Wko

Hur man söker ett papper

Fick en stor uppsats att skriva? Korrekt forska dina papper kan verka som en gigantisk uppgift, men det är inte alls lika skrämmande om du dela upp det i steg. Läs vidare för att ta reda på hur du förbereder din uppsats med ett minimum av krångel och det maximala effekt.

Steg

Hur man söker ett papper. Bestäm din målsättning.
Hur man söker ett papper. Bestäm din målsättning.
 1. 1
  Bestäm din målsättning. Spendera lite tid att tänka på vad du vill att dina papper att åstadkomma. Vill du ha det att bevisa din synpunkt? Förklara ett ämne? Du vill ha ett klart innan du börjar din forskning. Du måste också veta vilken typ av papper som du gör, till exempel litterär analys, historiska, vetenskapliga, etc. Detta kommer att bestämma strukturen och stilen på dina papper.
  • Vet de speciella krav som eftersträvas med din läroanstalt med avseende på format, stil och innehåll för en uppsats inom ett specifikt område. Ibland är kraven mycket krävande.
 2. 2
  Välj en titel. Plocka en klar och koncis titel för att sammanfatta dina papper. Håll titeln fokuserad, så att papperet går in i ett specifikt ämne eller fråga verkligen djupt, snarare än att ge en mindre informativ överblick över hela ämnesområde. Gör det passar in med ditt mål, till exempel, om du siktar på att skriva en analytisk papper, överväga att säga något mer som "Hur långt gick X påverkar Y", snarare än bara "Vad var effekterna av X". Dock vara beredda att ändra på detta om din forskning tar dig i en annan riktning.
 3. 3
  Lista några nyckelord. Gör en lista på nyckelord på ditt ämne som kan vara till hjälp att hitta information när du beteende online och offline sökningar. Att göra en tankekarta över alla ämnen och underämnen du funderar på att täcka kan vara till stor hjälp.
 4. 4
  Gå till biblioteket. Även om du kan hitta ett överflöd av material med din bärbara dator, för att få en verklig bok om ett ämne, plus hitta akademiska uppsatser, tidskrifter och andra abonnent-bara material, måste du bege dig till ett bibliotek. Hitta en lugn plats, tag böcker och börja jobba! Du kan hitta böcker genom att titta ner i böckerna för det ämnet, be en bibliotekarie, eller använder bibliotekets katalog, om det finns någon. Biblioteken kan också ha tabeller eller skrivbord som du kan använda, så dra nytta av detta och sprida ut dina anteckningar och böcker!
  • Glöm inte att använda reserverade eller referens sektioner. Dessa kommer vanligtvis bär den mest populära information samt bundna objekt upplåning.
 5. 5
  Gör lite på dina källor. Få ner alla fakta, och göra detaljerade anteckningar från en mängd olika källor, så länge dina anteckningar är helt i din. Om du inte tror att du kan skriva något i dina egna ord, men du måste inkludera det, kan du alltid direkt citera källan, så länge du använder tal eller citattecken "" och gör det helt klart att det är ett citat, och referera där du fick den från i eller slutet noterna. Om böckerna har några relevanta bilder, kan du också skanna in sidorna och inkludera dem i dina papper, så länge du referens där du fick dem också! Var inte rädd för att göra dina anteckningar färgglatt, samt göra dem mer intressant att titta på, att göra detta kan hjälpa dig att hålla den organiserade, till exempel genom färgkodning av sub-topic. Om du vill, kan du också skanna in eller fotokopia några av dina papperskällorna, så att du kan göra anteckningar eller markera på kopior av dem!
  • Om att läsa på nätet, lära sig att markera text för snabb återgång referenser när du skriver upp dina papper.
  • Undvik att lämna noter penciled i anslutning till bibliotekets böcker. Detta är en olägenhet för senare läsare, alltid radera några märken du gör.
 6. 6
  Kontrollera bibliotek index. Använd bibliotekets index för att hitta artiklar i tidskrifter, såsom branschtidningar och tidskrifter. De kommer att innehålla den allra senaste informationen om ditt ämne, och är mycket mer sannolikt att vara kollegial granskning och pålitlig. Fråga bibliotekarien om hjälp om du behöver det - de vet bättre än någon annan vad informationen finns tillgänglig för dig där.
 7. 7
  Gå online. Nu kan du göra några online forskning genom att koppla in de sökord som du noterade i början. Bara ta information från välrenommerade webbplatser och organisationer. Wikipedia, till exempel, har visat sig vara ungefär lika exakt som "riktiga" uppslagsverk, men är inte helt korrekt och skulle inte respekteras som ett forsknings-källa inte din läroanstalt har sagt något annat. Det kan komma till god användning dock, att samla en kort översikt av ämnet och för att skicka dig till andra källor som anses seriösa, titta på botten av varje Wikipedia artikeln - se vilka källor de använde för att avgöra om dessa kan vara bra att du också! Det finns också ett stort antal böcker, eller delar av böcker som kan hittas på nätet, utan kostnad eller en stor mängd ansträngning. Kolla platser som Google Books, Google Scholar och Project Gutenberg.
 8. 8
  Hitta statistik. Medan du forskar fakta, glöm inte siffrorna. Hitta några användbara statistik för att hjälpa din forskning. Nyttiga sökord när du söker statistiken inkluderar "procent av," "Census Bureau," och "enkätresultat." Dessa kommer att vara mer användbart om du skriver en mer vetenskaplig eller nationalekonomi papper, men kan också användas för att illustrera en punkt i ett brett spektrum av ämnen. När du har statistik, kan du alltid använda ett program som för att göra dem till grafer som ska ingå i dina papper.
  • Var noga med att analysera statistiken med omsorg och inte bara välja och vraka delar av dem för att uppfylla vad du vill att de ska demonstrera.
 9. 9
  Glöm inte de videor. Se om det finns några dokumentärer om ditt ämne. Dessa kommer att vara mer visuella, mer intressant att forskning, och kommer också att lägga viss variation i din lista över källor! Kontrollera TV-scheman för några relevanta dokumentärkanalerna, titta runt för DVD eller några äldre dokumentärer kan också hittas på platser som Youtube. Om du gör citat från en video, se till att citera det ordentligt.
 10. 10
  Starta. Organisera din forskning, fundera över det, och sedan börja skriva! När du väl har startat, var inte rädd för att gå tillbaka till biblioteket för att göra lite mer forskning inom ett visst område om det behövs, eller för att ändra din titel något om ett område i din forskning är särskilt intressant eller detaljerad.

Sample forskningsrapporter


Tips

 • Notera dina källor noga när du går längs att göra bibliografin lättare - och för att förhindra plagiat! Läs om en förteckning över de uppgifter du behöver för att inkludera för varje typ av källa.
 • Om biblioteket inte har en bok du behöver, fråga bibliotekarien om de kan låna det från en annan gren.
 • Betrakta en expert på området du forskar. Det är ett garanterat sätt att imponera på din lärare. Om du inte kan hitta en tillgänglig expert, tycker om att göra en sökning på nätet för en expert inom det aktuella området och skicka dem ett mail.
 • Hitta information om ämnet kan hittas i böcker med anknytning till men inte specifikt i ämnet. Ibland hittar "en bit av guld" det är bara ett stycke men är väldigt intressant eller informativ och definitivt värt inklusive.

Varningar

 • Undvik förhalning. Det skulle vara en bra idé att göra en realistisk tidsplan för när du förväntar dig att slutföra varje steg i ditt papper och hålla fast vid det. Vara fokuserad och aldrig lämna något till sista minuten.
 • Alltid vara försiktig med plagiat. Skriv bara in ditt, och korrekt alla källor du använder, inte bara citat. Detta kan tyckas vara lite av ett besvär, men notera ner allt du har läst kommer också imponera på din professor med hur mycket arbete du har lagt i papperet.
 • Om fler än en person undersöker samma ämne, eller om du har satt i en grupp, se till att du kommer till biblioteket tidigt. Annars andra individer eller medlemmarna i din grupp kunde ha kontrollerat alla böcker på det ämnet redan!

Saker du behöver

 • Bibliotek
 • Notebook
 • Tillgång till Internet
 • Expert till intervju (valfritt)