Wko

Hur man skriver en kärleksdikt

En uppriktig, genomtänkt kärleksdikt kan vara precis biljetten till din älskades hjärta. Här är hur man skriver en.

Steg

Hur man skriver en kärleksdikt. Dra ut de idéer du gillar.
Hur man skriver en kärleksdikt. Dra ut de idéer du gillar.

Sample kärleksdikterSkriva din egen kärleksdikt

 1. 1
  Vara modig. Gå inte halvvägs på att berätta den här personen hur du känner - vara beredd att låta dig vara sårbar. Din dikt blir mer äkta om du inte hålla tillbaka.
 2. 2
  Brainstorm. Så fort du kan, skriva ut hur du känner den här personen, vad hände första gången du såg honom eller henne, när du blev kär, hur du känner inför framtiden, och vad kommer att tänka på. Sluta inte att analysera eller kritisera vad du har skrivit - bara fortsätta. Skriv ut en sida eller två, så du har gott om material att använda i din dikt.
  • Använda delar av din relation att strukturera dikten. Om du kämpar för att komma upp med ett format eller idéer, prova detta. Avsnitt ett papper i tre delar: Hur vi träffades, hur jag vet Jag älskar dig, och vad jag önskar för oss i framtiden. Fyll i så mycket du kan om dessa ämnen. Senare, använd dem till att strukturera din dikt - det vill säga den första delen kommer att handla om hur ni träffades, och så vidare.
 3. 3
  Dra ut de idéer du gillar. Se över din brainstorming och identifiera fraser, ord eller tankar som sticker ut till dig. Samla dessa på en separat sida, och lägg dem i en ordning som är vettigt. Spela med dina fragment genom att kombinera dem till meningar och gå upp liknande tankar, tills du har en sammanhängande prosa stycke.
 4. 4
  Gör ditt skrivande starkare. Nu när du har ett förslag att arbeta med, prova några av dessa tweaks för att göra dina ord verkar mer angeläget och levande:
  • Avlägsna adverb. Adverb ("mycket" och ord som slutar på "-ly") försvaga ditt skrivande, eftersom de är genvägar som sylt verb (åtgärder ord) och adjektiv (deskriptorer) tillsammans. Istället för att säga "Du är väldigt söt" prova "Du är vacker," istället för "jag verkligen älskar dig," prova "Jag älskar dig." Och så vidare.
  • Undvik "lila prosa". Prosa vänder metaforiskt lila när det är för blommig eller sentimental. (För en bra litterär exempel, se Edgar Allen Poes kärleksdikter.) Vissa människor älskar lila prosa, andra tycker att det är stötande och ett säkert tecken på dålig handstil och falska känslor. Du kan undvika det genom att inte strängarna alltför många adjektiv tillsammans (till exempel, gör inte harpa på din älskades "vacker, pärl, strålande leende" - istället, notera hennes "strålande leende"), och motstå frestelsen att göra alla dina ord större med hjälp av en ordbok. Kom ihåg det gamla ordspråket: ". Använd inte en fem-dollar ord när en fifty-cent man kommer att göra"
  • Styra klart på kliché. En kliché är en fras som är överanvända, även om det kan beskriva något på ett sätt som är vettigt. Några exempel är "Jag älskar dig mer än livet självt" eller "Jag föll pladask för honom." Om din punkt innehåller en fras som du har hört en hel del andra människor använder, försök att omformulera det på ett genuint sätt.
  • Använd sensoriska deskriptorer. Gör ditt skrivande mer omedelbart genom att inkludera sensorisk detalj som gör att läsaren känner att han eller hon upplever händelsen igen. Till exempel, istället för att säga "Ditt hår luktade fantastiskt," säger "Ditt hår luktade som citrus och vanilj."
 5. 5
  Välj en metafor (tillval). Om du känner för det, kan du försöka hitta en övertygande metafor för hur du känner om denna person. En metafor kan hjälpa dig att uttrycka dina känslor i ett unikt och nytt sätt, och gör din kärleksdikt extra individualiserad. För exempel, se Shakespeares sonetter eller några av Emily Dickinsons poesi.
 6. 6
  Läs ditt arbete högt. När du gör det, prova dessa saker:
  • Lyssna efter något som låter "off" och anteckna det. Kom tillbaka senare och omarbeta den så att du är nöjd.
  • Lägg märke där man naturligt paus när du läser. Varje gång du gör ett uppehåll längre än en halv sekund, göra en liten anteckning mellan orden (t.ex. en stjärna eller bock).
 7. 7
  Skriv om punkt, placera radbrytningar där du pausade. Varje gång du gjort ett märke för att pausa, flytta till en ny rad. Din dikt kanske inte rimma, men kom ihåg att inte alla dikter måste rimma - i själva verket kan icke rimmade dikter ibland vara mer rörliga.
 8. 8
  Håll redigera dikten tills du är nöjd. Du kan redigera din dikt oändlighet om du vill, men du måste sluta någon gång om du vill ge den till den person du älskar. Fortsätt arbeta med det tills du är nöjd att det uttrycker din sanna känslor.
 9. 9
  Förfina presentationen (tillval). För en extra romantisk touch, skriver ut dikten i en trevlig stilsort, eller använd din bästa handstil för att lägga den på en kvalitet papper. Knyt den med ett band eller sätta det i ett särskilt kuvert, eller ens ha på väggen. Betala lite extra uppmärksamhet till presentation förvandlar din dikt till en värdefull memento.

Tips

 • Poesi och nästan all konstnärlig prosa handlar om hur orden avslöjar dina känslor. Läs dina skrifter högt för dig själv att känna vad dina ord säger. Om de rör känslor i dig, kommer de för den person du älskar.
 • Läs dikter för idéer men inte kopiera dem. Det kommer att få dig någonstans, och din älskade får reda på det.
 • Gyllene regeln: Om du är uppriktig, kommer din partner att älska det. Garanterat.
 • Det bästa skrivande råd är enkelt: utelämna onödiga ord. Ett starkt verb steamrolls några tre svaga.
 • Kärleksdikter finns i alla längder, men vara noga med att inte pladdra.
 • Det finns ingen anledning att skrämmas av rim system. Kom ihåg, har poesin inte rimma. Tidigare Poets Laureate Robert Pinsky, Louise Gluck, Billy Collins och Ted Kooser alla skriva poesi som inte rimmar.
 • Vissa människor är mer poetiska än andra när det gäller att uttrycka känslor, så du behöver inte ge dig själv en rapport kort. Din dikt behöver inte vara perfekt - det behöver bara vara din.
 • Gör det personligt. Om din kärlek heter Kim eller Vern försöker använda den. Din dikt bör vara en återspegling av den kärlek ni båda delar.
 • Du behöver inte hålla sig till den natten du träffade. Prova andra mäktiga stunder, till exempel på kvällen ni gick ihop strax före födelsen av ditt första barn, den tid ni fick fångas i regnet, kramade hans / hennes hand på berg-och dalbana, etc.
 • Diskutera explicita sexuella handlingar i din dikt är lite klibbig, och kan vara stötande för mottagaren. Försök att undvika det.
 • Ett bra tips för alla typer av dikten är att "skriva det två gånger: först med hjärtat, sedan med din hjärna". Uttrycka dina känslor utan att låta corny.
 • The Sonnet kan vara det bästa formatet för en kärleksdikt. Fuska inte på stavelsen regel antingen - det kommer att förstöra rytmen. Titta till Shakespeare för att få hjälp.
 • Inse att detta är bara ett sätt att skriva en dikt. Google "love poem" för en miljon andra. Frågan här är inte hur bra en dikt är det, det är hur mycket känslor det väcker i din partner.
 • Försök att inte över använda personliga pronomen som "jag", "du", "Me", etc.
 • Om du vill rimma, det finns bra rim ordböcker på internet. Försök att hålla dig borta från en stavelse ord och försöka göra varannan rad rim.
 • En dikt som kan skrivas på prosa är inte en dikt, så du behöver inte följa den metod för att skriva ett enormt kvarter av prosa, städa upp det, och sedan skära den godtyckligt i rader. Lär dig att skriva riktig poesi i meter - som kommer att visa din älskare verklig hängivenhet och ansträngning.
 • Prata med din lärare i engelska för extra hjälp om det behövs.
 • Det går bra att citera en befintlig dikt. Bara inkludera det ursprungliga författarens namn och säga något i stil med, "Jag tänkte på dig när jag läser det här."