Wko

Hur man använder konsumenternas beslutsfattande modell

Vi har alla att göra val. En av de viktigaste besluten i våra liv bygger på marknaden - att köpa varor. Konsumentverket beslutsfattande modell kan appliceras med någon ekonomi beslut du måste göra. Tänk som en ekonom med detta praktiskt verktyg.

Steg

Hur man använder konsumenternas beslutsfattande modell. Konsumentverket beslutsfattande modell.
Hur man använder konsumenternas beslutsfattande modell. Konsumentverket beslutsfattande modell.
 1. 1
  Upprätta scenario, du vill köpa något. Låter exemplarize - du är ett stort fan av "X", en serie böcker baserade på science fiction-och rymdfart. Din vän har berättat om en kommande titel i serien som är ute i butikerna.
 2. 2
  Sätt upp ett mål, att vara tydlig på det beslut som görs - vad du försöker uppnå? I det här fallet, vill du läsa den nya boken.
 3. 3
  Identifiera hinder för att nå målet - vilka är problemen? Problemet är att du kanske inte har tillräckligt med pengar för boken, eller den lokala bokhandeln har slut på kopiorna.
 4. 4
  Identifiera alternativ för att nå målet - vilka alternativ finns? Några av dina alternativ kan vara:
  • köpa boken i en butik
  • läsa boken efter att din vän har köpt det och avslutade det
  • ladda ner boken från internet som en e-bok
  • köpa boken på en secondhand butik
 5. 5
  Utvärdera och nackdelar för varje alternativ - vad är kostnaderna och fördelarna med varje alternativ?
  • Fördelar:. Boken är bra kvalitet och helt nya, och du kan hålla boken för så länge du vill Nackdelar: kostar fullt pris som kan överskrida budgeten, måste söka runt butiker för att hitta rätt bok.
  • Fördelar: läsning är gratis och bekvämt Nackdelar: kan få vänta länge för vän till slut, kan inte hålla boken för alltid - tillfälligt..
  • Fördelar: gratis, kan hålla så länge du vill Nackdelar:. Kan ta lång tid för boken att bli tillgänglig på internet, kan få betala en liten avgift, kan vara på internet olagligt.
  • Fördelar: billig och ofta ganska god kvalitet, kan hålla så länge du vill Nackdelar:. Hitta en butik som säljer boken - kanske lång tid, är kvaliteten alltid inte lika bra som butik version.
 6. 6
  Rangordna alternativen - sätta varje alternativ i prioritetsordning.
  • (1) köp boken från en begagnad butik.
  • (2) läsa dina vänner bok efter att de har avslutat
  • (3) att köpa boken från en butik
  • (4) nedladdning bok som en e-bok från internet
 7. 7
  Välj det bästa alternativet - vilket alternativ föredrar du mest? Du föredrar att köpa boken från en secondhand butik.
 8. 8
  Du kan utvärdera konsekvenserna av ditt beslut.
  • konsekvenserna av att köpa boken från en secondhand butik kan omfatta: alternativkostnaden (näst bästa alternativet) läser dina vänner bok efter att de har avslutat. Positiva är kvaliteten på din bok kommer vanligtvis förväntas vara över genomsnittet, är priset billigare, kan du hålla och läsa boken så länge du vill - obegränsat, kan du låna ut den till dina vänner. De negativa aspekterna av valet är att kvaliteten på boken aldrig kommer att bli perfekt, kanske secondhand butiker har inte boken - eller de kanske inte att sälja boken för en mycket lång tid eftersom det är en ny titel, dina vänner kan förlöjliga dig för att köpa på en secondhand butik.
 9. 9
  Du har avslutat en grundlig beslutsprocess! Bra gjort, och gå och köpa din favoritbok genom tiderna, "X: The Last Hope"!

Tips

 • För att hjälpa till med rangordningen i steg fyra, kanske du vill identiteten några av de faktorer som påverkar ditt beslut. Ge en poäng för varje alternativ och sedan summera poängen. Använd t.ex. en tabell över de alternativ längst upp, faktorer längs vänsterkanten, siffror i mitten (+1 = bra, -1 = dåligt, 0 = ingen effekt) och uppgår ner i botten.
 • För att ytterligare din ekonomiska beslutsfattande, kanske du vill överväga etiken om olika alternativ. Till exempel, om "eBook" alternativet valdes, skulle du bedöma skillnaderna mellan rätt och fel - är det rätt att hämta en bok som har satts på internet olagligt, även om det är helt gratis? Ska jag verkligen göra det här?
 • Kom ihåg, den här artikeln med ett exempel på Consumer Decision Making. Du är konsumenten om att köpa "X: The Last Hope" är naturligtvis en påhittad scenario!