Wko

Hur man bygger en regnmätare

Om du vill hålla reda på hur mycket regn du får, kan du köpa en regnmätare, eller så kan du göra en av billiga varor från din lokala järnaffär. Dessa instruktioner diskutera hur man sätter ihop en och beräkna exakt hur mycket regn har fallit. Det är inte bara lättare på plånboken, men det är också ett stort vetenskapligt projekt och lärande upplevelse för barnen.

Steg

Hur man bygger en regnmätare. Montera mätaren genom att sätta tratten ordentligt på en behållare som är tillräckligt stor för att samla in den mängd regn du normalt skulle få i ditt område utan att rinna över.
Hur man bygger en regnmätare. Montera mätaren genom att sätta tratten ordentligt på en behållare som är tillräckligt stor för att samla in den mängd regn du normalt skulle få i ditt område utan att rinna över.
 1. 1
  Montera mätaren genom att sätta tratten ordentligt på en behållare som är tillräckligt stor för att samla in den mängd regn du normalt skulle få i ditt område utan att rinna över.
 2. 2
  Träna ytan av tratten som du kommer att använda.
  • Mät den bredaste innerdiametern av tratten i cm, dela det med 2 (för att få radien).
  • Square det numret (multiplicera det med sig själv) multipliceras sedan med 3.142 för att få arean av toppen av tratten.
  • Multiplicera (cm) med 10 (för att få mm). Detta ger dig numret att dela med när du arbetar ut hur mycket regn har fallit i millimeter. (Ex:. Om området för tratten (steg 2) är 7.855cm (10 cm diameter) och din behållare fylld med 50 ml av regn, så du dela 50 med 7,855 för att få 6.365mm av regn (50/7.855 = 6,365 ))
 3. 3
  Med hjälp av en mätning kanna eller någon annan behållare kalibrerad i milliliter (ml) mäta mängden regnvatten du har samlat sedan dividera den siffran med antalet du kom med i steg 2. Detta ger dig den mängd regn i millimeter som har fallit.
 4. 4
  Färdigt.

Tips

 • Kom ihåg, om du sätter en millimeter av olja i behållaren, subtrahera en millimeter från din slutliga mätningen.
 • Du kanske också vill lägga en liten mängd matolja, babyolja, etc i behållaren innan den sätts i regnet. Oljan håller vattnet från att avdunsta, vilket gör din mätning mer exakt.
 • Om du använder en längre, tunnare uppsamlingskärl för mätaren själv, då kan du kalibrera den så att den kan läsas direkt utan behov för beräkningen varje gång du tar en läsning.
 • Uppsamlingsutrustningen tratt kunde kopplas till den uppsamlande kärlet via en slang så att uppsamlingskärlet kan vara skärmade från solen för att minska avdunstningen.

Varningar

 • Placera i en öppen plats där det inte finns några överhängande plantor, träd, häckar, byggnader etc.

Saker du behöver

 • En tratt av cirka 100 mm diameter som bredast
 • En behållare för att samla upp regnvatten att tratten säkert kommer att sitta i.
 • En mätkannan eller röret kalibreras i milliliter (ml)