Wko

Hur handskas man med en arbetskamrat som har stinkande luncher

Just när du trodde att du hade din kollega talar mindre högt över telefon, nu öppnar han stinkande lunch som du vacklar i avsmak. Finns det ett artigt sätt att säga till honom att inte äta på kontoret omkring dig? Det är inte lätt, men det finns några sätt att låta dem veta att de inte är hänsynsfull om dem runt omkring dem.

Steg

Hur handskas man med en arbetskamrat som har stinkande luncher. Ta med en fläkt till ditt skrivbord.
Hur handskas man med en arbetskamrat som har stinkande luncher. Ta med en fläkt till ditt skrivbord.
 1. 1
  Var artig men okomplicerat. Berätta för dem att du uppskattar deras önskan att äta vid skrivbordet utan att lukten av deras lunch stör dig. Låt dem veta att de är helt rätt att säga samma sak om någon av dina livsmedel som upprör dem. Du kan också prova att säga att du är på en diet (möjligen på grund av hälsoskäl), och doften av deras mat gör det svårt för dig att koncentrera dig - men säg inte detta om du ska ses äta en rejäl lunch!
 2. 2
  Skicka dem en anonym e-post. Gör upp en e-postadress eller använda en tjänst som kommer att skicka ett anonymt meddelande på din räkning, berätta din kollega något som "Doften av din lunch är väldigt överväldigande i dag." Prova det, om det inte blir smärtsamt uppenbart att du är källan. Till exempel kommer det inte att fungera om det finns bara två av er på kontoret!
 3. 3
  Spela allergi eller vegetariskt kort. Om lukten är från något som du har en allergi, har du all rätt att begära omedelbar motstånd från det som konsumeras i din närvaro. Använd din chef för att hjälpa till att genomdriva detta. Annars kanske du inte har en allergi, men du kan säga att du har en och att man inte kan vara i närvaro av den typen av mat utan att ha en dålig reaktion och be att din kollega vänligt konsumera den någon annanstans. Eller, om du är vegetarian, förklara för dem hur lukten av kött eller fisk är mycket obehagligt för dig och gör att du känner dig dålig.
 4. 4
  Ta med en fläkt till ditt skrivbord. När personen tar sin lunch, peka fläkten så att den blåser luft i deras riktning (även om det inte direkt i ansiktet). Detta bör vara tillräckligt för att hålla lukten av mat från att resa i din riktning, men i ett litet kontor eller när lunchen är särskilt potent, kan detta vara bara en tillfällig lösning.
 5. 5
  Tänd ett starkt doftljus vid skrivbordet. Alternativt kan du använda en stark luftfräschare. Inte bara kommer det att ge din kollega ledtråden (speciellt om du bara använder det när de äter en illaluktande lunch vid skrivbordet), men den starka doften kan störa smaken på maten. Om de inte får antyda och sluta be dig att sluta stinka upp kontoret, berätta för dem att den obehagliga lukten måste komma från den blandning av konstgjord doft och mat, och föreslå försöker hålla både utanför kontoret.
 6. 6
  Sätt eteriska oljor på dina handleder. Starka dofter och lavendel kan övermanna lukten av mat. Vissa dofter kommer att lugna magen eller lindra huvudvärk. Håll en flaska olja i ditt skrivbord och använda vid behov. Du kan luta dig på armbågarna för att få handleden nära näsan utan att verka som om du sniffar handleden hela dagen.
 7. 7
  Vara lite fastare och berätta för din kollega om farorna med att äta över tangentbord och skrivbord material. Informera dem om hur smutsigt det är, hur kolonier av djur trivs på smulor under tangenterna och inuti det inre arbetet i datorn. För att inte nämna hur hemskt det är att upptäcka klämd mat på papper och böcker inne... Detta steg är för den som vet att höja detta med en kollega inte kommer att orsaka problem men, några kollegor kan bete sig defensivt! Och, återigen, det är inte något du bör säga om du är skyldig till att äta lunch på ditt eget skrivbord.
 8. 8
  Tala med din chef. Om du inte kan säga något själv eller du har försökt förgäves, ta upp det med dem ovanför dig och be dem att säga något för din räkning. Det handlar om att förstöra bra team relationer, så de kommer oftast kommer att hjälpa. Tänk på att vissa chefer kan, i ett försök att vara rättvis, förbjuda alla lunch-äta-på-bord, eller ens parfym och cologne.
 9. 9
  Hitta en distansarbete jobb. Folk har ätit vid sina skrivbord i år och kommer att fortsätta att äta på sina skrivbord så länge det finns kontor och 16 timmars dagar. Om det stör dig så mycket, överväga att hitta ett jobb där du kan arbeta från en kontorsmiljö. Alla lika, betyder det inte att äta vid skrivbordet är lämplig för en frisk, väl avrundad mänsklig erfarenhet.
 10. 10
  Tänk på att det kan vara ett fall av en pott kallar kitteln svart. I ett alltmer mångkulturellt land, medan du kan hitta några etnisk mat fullproppat av lukt, kanske du inser inte att din ädelost sallad eller microwaved cheddar popcorn är lika kränkande. Hellre än att gnälla till din chef, är det bättre sätt att öppna upp diskussioner om släkt-och regional mat. Ett bra sätt att hantera denna situation är att organisera kontoret "karakteristiska mat" husmanskost picknick - uppmuntra människor att ta sina mest karakteristiska regionala eller släkt-mat. Detta kommer att hjälpa till att starta diskussioner och tvärkulturell förtrogna med varandras regionala livsmedel. Användning av begreppen "ancestral" eller "regional" livsmedel, snarare än "etnisk" mat är bättre på att undvika att brännmärka någon befolkningsgrupp.

Tips

 • Om det finns fortsatta problem med en kollega tidskrävande stinkande luncher på sitt skrivbord, be ledningen att införa en policy om att förhindra detta. Under förutsättning att det finns ett lunchrum eller annat alternativ område för att äta, kan detta fungera bra och kan vara ett trevligt sätt för kollegor att varva ner och träffa varandra genom val.

Varningar

 • Kom ihåg att bara för att ett livsmedel luktar obekant betyder inte att det luktar illa. Om du stöter på en etnisk kokkonst som är främmande för dig, försök att låta näsan för att vänja sig vid lukten. Om möjligt, prova köket ifråga-du kanske upptäcker att du gillar det, och lukten av det kommer inte att besvära dig längre (det kan göra dig hungrig, faktiskt).