Wko

Hur man skriver en bra historia

Människor är naturliga berättare. I själva verket, vi älskar så berättelser som de flesta av oss kommer att förlåta ett halvt kilo dålig handstil om det finns ett uns av bra berättande att höras. Innan du börjar oroa dig för din prosa, syftar till att skapa en berättelse som du kommer att älska med dessa tips.

Steg

Hur man skriver en bra historia. Först besluta om att skriva din berättelse i första person (vi, jag) eller i tredje person (de, han, hon), eftersom den andra personen kan vara mycket svårt, hålla sig till de två första om du vill ha en enklare tid!
Hur man skriver en bra historia. Först besluta om att skriva din berättelse i första person (vi, jag) eller i tredje person (de, han, hon), eftersom den andra personen kan vara mycket svårt, hålla sig till de två första om du vill ha en enklare tid!

Skriva din egen berättelse

 1. 1
  Först besluta om att skriva din berättelse i första person (vi, jag) eller i tredje person (de, han, hon), eftersom den andra personen kan vara mycket svårt, hålla sig till de två första om du vill ha en enklare tid!
 2. 2
  Skriv vad du vet och bryr sig om. Detta betyder inte att skriva facklitteratur eller realistisk fiktion, det innebär att ta lärdomar och erfarenheter från ditt eget liv och kanalisera dem till en annan form. Hitta berättelse idéer som är relevanta för ditt eget liv kommer att göra dig en omedelbar auktoritet på ditt ämne. Förutom fakta och erfarenheter, var inte rädd för att gräva i vad du känner känslomässigt.
  • Skjut dina känslor till huvudpersonen. Sorg, kärlek, glädje, hur man kan övervinna hinder, och rädsla är alla saker som vi "vet" och utgör grunden för de universella mänskliga erfarenheter i centrum för stora berättelser. Spännande detaljer kan dra läsaren in och göra honom / henne att vilja läsa mer. Om de inte känner något för din karaktär eller de tror meningarna ger inga känslor, kommer de inte så mycket intresse för att fortsätta.
  • Att hålla historien relevant för din egen erfarenhet kommer att göra dig mer brinner för att skriva det, och översätter passion inspiration.
 3. 3
  Bestäm vad målgrupp du föreställa för ditt arbete. Att ha en tydlig målgrupp i åtanke kommer att hjälpa dig att komponera dina idéer. Kanske du skriver för tonåringar, för människor som är bekanta med en viss plats, eller ens för dig själv ensam. Om du inte kan bestämma, skriv ner några anledningar till att du berättar här historien, och fundera sedan på vem som kan vara intresserad av dem. Läs även till din familj det första kapitlet för att få känslan av en slags publik.
 4. 4
  Få inspiration i vardagen. Till exempel, om du vill skriva en barnbok, observera barnen. Se hur de agerar, se världen genom deras ögon, och sedan skriva om något som fascinerar dem. Lyssna på nyheterna: det kanske finns en historia som bara väntar på att skrivas om något som händer i ditt samhälle eller land. Fråga "What If?" om allt som intresserar dig.
  • Skriv ner drömmar. Du kan göra en berättelse av en eller flera av dem. Ett bra sätt att fånga drömmar är att ställa in väckarklockan ungefär en timme tidigare än du tänker vakna, så låt dig glida in i en lätt sömn för den sista timmen. Ha alltid ett anteckningsblock i händerna "nå, så att det första du kan göra är att skriva drömmen ner. Drömmar avdunstar från medvetet minne mycket snabbt, så få ner det på en gång!
 5. 5
  Håll en dagbok. Detta behöver inte vara ett utstuderat, dagbok-stil projektet krönika din vardag, bara bära ett anteckningsblock med dig hela tiden och krafsa ner något stort eller litet som uppstår till dig - även om det är en oavslutad tanke som inte vettigt ännu.
  • Om du är på bussen, på jobbet eller någon annanstans och pikétröjor något ditt intresse, skriva ner det så att du inte kommer att glömma. Lita på dig själv. Läs hur att föra en dagbok för mer vägledning.
 6. 6
  Få insikt i ämnen som du inte är så bekant med. När du börjar göra framsteg i din berättelse, kommer du förmodligen hitta det du vill infoga främmande element för att göra din berättelse-världen mer intressant. Tillbringa tid att observera människor och föreställa sig vad världen ser ut ur deras synvinkel. Öva empati och samla erfarenheter som gör de fakta du läsa om har sammanhang och mening.
  • Om det behövs, forskning verkliga händelser, objekt och aktiviteter för att göra din berättelse mer realistisk. (Om du till exempel har en surfare karaktär i din berättelse, forskning surfing. Lär om rörelser och tekniker. Om du har möjlighet, intervju en surfare om upplevelsen. Försök att ta en surfing lektion.)
 7. 7
  Utveckla din huvudperson. Om du kommer upp med en övertygande karaktär som fascinerar dig eller att du verkligen identifiera sig med, blir det mycket lättare att föreställa sig vilka typer av kamper och situationer de kan hamna i. Ibland är allt du behöver för att få bollen i rullning en unik karaktär namn. Läs Hur man utvecklar en karaktär för en berättelse för fler idéer.
 8. 8
  Följ en berättelse båge. Att veta när och hur man kastar gupp och hinder i din karaktärs väg kommer att göra historien inte bara enklare att planera, men också mer övertygande. En bra idé skulle vara att planera.
  • Början: introducera problemet. Vad vill din karaktär... eller inte vill ha? Vad är på väg? Vilka bekymmer honom? (Exempel: skilsmässa, är den nya killen i skolan, göra årskursen, en plats i livet). Eller börja med något som ger läsaren "in" i boken, något som gör att läsaren läsa vidare (exempel: en kommande händelse, en nationell stavning bee, en spännande händelse på gatorna).
  • Middle: lägg gupp på vägen som gör karaktären anta utmaningen. (Exempel: säljer sitt hus, att hitta en plats att sitta vid lunch, pop quiz, få sparken, dålig kärlek paus). Börja med små, avlägsna, eller hanterbara problem, du behöver inte vill att din berättelse till topp för tidigt.
  • Den mörkaste ögonblick: det är det ögonblick där det ser ut som din karaktär inte kommer att uppnå sina mål eller lära sig sin läxa. Det händer ibland efter att ha misslyckats att övervinna det största hindret (se nedan) eller när först inse vad hindret är.
  • Det största hindret: det är det ögonblick av största konflikten. Det är den punkt i historien när din karaktär har att hantera eller lösa det stora problemet att du ställer upp i början eller mitten av berättelsen. (Exempel:. Pappa blir gift, nya vänner dike dig, stort test, en viktig person för dig dör)
  • Slut: konflikten är löst. Din karaktär får antingen vad han / hon vill eller inte. Oavsett fallet är, har din karaktär förändrats eller lärt sig. (Exempel: två familjer är bättre än en, en sann vän för alltid, A på ett prov, krossade illusioner.) Kom ihåg: fröet till ditt slut är alltid redan i början, inte skriva ett slut som kommer från ingenstans eller lösa problemet genom plötsliga ingripande, eftersom detta förnedrar tomten.
  • Berättelser behöver inte alltid sluta lyckligt, speciellt om författaren tror att de skulle kunna skriva en annan historia att fortsätta den föregående. Blanda upp de stereotypa förväntningar på en berättelse vanligtvis skapar en mer kantig historia. Det beror helt på vad som skulle göra mest meningsfullt för berättelsen.
 9. 9
  Hitta någon annan att läsa din berättelse och ge dig feedback. Berätta för honom / henne att inte vara rädd för att vara ärlig och vara ärlig mot dig själv när du säger det. Du behöver någon att verkligen berätta hur bra din berättelse är (eller inte). Allt kan förbättras.
  • Bli inte förolämpad, och ge inte upp om du får dålig feedback. Du behöver det för att gå bortom dina egna kreativa gränser, och konstruktiv kritik är en stor hjälp mot det. Be dina läsare att vara mycket ärlig och noggrann.
 10. 10
  Revidera din berättelse. Istället för att bli överväldigad av en enorm lista över små detaljer, leta efter mönster i återkoppling och fokusera din redigering på en gemensam tråd, om alla fem av dina redaktörer snubblat på samma ställe, det finns en god chans att du behöver ändra den punkten.
  • Ändra inte din vision av historien ut för någon annans idéer. Då igen, om du hör en bra idé, var inte rädd för att ersätta det för din egen.
 11. 11
  Ha en bra fantasi. Läsarna vill läsa om saker som är ur världen och det händer endast med stöd av bra fantasi. Så tänk-varje söndag, i stället för att bombardera dina sinnen med högljudda, bullriga videospel, sitta på en plats med en bit papper och en penna och föreställa sig saker som du skulle älska att ha i din berättelse.
 12. 12
  Skriv vad du skulle vilja läsa. Vad skulle du föredra på din bokhylla? En berättelse full av spännande detaljer och allt som kommer att göra dig föll full av glädje. Så, på samma sätt, måste du skriva saker du skulle vilja läsa. Ingen grym, tråkiga saker alls!
 13. 13
  Anmäl dig för kreativt skrivande workshops. Sådana verkstäder alltid har bästsäljande författare tar upp kreativt skrivande. Dessa workshops kan vara av mycket hjälp. Du kan få skriva egna berättelser, med hjälp av en författare.
 14. 14
  Forskning är viktigt. Var inte lat. Du måste alltid göra forskning innan du sätter pennan till papperet. Gå till biblioteket, prata med experter eller helt enkelt läsa på internet.
 15. 15
  Läs. För att skriva en egen berättelse, måste du läsa en hel del också. Det kommer också att förbättra ditt ordförråd (Duh!) och bättre din grammatik.
 16. 16
  Gör en anteckningsbok full av karaktärer och miljöer. Gör en vana av att göra en profil för varje karaktär och även en beskrivning av varje inställning.
 17. 17
  Skriv ner sekvensen eller viktiga delar av din berättelse i anteckningsboken.
 18. 18
  När tanken är i ditt sinne, med de profiler och beskrivningar, börja skriva eller hamra bort på tangentbordet.
 19. 19
  Ha kul! Om du inte har kul, skulle det inte finnas någon mening med att skriva allt detta arbete.

Sample utdrag


Tips

 • När du skriver till exempel en bok, är det en bra idé att sätta in runt en timme av varje dag skriva att hålla fräsch på var du var, är, och vart du vill åka.
 • Gå online och leta upp betydelser av namn för att komma med namn på dina karaktärer. Detta är en bra sak att göra om du inte kan komma upp med ett namn som passar en viss karaktär. Till exempel, om du har någon som är en jägare i din berättelse, titta upp under "betydelser" ordet "jägare." Det kommer sannolikt att ge dig en lista med namn som passar denna beskrivning. Namnet Chase betyder "jägare", så denna karaktär i din berättelse möjligen skulle kunna namnges Chase.
 • Folk i allmänhet inte talar i hela meningar. De ger ett ord svar. Så ibland använda lata ord som "Ja, hmm," etc. Inte överanvändning dem! Bra dialog faktiskt inte låter precis som riktiga tal: det är verkligt tal med alla de tråkiga delarna skärs ut.
 • Bygg på din karaktär, kom ihåg, tecknet inte kan bo i samma ålder för evigt, när de växer upp, deras humör och ibland personligheter förändras, kan de få lynnig och upprörd lättare. Få en bra ålder span tillbaka din karaktär som du kan relatera till.
 • Om du inte vet var du ska ta berättelsen nästa:
  • Försök skriva vad kommer in i ditt huvud. Så småningom kommer du att vara tillbaka på en rulle med några bra idéer, och du kan använda dem för att redigera / ersätta vad du just skrev.
  • Ta en paus. Gå ut på en promenad, lyssna på lite inspirerande musik, åka buss någonstans ovanligt, eller ens bara gå göra några dagliga aktiviteter för att få ditt sinne av historien för en kort tid. Efter ett tag gå tillbaka och försöka skriva igen. Snart kommer det att komma till dig. Idéer verkar tydligare om ditt sinne blir lite vila varje gång på ett tag. Du vill inte stress över det för mycket. Om du försöker att avsluta den i en sitta ned, får du trött snabbt och din upphetsning om att skriva till historien kommer att gå ned hill snabbt. Så pauser är bra att ta ungefär varje halvtimme eller så, beroende på ditt humör, och hur länge du kan sitta utan att helt gå tom, men du är inte tänkt att vänta tills du går tom, ta pauser, de hjälper en hel del... med berättelsen och din personliga livlighet.
  • Kanske har du målat själv i ett hörn. Är tomten går verkligen det sätt du vill? Är scenen du skriver nödvändigt? Få till åtgärden (den finns där, händer i ditt huvud) ett annat sätt.
  • Få din hjärna igång. Spela ordet poker: odla en samling av enstaka ord (substantiv, verb, adjektiv, adverb) som tilltalar dig. Skriv vart på en liten papperslapp. När du har fått en hel del av dem, lägg dem i en låda och plocka fem. Gör en sammanhängande mening eller två med hjälp av dessa ord. Snart dina idéer kommer att sammanfalla.
 • Använd sensoriska språket. Detta är nyckeln i att dra läsaren in i din berättelse. Se till att din publik kan "se, lukta och höra" sin omgivning. Måla en bild genom dina ord, vill du inte boken att vara tråkig eller slö, vill du ha dina läsare att föreställa sig vad allting är. Då igen, beskriver inte alla löv på varje träd eller du kommer att göra tomten drar på.
 • Tänk länge och hårt om dina karaktärer (vem de är, vad de är som, vad de vill, vad de är rädda för), miljö (tid, plats), och konflikter (människa kontra människa, människa kontra samhället, personen kontra ödet). De gör historien intressant.
 • Se till att tomten inte är alltför förvirrande, om alltför många saker händer på en gång, sluta. Ta en liten paus och rensa ditt sinne. Läsa över berättelsen från början är alltid en bra idé, det ger oftast dig ett nytt perspektiv och hjälper dig att tänka på var att gå nästa.
 • Redigera, redigera, redigera. Kontrollera interpunktion, stavning, grammatik och meningen känsla, förstås - men inte ignorera de stora frågorna. Är dina karaktärers handlingar och reaktioner rimligt? Har du tagit en genväg på tomten, vilket gör det vardagliga eller ytlig?
 • Minimera de små dialogrutor taggar (ex. "Andrew sade" eller "Molly viskade"). Undrar hur du ska berätta vem som pratar? Genom att ge varje karaktär en unik röst och genom att jorda dialog i scenen. Människor rör sig när de talar. Saker händer omkring dem. Använd ledtrådar från detta sammanhang att visa vem som talar. Om du verkligen behöver använda "sade," gå vidare (förvirrande läsaren är värre), men om du verkligen Bild scenen, ofta du hittar den inte behövs. Anställ sluddrigt ord, en accent, en auktoritativ ton, en undergiven ton, eller väldigt klippt tal och visar det genom ordval. Var mycket försiktig med att använda dialekt. Om du måste använda det, använd det sparsamt. När du vet dina karaktärer väl, har du en god uppfattning om hur de skulle låta, hur de uttrycker sig, och de saker som de aldrig skulle säga.
 • Ser att förbättra din formulering. Hitta det exakta ordet du letar efter: är det tecken upprörd eller upprörd? Forskning och tänka på de konnotationer av orden. Prova handböcker som "The Elements of Style" så att du kan lära dig att säga vad du vill på ett sätt som är tydligt, effektivt och unikt.
 • Vet du vad du vill att dina huvudpersoner vara. Ge inte en nördig grabb en cool fras om du vet att han / hon inte skulle säga det. Vet dina karaktärer som du känner dig själv. Lever inuti din karaktärs huvud för en dag.
 • Läs tusen böcker innan du skriver något. Ge dig ut på en modig, fokuserad resa att läsa författare som intrig dig från hela världen. Kom ihåg att välja böcker som kan relatera till din berättelse, och ta del av hur författaren hålls sidorna vänder. Om du vill skriva en djup, spännande roman, läsa några av JK Rowlings böcker för ett bra exempel. Lägg märke till vad stil ger varje bok sin mening, och hur är det fascinerar dig. Har karaktärerna har psykologiskt djup? Använder författaren sensoriska språket? Ha alltid detta i åtanke, men också komma ihåg att behålla din egen stil att skriva också.
 • Om du är lätt påverkad av andras skrivande, läser inte för mycket. Håll dig till böcker som du är bekant med och studera hur författaren utvecklar tecken, tomten, och de mål över tiden.

Varningar

 • Försök att inte dra historien på. Sträck inte på motivet. Ge bara tillräckligt detaljerat för att uppmuntra både förståelse och intresse.
 • Använd inte stora, tjusiga ord alltför ofta. Det låter oprofessionellt, som om du använde en dator för att skriva det för dig, men inte använda tråkiga, vanliga ord ofta heller.
 • Det är naturligt och lätt att använda nära beskrivningar av människor du känner väl, som din familj. Antingen dölja tecknen tillräckligt för att undvika att kränka din familj eller vet att du kommer att vara på deras dåliga sida på ett tag.
 • Se till att du varierar din mening längder.
 • Beskriva landskap på längden kan vara en återvändsgränd.
 • För att göra din berättelse intressant, aldrig plagiera någons arbete. Skriva en bra historia alltid kan ta upp lite tid, så ha tålamod!
 • Writers blocket är mycket vanligt. Du kommer att få frustrerade, men ge inte upp, ta pauser och vila ditt sinne. Minns BIC, Bum i stol, bara hålla fast vid det och säga det i ditt huvud, det handlar om BIC!