Wko

Hur man skriver en biografisk skiss

En biografi berättar historien om en persons karaktär, liv och prestationer. En biografisk skiss är kortare och mycket mer specifik. Skissen ska ge läsarna grundläggande information om personen, och ge dem en känsla av personens karaktär. En biografisk skiss kan skrivas för att ge människor mer information om en historisk person, eller för att ge lite information om dig själv som en karriär verktyg för sysselsättningen. Följ dessa enkla steg och du kommer att vara på väg att skriva en stellar biografisk skiss av ditt eget.

Steg

Hur man skriver en biografisk skiss. Samla information om dig själv.
Hur man skriver en biografisk skiss. Samla information om dig själv.

Samla information

 1. 1
  Samla information om dig själv. Om du skriver en biografisk skiss av dig själv, kanske du känner att du redan vet allt som finns att säga. Men, måste du skriva ner allt du vet om dig själv innan du kan börja skriva en informativ skiss. Här är vad man ska göra:
  • Gör en lista över alla de jobb du någonsin har arbetat. Markera de som är det viktigaste.
  • Gör en lista över alla dina prestationer, oavsett om de är publikationer, projekt som du har lett till eller kampanjer som du har tjänat.
  • Skriv ner de saker du är mest stolt över om ditt eget liv.
  • Skriv ner några viktiga personliga uppgifter om dig själv. Bara om var du bor, och vem du bor med, kan vara tillräckliga, beroende på det önskade ordet längd.
  • Läs igenom gamla följebrev att se de olika aspekterna av dig själv att du har betonat i det förflutna.
 2. 2
  Samla information om den historiska siffran. Samla information om en historisk person kommer att bli svårare än att hitta information om dig själv, men om du skriver om någon du bryr dig om, bör det vara en rolig och lärorik process. Här är några sätt att få så mycket information om den historiska siffran som möjligt:
  • Forskning personen på trovärdiga källor på nätet. Om personen är känd nog, kan han eller hon ens har en hemsida.
  • Om du är i skolan och känner en professor som är expert på den historiska siffran, fråga om din lärare har tid att sitta ner och svara på några frågor om personen.
  • Gå till ditt lokala bibliotek för att läsa en mängd olika biografier om personen.
  • Sök genom olika tillförlitliga källor för att få en mer väl avrundad vy av ett ämne. Om du lär dig specifik information, göra vissa att det kan bekräftas från andra källor.
  • Välj en intressant upplevelse som illustrerar den viktigaste punkten som du vill göra om den personens liv. Samla information om den händelsen.
  • Skriv en tidslinje av personens liv som kommer att visa att du vet när och var personen är född, där han bodde, och vad han gjorde under hela sitt liv, och var, när och hur han dog.
  • Gör en lista på personens jobb, sysselsättningar och prestationer. Du bör känna till denna person inifrån och ut innan du börjar skriva din skiss.

Reflektera över den information

 1. 1
  Reflektera över ditt liv. När du har samlat tillräckligt med information om dig själv och har en stark känsla av ditt liv och gärning, är det dags att ta ett steg tillbaka för att tänka på vilka av dina prestationer eller egenskaper du vill betona att en potentiell arbetsgivare, och vilka aspekter som inte som avgörande för dina mål. Här är vad man ska göra:
  • Tänk på vilka av dina egenskaper du vill framhäva. Om du vill visa att du är en originell tänkare, lyfta fram de unika projekt eller idéer som du kom med. Om du vill visa att du är bra på att samarbeta med andra, betona din framgångsrikt lagarbete.
  • Tänk på de aspekter av ditt liv som du inte behöver för att inkludera. En biografisk skiss kan vara en sida eller kortare, så du kommer inte att kunna inkludera varenda sak du har gjort eller du får slut på utrymme. Stryk de saker som du gjort som kanske inte är relevant för jobbet.
  • Tänk på ett perfekt anekdot som visar de egenskaper du vill markera. Du kan brainstorma några anekdoter och välja den bästa. Kom ihåg att den anekdot endast fungerar i längre biografiska skisser.
  • Tänk på de landvinningar och arbetserfarenhet som du vill framhäva. Du kommer inte att kunna ta med allt, så välj det mest relevant arbetslivserfarenhet och de mest imponerande prestationer att använda.
 2. 2
  Reflektera över livet av den historiska siffran. När du har gjort din forskning och har samlat tillräckligt med information om den historiska siffran, bör du luta dig tillbaka för att tänka på vad det innebär, för att se om du märker några trender, samt att få en bättre känsla för vad du vill förmedla om person.
  • Fråga dig själv om hur den historiska siffran formades av sin tid och miljö.
  • Fråga dig själv hur den historiska siffran påverkat livet för människorna omkring honom, allmänheten, och kommande generationer.
  • Räkna ut vilken av figuren prestationer, arbete och livserfarenhet du kanske vill framhäva. Till skillnad från en biografisk skiss för arbete, kanske du inte intresserad av personens arbete erfarenhet, men i hennes relationer, till exempel.
  • Räkna ut vilken kvalitet på den person du skulle helst vilja betona. Är du intresserad av personens arbetsmoral, humor, eller ambition? Oavsett kvalitet du vill fokusera på, se till att de fakta du presenterar stödja det.
  • Hitta den perfekta anekdot att påvisa egenskaper hos personen du skulle helst vilja visa.

Skriv den biografiska skiss

 1. 1
  Börja med en anekdot. Om du har utrymme för en anekdot, bör det gå i början av din skiss så att du kan ansluta dina läsare och måla en omedelbar porträtt av den person du skriver om. Kom ihåg att du alltid ska skriva i tredje person, även om du 're skriver om dig själv. The anekdot kan vara bara en punkt, eller ens bara några meningar långa, men det ska förmedla en känsla av personens karaktär och vad som gör honom eller henne speciell.
  • Klargör vem personen är. Om du skriver om dig själv, det är lätt. Om du skriver en biografisk skiss, kan det vara svårare. Om du vill börja med en person som barn, som berättar en anekdot om barndomen av Abraham Lincoln, kan du överraska dina läsare genom att förklara vem du pratar om i slutet av anekdot.
  • Förmedla en känsla av personens karaktär. Om du vill visa hur ärlig eller trovärdig personen är, se till att berätta den perfekta historien för att illustrera dessa egenskaper.
  • Visa vad som gör denna person unik. Använd specifika detaljer och engagerande språk för att visa vad som gör den person du skriver om annorlunda än alla andra.
 2. 2
  Tillhandahålla relevant information i kroppen. När du har fastnat din läsare, måste du ge rätt konkreta detaljer för att ge en känsla inte bara för den persons karaktär, men också av den båge av hans liv och hans prestationer och passioner. Här är några saker att tänka på:
  • Var ärlig. Inte försköna inte för den skull imponera på läsaren. Ditt mål bör vara att berätta saker som de verkligen är.
  • Var kreativ. Säg inte en berättelse dina läsare har hört förut. Hitta ett nytt sätt att ge samma information, eller ett sätt att ge information dina läsare får inte användas till utfrågning.
  • Om du skriver en biografisk skiss av dig själv, lämna relevant information om de positioner du har hållit, den typ av arbete du gjorde, och de saker du åstadkommit och hoppas uppnå. Du kan begränsa personlig information i denna skiss, eftersom din arbetsgivare kommer att fokusera på din arbetslivserfarenhet.
  • Om du skriver en skiss av en historisk gestalt, förklarar där han föddes och där han dog, vad hans passioner var, vad han uppnått, och hur han formade samhället. Du kan också nämna all relevant personlig information om figuren.
  • Kom ihåg att beskriva alla de saker som personen gjorde i kronologisk ordning, så att dina läsare är orienterade.
 3. 3
  Avsluta starkt. När du har fastnat dina läsare och lämnat tillräcklig information om den person du skriver om, bör du avsluta med klarhet och förtroende. Du kan slå upp dina idéer på bara en mening eller två. Här är hur man gör det:
  • Om du skriver en sketch om dig själv, kan du sluta med personlig information. Helt enkelt ange var du bor, vad du gör, och vem du lever med.
  • Om du skriver om en historisk person, lämna dina läsare att tänka på de konsekvenser som denna person har haft på samhället.

Revidera den biografiska skiss

 1. 1
  Se över arbetet. När du har skrivit den biografiska skiss, måste du ändra den för att kontrollera att det är rätt längd, att den uppfyller dina mål, och att det flyter smidigt. Spendera tid på att revidera skissen kan hjälpa dig att förmedla ditt budskap och framhäva de rätta egenskaperna för dig själv eller en historisk person. Här är vad du kan göra:
  • Läs ditt arbete över två gånger. Första gången, behöver inte markera det upp, men gör mentala anteckningar om eventuella platser som låter roligt. Den andra gången, läs det med en penna och markera eventuella platser som bör utökas eller elimineras, eller fraser som bara inte låter rätt. Arbetet med att förbättra dessa platser.
  • Läs ditt arbete högt. Detta kan hjälpa dig att se till att det flyter smidigt och att dina läsare kommer att ha en stark känsla för den person du skriver om.
  • Se skissen uppfyller dina mål. Påminn dig själv om de kvaliteter och personlig upplevelse som du ville betona om den person du skriver om. Har skiss fokus på dessa egenskaper, eller betyder lämnar läsaren med ett annat intryck av personen?
  • Se till att den uppfyller lämplig längd. Du kan känna att varje mening är helt avgörande, men dina läsare eller potentiella arbetsgivare kommer inte bli imponerad om du prova deras tålamod genom att gå över ordet gräns.
  • Ställ skiss åt sidan för ett par dagar. När du återvänder till det, kommer du att känna dig mindre knutna till varje ord och kommer att kunna se vad som fungerar och vad som inte fungerar.
 2. 2
  Redigera arbetet. När du känner att du har förbättrat din biografiska skiss och att det inte kommer att kräva några ytterligare stora förändringar, det blir dags att förbättra skissa på en mening nivå. Redigering kräver att du plocka skissen isär mening för mening, för att förbättra ditt skrivande för klarhet, precision och koncisa. Här är vad man ska göra:
  • Trimma ner långa och besvärliga straff för ett bättre flöde.
  • Ersätt tråkiga ord med mer beskrivande och kära. Hitta ett mer intressant sätt att säga "bra" eller "bra".
  • Radera allt som inte är intressant eller off-topic.
  • Itu med alla grammatiska och skiljetecken fel.
 3. 3
  Fråga för en utomstående åsikt. När du känner dig säker på din revision och redigeringar av dina biografisk skiss, bör du söka en utomstående åsikt innan du delar den med världen. Om du vill försöka att publicera din biografiska skiss av en historisk person, bör du veta om det låter så övertygande som du tror det gör. Om du vill ta din personliga biografisk skiss till arbetsmarknaden, bör du veta om det gör att du ser ut som en lovande kandidat. Här är några människor att be om hjälp:
  • Fråga en betrodd vän som är en noggrann läsare om skissen är livlig, informativa, och har ett jämnt flöde.
  • Fråga en expert på området. Om du skriver en biografisk skiss, be en historiker eller professor, och om du skriver en personlig skiss, skicka den till en person som arbetar inom ditt område (men inte en person som kan betrakta dig som anställd.)
  • Be en person som har skrivit många biografiska skisser och vet vad som gör dem arbete.
  • Be en vän som är expert författare eller grammatiker.

Tips

 • Om du skriver en biografisk skiss om dig själv, bör du försöka att inte gå över ordet gränsen med mer än några ord. Annars kommer dina potentiella arbetsgivare tror att du inte vet hur man ska följa anvisningar eller vara kortfattade.
 • Läs andra biografiska skisser innan du börjar din egen. Detta kommer att ge dig en bättre känsla för hantverket.