Wko

Hur man isolera en variabel

Att isolera en variabel är en algebraisk teknik. För att isolera en variabel är att ordna och förenkla och algebraiska ekvationen så att den variabel som du försöker isolera är på ena sidan av ekvationen och allt annat är på andra sidan

För denna artikel kommer vi att isolera variabeln x i alla exempel ekvationer.

Steg

Hur man isolera en variabel. Skriv ner din ekvation.
Hur man isolera en variabel. Skriv ner din ekvation.

Envariabla ekvationer

 1. 1
  Skriv ner din ekvation.
 2. 2
  Kombinera liknande termer. Grupp ihop alla termer med x och kombinera dem, och gruppen och kombinera konstanterna också.
 3. 3
  Förenkla ekvationen.
 4. 4
  Flytta termer med x i dem till den vänstra sidan av ekvationen.
 5. 5
  Flytta alla delar av ekvationen förutom de termer som har en x i dem till den högra sidan av ekvationen.
 6. 6
  Dividera båda sidor av ekvationen med koefficienten. Koefficienten är det nummer som visas precis innan variabeln. Till exempel, i uttrycket 6x skulle koefficienten vara 6, i uttrycket 572x koefficienten skulle vara 572, i uttrycket-7x koefficienten skulle vara = 7, etc.
 7. 7
  Lös för x.
 8. 8
  Kontrollera ditt arbete. Anslut ditt svar tillbaka in i ekvationen för x och se till att ekvationen ger en sann berättelse.

Multi variabla ekvationer

 1. 1
  Skriv ner ekvationen.
 2. 2
  Kombinera alla liknande termer. För längre ekvationer med fler delar, försök att rita olika former runt varje typ av term. Till exempel, rita rutor runt alla termer som har en x (5x,-2x, etc), trianglar kring termer med ay (6Y, etc) och cirklar runt konstanter. Se till att inkludera tecknet på koefficienten! Sedan, tillsammans alla termer inneslutna i samma form. Detta kan göra att kombinera liknande termer lättare, eftersom det är lätt att se om du har utelämnat något.
 3. 3
  Flytta alla villkor som innehåller en x till den högra sidan av ekvationen, och alla andra villkor till den vänstra sidan av ekvationen.
 4. 4
  Dividera båda sidor av ekvationen med koefficienten för x.
 5. 5
  Du har nu isolerat variabeln x! Men det finns fortfarande många andra termer du behöver ytterligare information för att lösa ut.

Saker du behöver

 • Blyertspenna / Pen
 • Papper
 • Matteläxa / math problem