Wko

Hur du använder " dvs " kontra " t ex "

Förkortningarna "dvs" och "ex" är mycket vanligt missbrukas eftersom många människor inte vet vad de står för. Denna artikel bör bidra till att förbättra din förståelse av dessa förkortningar och deras rätta användning.

Steg

Hur du använder " dvs " kontra " t ex ". Förstå vad förkortningarna står för.
Hur du använder " dvs " kontra " t ex ". Förstå vad förkortningarna står för.

Använda ie Och t.ex.

 1. 1
  Förstå vad förkortningarna står för. "Dvs" är en förkortning av de latinska orden id est, vilket betyder "det är". "Ex" är en förkortning för det latinska ord exempli gratia, som betyder "för den skull exempel".
 2. 2
  Associera varje förkortning med lättare ihåg fraser. Det kan vara svårt att memorera latinska ord, så låtsas att "säga" står för "i huvudsak" eller "med andra ord", och "ex" står för "exemplet" kan hjälpa.
 3. 3
  Använd "i.. E." . att parafrasera Gör ett påstående, sedan lägga till "ie" för att förklara eller beskriva vad du just sa på ett annat sätt:
 4. Elefanten är en TJOCKHUDING, dvs, ett djur med tjock hud och naglar liknar hovar.
Jag gick till min minst favorit plats (dvs., tandläkaren).
4
Observera att det som följer "i.. E." är ofta en ytterligare definition. detta också kan vara en metafor. Om du i stället ", dvs" med "med andra ord" meningarna gör ändå vettigt. Om du ansluter "till exempel" de inte.
5
Försök ersätta förkortningar med sin innebörd. Om det låter rimligt, då är du antagligen att använda den rätta. Till exempel, "Jag gillar lugna aktiviteter (t.ex. läsning)" blir "jag tyst verksamhet (t.ex. läsning)". När du försöker detta med dvs, är det ofta lättare att använda "med andra ord" i stället för "det är."
6
Använd "e. G." . innan de ger ett eller flera exempel Tänk på det som föregår "ex" som en kategori, och vad som följer det som något (eller några saker) som skulle ingå i denna kategori:
Köp några grönsaker, t.ex. morötter. Jag gillar power metal (t.ex. Firewind, Iced Earth, Sonata Arctica). Observera hur använder "dvs" inte skulle vara meningsfullt. "Morötter" är inte ett annat sätt att beskriva grönsaker i allmänhet, är det bara en av de många livsmedel som anses vara grönsaker. Om du ville använda "ie" du skulle skriva "köpa vissa grönsaker, dvs, den ätliga delen av alla växter." likaså de givna band är exempel på power metal, men inte en beskrivning. Om du använder "dvs" du skulle skriva något i stil med "Jag gillar power metal, det vill säga, snabb metal med symfoniska inslag och episka teman."
7
Använd parenteser eller kommatecken med båda. För att indikera en särskild klausul, kan du infoga antingen ett kommatecken före "dvs" eller "ex" eller så kan du använda parenteser, som båda visas i exemplen ovan. Om du använder parenteser, öppna dem precis innan "ex" eller "ie" och stänga dem efter att du har gett ditt ex eller alternativa definition.
 • För europeiska engelsk användning, bör du alltid sätta ett kommatecken direkt efter både "dvs" och "ex" som visas i exemplen ovan. För brittisk engelsk användning, inte sätta ett kommatecken direkt efter antingen "ie" eller ", t.ex."

Tips

 • Det finns ingen anledning att använda "etc." i slutet av en lista efter "ex", som "ex" innebär en ofullständig lista.
 • Det är bäst att inte använda "ie" eller ", t.ex." när man talar. Istället säger "det är" eller "med andra ord" i stället för "ie", och "till exempel" eller "ex" i stället för "ex"
 • Om du fortfarande orolig för att missbruka dessa villkor, då det enklaste sättet att undvika att missbruka dem är att inte använda dem alls, även i skrift. När du menar "till exempel," skriver "till exempel." När du menar "det är," skriver "det är." Det är inte så mycket mer att skriva, och det finns ingen chans att få det fel.
 • För ett bra exempel på användning av "ie" kontra "ex", se scenen mellan Chili Palmer (John Travolta) och Ray "Bones" Barboni (Dennis Farina) i 1995 filmen Get Shorty.