Wko

Hur du använder barnlitteratur och matlagning aktiviteter för att lära tidiga läsförmåga

Barnlitteratur är full av hänvisningar till livsmedel och andra idéer som kan inspirera "matlagning" aktiviteter för förskola skolåldern. De kunskaper som utvecklats genom dessa aktiviteter inkluderar: pre-math, pre-läsning, hälsa, säkerhet och nutrition; följande riktningar, samarbete, vetenskap och många fler.

Steg

Hur du använder barnlitteratur och matlagning aktiviteter för att lära tidiga läsförmåga. Välj en historia att införa matlagning aktivitet.
Hur du använder barnlitteratur och matlagning aktiviteter för att lära tidiga läsförmåga. Välj en historia att införa matlagning aktivitet.
  1. 1
    Välj en historia att införa matlagning aktivitet.
  2. 2
    Läs igenom berättelsen för att se vilken mat referenser du kan hitta. Ibland kommer detta att vara ett ord, t.ex. "kokosnöt" i "Chicka Chicka Boom Boom". Eller kanske du kan använda ett tema, till exempel alfabetet.
  3. 3
    Tänk på olika recept som innehåller mat som ingrediens. I detta exempel kan vi tänka på kokos paj, eller färska bitar kokos, eller en fruktsallad med kokos som ingrediens. Om du väljer att använda alfabetet för receptet jakt, prova alfabetet soppa eller cookies utskuren i alfabetet former.
  4. 4
    Bestäm vilka recept är lämpliga och praktiskt för att göra med en grupp av små barn. Tänk på de kunskaper de redan har, vilka färdigheter utvecklas, och naturligtvis, säkerhetsfrågor, när de fattar beslut.
  5. 5
    Du kanske vill förbereda "receptkort" stora kort med bilder på varje steg du fyller i receptet. Barnen kan läsa och följa receptet med "läsa" bilden korten. (Pre-läsförmåga)
  6. 6
    Förbered matlagningen aktiviteten i förväg. Var säker på att du har alla nödvändiga ingredienser. Mät några ingredienser i förväg, och låta barnen hjälpa till att mäta andra. Har allt som monteras i din matlagning område innan du börjar aktiviteten.
  7. 7
    Tvätta händerna... allas! Det är hälsosamt, och det lär friska metoder.
  8. 8
    Låt barn "hugga", (med smörknivar) skal, rör om, häll, och knåda. (Små motorik)
  9. 9
    Låt dem inte hantera vassa knivar, varma ingredienser, eller komma nära öppen eld. (Säkerhet)
  10. 10
    Prata om hur man mäter och varför du mäter. (Pre-math)
  11. 11
    Ställ öppna frågor till barnen, till exempel vad som händer när vi sätter det i ugnen? Vad tror du hände när...? (Detta uppmuntrar problemlösning och kritiskt tänkande.)
  12. 12
    Se till att varje barn får en chans att "hjälpa till" i verksamheten. (Samarbete och turtagning)
  13. 13
    Om du har en stor grupp barn, mer än tre eller fyra, planerar att göra verksamheten mer än en gång, att dela in barnen i grupper. Alternativt, dividera maten. Många barn kan varje knåda lite deg, klippa och dekorera några cookies, eller skapa sina egna små pizzor.
  14. 14
    Låt barnen hjälpa till med saneringen, alltför. Detta uppmuntrar till självständighet och självförsörjning.
  15. 15
    Även om förskolebarn ännu inte kan berätta tid, sätta en timer och ber dem att titta på tiden med dig, hjälper dem att börja utveckla en känsla av tid. (Pre-math)
  16. 16
    Påpeka att du måste utföra stegen i ett recept i en viss ordning för att få den önskade slutprodukten. (Sekvensering, en annan före-math färdighet)
  17. 17
    När receptet är klar, njuta av maten med barnen och gratulerar dem till deras skapelse.
  18. 18
    Du kanske vill läsa berättelsen igen som barnen tycker om maten de kokta.

Tips

  • Tala om var mat kommer ifrån. Hjälp barnen förstå att livsmedel inte har sitt ursprung på butikshyllor och i förpackningar. Växande sallad gröna i behållare eller plantera en liten trädgård är ett bra sätt att illustrera detta. Studiebesök på gårdar och bönder marknader finns andra sätt att hjälpa barnen att se att maten kommer från jorden inte från en butik. Kom ihåg barn behöver "hands on", konkreta lärande. En "föreläsning" om livsmedelsproduktion kommer inte uppnå effekten av att hjälpa barnen att förstå livsmedelsproduktion.
  • Matlagning med barn är också ett underbart sätt att få kinkiga att prova nya livsmedel.
  • Ha kul. Lärande fungerar bättre när det är roligt för alla åldrar.
  • En plast bordsduk eller andra tvättbar yta kan hjälpa till att hålla rensning lätt.

Varningar

  • Vara medveten om eventuella födoämnesallergier barnen kan ha och undvik recept med dessa ingredienser.
  • Håll vassa och heta föremål och redskap borta från barnen.