Wko

Hur man beräknar marknadsandelar

Ett företags resultat i förhållande till sina konkurrenter är baserad på den bit av marknaden företaget har möjlighet att få kontroll över. Denna marknad delen kallas marknadsandel. Denna enkla beräkning ger företagen möjlighet att förstå sin ställning inom sin nuvarande marknad. Förstå hur mycket av din marknad ditt företag har säkrat kan du erkänna effektiviteten i ditt företag och ger dig uppgifter att göra ändringar om det behövs.

Steg

Hur man beräknar marknadsandelar. Beräkna företagets totala intäkter (även kallad total försäljning).
Hur man beräknar marknadsandelar. Beräkna företagets totala intäkter (även kallad total försäljning).
 1. 1
  Beräkna företagets totala intäkter (även kallad total försäljning). Den totala omsättningen uppgår anges högst upp på någon av bolagets resultaträkningar. Detta belopp är den totala inkomsten företaget har uppnått under denna resultaträkningen perioden före bolagets skulder har dragits. För den mest exakta beräkningen av marknadsandelar, använd din senaste resultaträkning för att uppnå företagets senaste totala intäkter.
 2. 2
  Beräkna den totala försäljningen på den marknaden. Detta är den totala försäljningen (eller intäkter) hela marknaden förvärvar. Den totala försäljningen uppgår hittas via din specifika industrins branschorganisationer eller genom en bestyrkt analysföretaget.
 3. 3
  Dela upp din bolagets totala intäkter från hela branschens totala försäljningen. Resultatet av denna division motsvarar ditt företags specifika marknadsandel. Med detta värde, kan du tolka effektiviteten i ditt företag samt fatta beslut om att antingen stanna på din nuvarande marknadsandel eller genomföra förändringar för att öka ditt företags marknadsandelar.
  • Anledningar till att bo på din nuvarande marknadsandel: I omständighet bolaget är nära att produktionskapaciteten, kan en ytterligare investering är nödvändig för att öka marknadsandelar leder till högre kostnader.
  • Om du ökar säljfrämjande utgifter eller minska produktpriser för att öka marknadsandelar, kan detta leda till att företagets totala vinst att minska.
  • Konkurrenter kan försöka återfå sin andel tas av ditt företag genom att sänka priserna på sina produkter ännu lägre, vilket resulterar i ett priskrig.
  • Om ditt företag anses vara en nischaktör genom att hålla endast en liten marknadsandel, skulle en större konkurrent besluta att ange din nisch om du har ökat din marknadsandel.
  • Om ett företag börjar att dominera sin marknad, kunde antitrust frågor uppstår.
  • Anledningar till att öka din marknadsandel: företag i allmänhet förknippar ökad försäljning med en högre marknadsandel som resulterar i större vinster.
  • Ett företag kan försöka att öka sin försäljning i en stagnerande bransch genom att öka sin marknadsandel och eskalerande företagets rykte. En ökad rykte ger också ett företag makt och industri inflytande som de kan använda till sin fördel.
  • Högre marknadsandel översätter också till en förstärkt förhandlingsposition i förhandlingarna med leverantörer och andra medlemmar industrin.

Tips

 • Försäljning, både i fråga om företagets totala omsättning (total omsättning) samt ditt totala försäljning på marknaden, kan uttryckas genom antingen ett värde valör (vilket är försäljningspriset för din produkt multiplicerat med volymen av försäljningen) eller i en enhet valör (vilket är det antal enheter som levereras av företaget multiplicerat med antalet kunder som betjänas). Vid beräkning av marknadsandelar, se till att använda samma beteckning för såväl företagets totala omsättning samt branschens totala försäljning på marknaden i syfte att få en exakt mängd marknadsandel.