Wko

Hur man vinner en debatt

När du någonsin börja debattera, särskilt i reala tävlingar, kommer du vill vinna dem. Här är några tekniker som hjälper dig att lyckas.

Steg

Hur man vinner en debatt. Som en proposition vägen till seger är helt klart.
Hur man vinner en debatt. Som en proposition vägen till seger är helt klart.

Att vinna en debatt

 1. 1
  Som en proposition vägen till seger är helt klart: att övertyga juryn om att din plan (rörelse) är vägen att gå.
 2. 2
  Som en opposition finns det tre sätt att vinna en debatt: 1. Visa att problemet lösas genom förslaget inte existerar. 2. Bevisa att motionen föreslås inte löser problemet. Tre. Bevisa att rörelsen inte är det lämpligaste sättet att lösa problemet och / eller att det som föreslås ger fler negativa konsekvenser än fördelar.
 3. 3
  POIs: Kom ihåg att en punkt av information endast kan erbjudas under oskyddade tid (efter den första och innan den tredje minuten av ett tal). Maximal tid: 15 sekunder. Förutom det faktum att en PoI måste vara en fråga det kan användas för nästan alla ändamål. Till exempel: förtydligande, störa någons tal, påpeka brister eller för att få ett svar som kan användas till din egen fördel.
  • "Efter den andra högtalaren på propositionen sidan har accepterat min PoI han medgav även att"
 4. 4
  Att erbjuda en poi stå upp håller ena handen på toppen av huvudet och en hand i luften. Som talare kan du antingen neka eller acceptera en punkt av information. Under ett tal på 4 minuter bör du acceptera minst 1 PoI och aldrig mer än 2 POI. Också aldrig acceptera en IP innan du är klar med ditt eget argument!

Tips

 • Särskild anmärkning för 3rd högtalare: Ta med något nytt till debatten, som ger tillbaka publiken uppmärksam på vad du säger. Använd (försiktigt) starka ord, för om vid denna punkt publiken applåderar dig, oppositionen säkerligen kommer under tryck, och detta banar väg för din seger.! Även om du inte är tillåtet att ta in nya argument du har rätt att försvara eller attackera något argument ur ett nytt perspektiv!
 • Lista dina argument, säger dem och gå igenom vad du just har sagt:
 • Medan ut prata din motståndare inte alltid vinna, det är fortfarande en bra idé att ha en dominerande ordförråd, vilket gör din motståndare känner förstummad, och därmed hämma deras förmåga att tänka klart.
 • Märk dina argument med hjälp av spermier! (Sociala, politiska, ekonomiska, religiösa, moraliska, vetenskapliga) i fall du undrade där förkortningarna kommer från: debattörer tenderar att ha smutsiga sinnen
 • SEI: Statligt ditt argument - Förklara ditt resonemang - Illustrera dina argument
 • Var lugn och stadig under hela debatten. Om du blir nervös att du kan glömma saker, vilket gör att du glömmer något av de bevis du har.