inkomst siffra multiplicerar upp till intervallet konsekvent, och att dina tillgångar siffran stämmer upp med tillgångar av företag i området.
 3. 3
  Faktor i försäljningsvillkoren. De närmare detaljerna om hur verksamheten säljs kommer att påverka siffrorna du har kommit upp med, oavsett om du är köpare eller säljare. Olika saker kan höja eller sänka mängden pengar som rimligen kan förväntas byta ägare under en affärsresa försäljning.
  • Vet skillnaden mellan kontanter och kredit. En säljare kräver en kontant försäljning kommer att betinga ett lägre slutlig siffra än en villig att arbeta med finansiering. På samma sätt kan en köpare som erbjuder kontanter förhandlar förmodligen ett lägre pris.
   • Köpare bör också vara medvetna om hur de ska balansera månatliga betalningar med handpenningen. Genom att placera en större summa pengar ner i början av en finansiering affär, kan en köpare få hans eller hennes månatliga betalningar är mindre, vilket kommer att resultera i mer månadsinkomst från verksamheten.

Tips

 • Få en revisor. Värderingen är ett repetitivt och tidskrävande uppgift, och det är lätt att göra misstag som gör det. En bra revisor kan ge ovärderlig hjälp med varje steg i processen och se till att dina siffror är så korrekta som möjligt.
 • Börja tidigt. För att få en riktigt gedigen uppfattning om marknadsvärdet på ett företag, måste du följa marknaden ett tag och "ta sin puls," så att säga. Avsätt gott om tid att gå igenom varje steg så att du kan vara redo och säker i din bedömning när det är dags att göra affären.