Wko

Hur du använder " vem " och " vem " korrekt

Korrekt användning av vem och vem i frågor kan verka som en förlorad kamp, ​​ändå gick bara med pedantisk engelska lärare, men den korrekta användningen fortfarande är viktig i formella texter. Även noggranna talare har ännu inte överlämnat den åtskillnad antingen! Efter att ha läst den här artikeln kommer du att känna dig mer bekväm med utmärkelsen "vem" och "vem" korrekt.

Steg

Hur du använder " vem " och " vem " korrekt. Använda vem och vem korrekt.
Hur du använder " vem " och " vem " korrekt. Använda vem och vem korrekt.

Använda vem och vem korrekt

 1. 1
  Förstå skillnaden mellan vem och vem. Både WHO och vem är pronomen. Men "som" används som subjekt i en mening eller en fras, för att beteckna vem som gör något (som han eller hon). Å andra sidan, "" används som objekt för ett verb, att beteckna som har något som gjort att det (som honom eller henne). Medan en (på, av, för, i, med, etc.) ofta kommer före "vem", är detta inte alltid fallet, så den viktigaste frågan är att fråga "vem som gör vad till vem". Vad som följer är ett snabbt sätt att bestämma vilka pronomen att använda i en viss fråga.
 2. 2
  Använd som när man hänvisar till föremål för ett verb.
  • Till den det berör:
  • Till vem pratade du idag?
  • Vem älskar inte Sarah?
 3. 3
  Använd som när man hänvisar till subjekt i en mening eller fras.
  • Vem förde papper inuti?
  • Vem pratade med dig idag?
  • Vem gick till?
  • Vem åt kakan?
 4. 4
  Fråga dig själv om svaret på den frågan skulle vara han eller honom. Om du kan svara på frågan med honom, sedan använda vem. Det är lätt att komma ihåg eftersom de båda slutar med "m". Om du kan svara på det med han, sedan använda som.
  • Exempel: Ett lämpligt svar på frågan, "Att [vem eller vilka som>] tog priset gå?" är, "Det gick till honom." (Det är felaktigt att säga "Det gick till han.") Den korrekta pronomenet för frågan är vem.
  • Exempel: Ett lämpligt svar på frågan, "? [Vem eller vilka Who>] gick till affären" är, "Han gick till affären." (Det är felaktigt att säga "honom gick till affären.") Den korrekta pronomenet för frågan vem.
 5. 5
  När man försöker att besluta om vem eller vilka är korrekta, förenkla meningen. Där andra ord i en komplex mening kan kasta dig ur spår, förenkla att omfatta bara de grundläggande ämne, verb och objekt. Det hjälper till att flytta orden runt i ditt huvud att identifiera ordet relationer. Till exempel:
  • "Marie Antoinette och hennes damer-i-väntan endast inbjudna till deras parti [vem eller vilka som>] de ansåg att älska parter lika mycket som de gjorde." Den förenklade mentala versionen blir: "vem de ansåg."
  • "Marie Antoinette hindrade hennes mor från att veta [vem eller vilka som>] hon inbjuden till Petit Trianon." Den förenklade mentala versionen blir: "[vem eller vilka som>] hon bjöd." Sedan kan du ordna det igen för att säga: "hon bjöd vem", klargör att hon gjorde något till (inbjuden) vem.
 6. 6
  Distinktionen mellan vem och vem är mindre viktigt i informella talspråket än det är i formellt skriftspråk. Det är möjligt att skillnaden kan someday urholka helt. För nu, är det dock viktigt att hålla tydliga i skriftspråket.

Tips

 • Fråga dig själv "vem som gjorde vad till vem?"
 • Att lära ett annat språk kan vara till stor hjälp. I de flesta språk, med hjälp av "vem" i stället för "vem" kan orsaka stor förvirring. Ett bra exempel på detta är tyska eller spanska.
 • Det är möjligt att skriva kring problem med vem och vem, men resultatet är nästan alltid klumpig. Om du skriver "Till vilken personen har priset gå?" eftersom du inte kan komma ihåg att vem är rätt pronomen för en sådan fråga, kommer du att ha undvikit ett grammatiskt fel på bekostnad av elegans.
 • Här är ett bra stöd för minnet för att minnas om objekt och subjekt, om du säger "jag älskar dig", sedan "du" är föremålet för din kärlek och syftet med meningen. "I" är ämnet. "[Vem eller vem] älskar jag?" är "Vem älskar jag?" eftersom svaret, "du", är ett objekt.

Varningar

 • Det finns mycket förvirring och missbruk på detta ämne. Precis som korrekt med vem kan göra andra tycker att du är intelligent, kan missbruka det få dig att verka högtravande. Använd aldrig vem som ämne pronomen. Det är så fel som att använda som var vem krävs. Många människor kommer att felaktigt tro att du försöker vara formell.
  • "Vem är du?" är fel. Det är tänkt att vara "Vem är du?"