Wko

Hur får man ett jobb när du är blinda eller synskadade

Landning ett jobb när du har svårt att se är en unik utmaning, men inte omöjligt. Följ dessa steg och du kommer att finna dig sysselsatt.

Steg

Hur får man ett jobb när du är blinda eller synskadade. Fokusera på dina styrkor.
Hur får man ett jobb när du är blinda eller synskadade. Fokusera på dina styrkor.
 1. 1
  Fokusera på dina styrkor. Genom att vrida uppmärksamheten från det faktum att du synskada, kommer du att få (eller re-gain) det förtroende du behöver för en lyckad jobbsökning.
 2. 2
  Bestäm vilken typ av jobb du kan göra. Skulle du vara beredd att arbeta i besvara kundernas frågor om service via telefon eller personligen? Eller kanske du är en utmärkt kock i ett välorganiserat kök?
 3. 3
  Nätverk med människor som befinner sig i den typ av verksamhet som du är intresserad av. Låt dem veta att du letar efter ett jobb och vad du kan göra. Gör detta genom att:
  • Prata med dina vänner, familj och bekanta. De får inte arbeta i den typ av jobb du söker, men de kan möjligen känner någon som gör.
  • Att ringa lokala företag (av den typ du är intresserad av) och ber att träffa någon ansvarig. Obs: i detta skede du inte är ute efter intervjuer, bara kontakter.
  • Skapa ett visitkort och återuppta att skicka runt. Jag skulle föreslå punktskrift och vanlig text på visitkortet, bara så att du vet vad det är.
 4. 4
  Be om hjälp av en stödjande synskadade kompis att hjälpa dig bläddra igenom platsannonser och internet (detta förutsatt att du inte får en blindskrift tidning och inte har några särskilda boende för att hjälpa dig i att läsa vad som finns på internet).
 5. 5
  Fortsätt nätverk och utöka dina kunskaper. Så småningom kommer du att ha ett jobb.

Tips

 • Titta inte ner på jobb ingångsnivå. De kan vara precis vad du behöver för att få din fot i dörren.
 • Det är olagligt att diskriminera någon som är blind. Så länge du är kapabel att utföra den uppgift (du kommer inte att kunna få ett jobb att bestämma färg skillnader mellan prover, till exempel), är arbetsgivare skyldiga att ge dig lika stor med andra sökande. Ju större företaget, desto fler överväganden som de skall, och kan, för att ge dig. Om du känner att du nekades ett jobb bara för att du är blinda eller synskadade, bör du kontakta en advokat.
 • Om det alls är möjligt, låt inte en potentiell arbetsgivare vet att du är blinda tills du är på en intervju. Bäst att låta dem se dina färdigheter innan de pre-döma dig på grund av din synskada.
 • Å andra sidan, kanske du bestämmer dig för att dina års erfarenhet av undervisning (till exempel) i kombination med en ny blindhet kan placera dig i den perfekta positionen för att undervisa andra synskadade människor hur man ska klara. Använd ditt eget gottfinnande beroende på det jobb du söker.

Varningar

 • Din jobbsökande kan ta längre tid än det normalt skulle för en seende person, men om du är bestämd, kommer du att hitta ett jobb.

Saker du behöver

 • Bestämning
 • Visitkort (i punktskrift och vanlig text)
 • Återuppta (i vanlig text)
 • En betrodd seende kompis om du inte får en blindskrift tidning eller har särskilda boenden för att hjälpa dig läsa vad som finns på internet.