Wko

Hur man skriver ett rim dikt

Kommer upp med en dikt som rimmar är inte alltid en lätt uppgift. För att skriva en rimmad dikt, följa dessa riktlinjer.

Steg

Hur man skriver ett rim dikt. Skriv din första raden.
Hur man skriver ett rim dikt. Skriv din första raden.

Skriv en rimmad dikt

 1. 1
  Skriv din första raden. Det behöver inte vara den första raden i dikten, bara fokusera på att begå en rad till papper för att förankra din dikt och ge dig själv något att bygga upp från. Du kan alltid ändra det senare.
 2. 2
  Revidera mätaren på din första raden. Läs det högt. Flödar det? Kan du peka på foten till det? Mätaren i dikten är den naturliga rytmen av accenter och obetonade stavelser. Även om många dikter - särskilt moderna ettor - använd oregelbunden mätare, rimmade dikter tenderar att vara mer meters-medvetna, speciellt eftersom mätaren kan påverka rim.
  • Ett traditionellt sätt att organisera mätaren är att betona alla andra kommande stavelse. Det är svårt att hålla (även Shakespeares sonetter gör det ofullständigt från gång till gång), men det skapar en underbar dynamik i dikten och gör det lätt för läsaren att hänga med. Ex.
   Akta sig Jabberwocken, min son!
   Käkarna som biter, klorna som fångar!
  • Du kanske också betona var tredje stavelse, var femte stavelsen, någon kombination därav, eller något annat mönster helt: det viktiga är att upprepa olika rytmer hela dikten, oavsett om det är över det hela, mer än några rader, eller ens inom en linje. Ex.
   Detta är skogen urtida. De porlande tallar och hemlock
   Står som druiderna av gamla, med röster Sad och profetiska
  • Om motivet är tänkt att göra läsaren känner sig fångad eller knuffad, ta en alternativ strategi till mätaren: fylla din rytm med blixtsnabb beats, plötsliga stopp och obekväma pauser.
 3. 3
  Skriv ner några ord som rimmar med slutet av din första raden. Var inte alltför strikt med din rimma riktigt ännu, eftersom du senare upptäcker, kan rimma faktiskt vara ganska flexibel och du bör inte eliminera eventuella kandidater på denna punkt. Håll en lista över potentiella rim går som du skriver hela dikten, man vet aldrig när man kan komma till hands.
 4. 4
  Förstå att rim kan vara flexibla. Om du skriver ett rim dikt verkar skrämmande, är det förmodligen för att du inbillar en dikt full av perfekta rim som "apor" och "draperier" eller "partiklar" och "artikulera." Medan några välplacerade perfekta rhymes kan göra en dikt mycket kraftfull, kommer att försöka göra allt rim perfekt att göra din dikt låter som Dr Seuss. Fundera några av följande mer flexibla rim typer medan du arbetar på din dikt:
  • Semi-rhymes matcha upp nästan perfekt förutom det faktum att en av de orden har en extra stavelse (ex. "h åt" och "gr at ing").
  • Slant rhymes matchar bara slutet konsonanter, bortsett från de vokalljud (ex. "mea nt" och sti nt ").
  • Tvingad rhymes matcha upp ljudet ordentligt men kasta bort den naturliga rytmen genom att rimma en betonad stavelse med ett obelastat stavelsen (ex. "st ing" och "shar ing").
  • Visuella rhymes matcha upp ord som ser likadana ut men låter annorlunda (ex. "D ove" och "dr Ove").
  • Identiska rim upprepas bara samma ord. (Ja, det är tillåtet.)
 5. 5
  Utöka din lista över rhymes. Tänk utanför boxen om vilka ord och ljud rim. Var noga med att välja ord som tematiskt hänger ihop, är liknande i tonen när det behövs, och relaterar tillbaka till ämnet för din dikt.
 6. 6
  Skriv några rader kring din första raden. Integrera ord från din rimma listan, men inte försöka matcha upp varje linje perfekt ännu. Revidera dina linjer för att behålla din rytm som behövs. För att komma runt problemen med mätaren och rim, använd en ordbok för att slå upp alternativa ord.
 7. 7
  Välj ett rim system och använda den för att utöka din dikt. En dikt: s rim system är det mönster som avgör hur ändarna av linjerna rimma med varandra. Om en intressant rim system har redan börjat bildas i din dikt, utöva det! Om inte, snappa insikter från exemplen nedan - men kom ihåg att möjligheterna är oändliga.
  • ABAB är en av de vanligaste rim system. Det innebär att den första och tredje raden rim (A med A), liksom de andra och fjärde (B med B). Ex.
   A - Ska jag jämföra thee till en sommar d ay?
   B - Du är vackrare och mer temperament åt:
   A - Grova lindar inte skaka älskling knoppar av M ay,
   B - Och sommarens hyresavtal har all för kort annons åt
  • ABCB är en annan vanlig rim system och är en bra påminnelse om att inte känna sig pressad att hitta ett rim partner för varje linje, A och C är oöverträffad, vilket gör B det enda rim paret. Ex.
   A - Rosor är r ed
   B - Violets är bl ue
   C - Socker är sw EET
   B - Och så är y ou.
  • Även traditionella rim system är användbara och roliga att jobba med, gärna avstå dem för något mycket lösare om det passar dina behov. Ex.
   A - Och faktiskt blir det t ime
   B - För den gula röken som glider längs str EET,
   C - Gnugga ryggen på de fönster-p Anes;
   A - Det kommer att finnas tid, kommer det att finnas t ime
   B - Att förbereda ett ansikte för att möta de ansikten som du m EET;
   D - Det kommer att finnas tid till mord och skapa åt,
   E - Och tid för alla verk och dagar av h ands
   D - Att lyfta och släppa en fråga på din pl åt;
   F - Dags för dig och tid för m e,
   G - Och tid ännu för hundra INDEC isions
   G - Och för hundra visioner och rev isions
   F - Innan vidtagande av en toast och T EA.
 8. 8
  Spela med interna rhymes. Låt dig inte att fastna med hur ändarna av linjerna stämmer att du glömmer att ha roligt med mittbiten. Använd assonans (det rimma av vokalljud -. Ex "f a r" och "st a a> rt"), samklang (det rimma av konsonanter -. Ex "FREA k" och "för k k"> "), och allitteration (det rimma de första ljuden av ord -. ex "L azy l lata> overs 'l onging") för att lägga dimension och intresse för din dikt Interna rim kan också hjälpa till att bryta upp en lockstep system end rim Ex...
  O nce upon a midnatt dr eary, WH ile jag funderade w medan> EAK och w eary,
  Över många en qu inte och c pittoreska> urious v olym o f volym> forg o tten l ä rn,
  Medan jag n odded, n nickade> tidigt n apping, plötsligt kom på apping,
  Som o fs o av> mig o ne försiktigt r en> apping, r apping på min kammare d oor.
  "'T är en del besökare tor Tis>," Jag mut ter ed, "t apping på min kammare d oor -
  Bara detta, och ingenting m er. "
 9. 9
  Överväg slutar din dikt med en "sväng". En tur är en stund i en dikt när tonen dramatiskt förändrar, brukar dra en oväntad slutsats, införa en konflikt eller nytt perspektiv, eller tala om moraliska eller historien. Slår brukar komma i slutet av dikten och introduceras med ett ord som "men." De är ett bra sätt att ge i slutet av din dikt en känsla av nedläggning (eller, alternatilvely, ta en ny fråga för läsaren) för dramatisk effekt. Se Hur man skriver en sonett till ett exempel på en dikt formulär där svängar används ofta.

Tips

 • Om du måste skriva en rimmad dikt för skolan, sedan börjar det tidigt. Skriva dikter är definitivt inte något som i sista minuten.
 • Använd ett rimlexikon som eller för att hitta rim du kanske inte har tänkt på annars.

Varningar

 • Bli inte arg eller stressad om du har en hård tid. Ta en paus för att rensa ditt sinne, har ett glas vatten eller få lite frisk luft, och börja om igen.