Wko

Hur att skilja de olika typerna av moln

Cloud tittar eller observera är för drömmare, vetenskapsmän, naturälskare, och dig. Även om det kan vara frestande att hänvisa till de stora fluffiga saker som "tunga regn-sodden eller mörk," om du är intresserad av molnet klassificering, det är kul (och bra) att känna till terminologin. Första uppfanns av den engelska forskaren Luke Howard, är klassificeringen för moln dividerat med deras höjd: låg, medelhög och hög höjd, deras form: cumulus och stratus, och genom vad de rida ut de för med sig.

Steg

Hur att skilja de olika typerna av moln. Bli mer bekant med molnen.
Hur att skilja de olika typerna av moln. Bli mer bekant med molnen.
 1. 1
  Bli mer bekant med molnen. Det finns många olika typer av moln och moln är en stor "samlarobjekt" för journalföring. Cloud kunskap är kul för chattar middagsbjudning, och, för vissa människor bedriver aktiviteter som vandring eller båtliv som kan vara farliga om vädret blir sura, är molnet kunskap avgörande för överlevnad. Läsa moln former kan hjälpa dig att avgöra vädret väg din väg utan att behöva använda ytterligare instrument.
  • Formen av moln kommer att berätta en hel del om stabiliteten i atmosfären.
  • Höjden på molnen kommer att berätta det avstånd som en annalkande storm.
  • Form och höjd moln tillsammans kommer att säga sannolikheten för nederbörd (regn / snö / hagel).
  • Lite kuriosa: Några UFO lokaliseringar är faktiskt ett resultat av moln former. Linsformad (lins-formade) moln i synnerhet är vanligtvis förknippas med varma fronter på läsidan av bergskedjor.
 2. 2
  Om du tycker om friluftsliv, tar tid att lära sig att tala om vädret från molnen. Även denna artikel är inte specifikt om prognoser, är det bra att veta att den rutinerade utomhus personen kan berätta vad varje typ av molnet innebär för vädret. Olika typer av moln bildas längs varma fronter och kalla fronter, och ett fält prognosmakare bör kunna berätta vad vädret kommer genom att läsa moln former och höjd. För mer information, läs Hur man förutspå väder med moln.

Cloud former

 1. 1
  Identifiera moln efter form. De två formerna är cumulus och stratus:
  • Cumulusmoln: Dessa är de stora, "fluffiga" moln som ser lite ut som bomullstussar. Dessa moln har en tjocklek som är oftast lika med eller större än deras bredd och de har mycket tydliga kanter. Cumulusmoln tenderar att indikera att atmosfären är instabil på en höjd där de hittas.
  • Stratusmoln: Dessa moln är skiktade och ofta ser platt. De är oftast mycket bredare horisontellt än vertikalt. Stratusmoln indikerar vanligtvis en stabil atmosfär men kan också förebåda uppkomsten av en icke-våldsam storm. När dimman verkar det brukar åtföljas av stratusmoln.

Hög höjd moln

 1. 1
  Leta efter hög höjd moln (även känt som "höga moln"). Dessa anses vara moln som är mellan 19.500 fot (5943 meter) och 42.500 fot (12.954 meter). Detta omfattar cirrus, cirrostratus och cirrocumulus moln. Dessa moln tenderar att frysas (fylld med iskristaller) och har suddiga konturer, de är i allmänhet tunna och stripig för det mänskliga ögat.
  • Kondensstrimmor från jetplan finns också på denna nivå i jordens atmosfär.
  • Höga moln producera vackra röda, orange och gula färger på himlen vid soluppgång och solnedgång.
  • Ringar av ljus runt månen eller solen orsakas av cirrusmoln. En halo runt solen eller månen kan föreslå regn eller snö på vägen, speciellt vid samtidig förtjockning lägre moln.
  • Cirrusmoln ofta delvis skymma solen.
 2. 2
  Känn din cirrusmoln. Cirrusmoln kan särskiljas genom sin tunna, vita och stripig utseende. De når i allmänhet en höjd ovanför 20.000 fot (6.000 meter). Tunnhet tenderar att bero på de iskalla vindarna i den övre atmosfären. Cirrusmoln består av iskristaller bildas av underkylda vattendroppar.
  • Cirrusmoln som är glesa och så förbli brukar visa tecken på vackert väder. När cirrusmoln förändring i cirrostratus moln, vind och nederbörd är förmodligen på väg inom de närmaste 24-36 timmarna. Cirrus indikerar fukt ovan, om cirrus ändringar altostratus och sedan stratus, närmar sig en storm snart.
  • Du kommer att se cirrusmoln som en varm front förskott.
  • Den riktning som cirrusmoln flytta brukar ange riktningen för luftrörelser, nämligen vädret kommer din väg.
  • Cirrusmoln ibland kallas häst eller sto svansar eftersom de krypa ut som en häst svans.
 3. 3
  Spot en cirrocumulus moln. Dessa moln är ofta i rader och de ser ut som små uppblåst krusningar. Vissa människor tror att dessa moln ser ut som fiskfjäll. Den trasiga eller krusade karaktären av dessa moln orsakas av turbulens, det är dåliga nyheter för alla som flyger genom dem, men goda nyheter på marken eftersom dessa moln brukar betyda att vädret kommer att förbli detsamma med några större plötsliga förändringar.
 4. 4
  Leta efter cirrostratus moln. Dessa moln tenderar att sakna form och har ett grumligt utseende. De sprids oftast i stora delar av himlen. De föreslår fukt är närvarande i en stor del av himlen, vilket indikerar att regn kan bero snart. Tjockare cirrostratus moln kan komma från toppen av en framryckande storm-system.
 5. 5
  Lär dig hur man berättar skillnaden mellan cirrusmoln och cirrostratus moln. Cirrostratus moln består av iskristaller också, men till skillnad från cirrusmoln de kan täcka hela himlen och vara upp till flera tusen meter tjocka. Cirrostratus moln är arkliknande och nästan genomskinligt.
 6. 6
  Se upp för kondensstrimmor. Även om dessa är maskintillverkade av jet flygplan, kan contrails hjälpa dig att veta vädret i höjderna där ovan. Kondensstrimmor är kondens, som bildas då strålen varma avgaser blandas med mycket kall luft som omger strålen i den övre atmosfären.
  • Om contrail försvinner snabbt, eller om du ser en stråle utan contrail, innebär detta att den övre atmosfären som du observerar är torrt. På en härlig dag, kan du brukar ta detta som ett tecken på att vädret kommer att vara bra för en stund.
  • Å andra sidan, om contrail är uppenbart för en tid, är lång och sprider sig, är den övre atmosfären du observerar blöt. Ta din rock och paraply eftersom vädret kommer förmodligen förändras snart, om det inte redan.

Mid-nivå moln

 1. 1
  Bekanta dig med mitten eller mid-level belägna moln. Dessa moln har oftast en höjd mellan 6500 meter och 19.500 fot (1981 meter och 5943 meter). De inleds med prefixet "alt" och kallas antingen altocumulus eller moln altostratus. De tenderar att vara mindre definierad än lägre moln, men varmare mellersta moln visar skarpa kanter beroende på vatteninnehåll, och kallare mellersta moln kommer att visa tydliga kanter formade av iskristaller.
  • Spridda mellersta moln mot en blå himmel indikerar fortsatt vackert väder, och ofta lyckats med klar himmel och ett högtryckssystem.
  • Altostratus moln som blir lägre och har sydliga vindar på norra halvklotet (vice versa för det södra halvklotet) kan indikera en mötande storm, men det kommer oftast vara flera timmar bort.
 2. 2
  Upptäck altocumulus moln. Altocumulus moln är molnen som du brukar se under sommardagar. De finns i många små moln som är spridda över himlen. Altocumulus moln bildas genom konvektion (vertikala atmosfäriska rörelser) och kalla fronter. Altocumulus molnen vanligen följs av varma och fuktiga sommaren förmiddagar då ett åskväder på eftermiddagen.
  • Du kan se skillnaden mellan altocumulus moln och höga moln nivå genom att notera skuggning. Altocumulus moln har oftast skuggning under delar av molnen.
 3. 3
  Leta efter altostratus moln. Denna mellersta moln är inte särskilt spännande - det tenderar att vara gråaktig och plåt-liknande utan formen. Du kan upptäcka ett sken solen bakom moln. Det är en bra idé att förbereda sig för våta eller snöiga väder när denna typ av moln korsar himlen.
 4. 4
  Leta efter linsformiga moln runt bergskedjor. Dessa lins-formade moln eller "caps moln" händer inte överallt - de tenderar att bara bildas över bergskedjor och toppar på grund av det sätt som slingrar resa upp i backen. Du är nog okej på marken, men om du upp på berget eller flygande overhead, förväntar starka vindar eller turbulens. Om du är på ett berg och ett moln mössa ned, förvänta dåligt väder och söka lämpligt skydd.

Låglänta moln

 1. 1
  Kolla in de låga molnen. Dessa moln är oftast under 6500 meter (1981 meter), och de hjälper till att kyla jorden genom reflekterar tillbaka solens värme från jordens yta. De är oftast en gråblå färg och de är ofta regnmoln eftersom de är fyllda med vattendroppar. Tidig morgon låga moln kan torka ut innan de har en chans att regna om solen kan avdunsta dem, vilket kommer att resultera i en klar dag, men förvänta regn om så inte är fallet. I själva verket, låga moln är den mest sannolika källan till regn eller snö eftersom deras utfällning inte har en chans att dunsta innan det når marken.
  • Regn eller snö är ganska garanterat om du ser en hel del låga moln med mörka baser. Låga moln på 3000 fot (914 meter) tjocklek tenderar att betyda nederbörd, eftersom du förmodligen inte kan gissa att höjden exakt från din observation punkt, leta efter mörkret.
 2. 2
  Leta efter nimbostratus moln. Nimbostratus molnen är mörka, låg nivå moln, följt av lätt till måttlig nederbörd, och ofta kontinuerliga. Detta moln typ bildar ofta vad som ser ut som ett blad av moln. Lågt liggande moln är i allmänhet av vattendroppar och kan ta med snö och regn. De är urskiljbara från de rådande molnen på grund av sin mörka, stora, och dyster ser utseende.
 3. 3
  Kontrollera skyarna för cumulonimbusmoln. Detta moln är lätt skiljas från andra moln genom sin massiva karaktär. Cumulunimbusmoln kan fylla upp en stor del av himlen med sin massiva och svullet lugg, vilket gör det lätt att skilja dem åt från cirrusmoln eller altocumulus moln. Cumulunimbusmoln är oftast anslutna med åska, blixtar, kraftiga regn, snöstorm eller hagel. De kan förvandlas till super celler eller tornados.
  • Detta moln typ kan se ut som en stor explosion eller någon ser en likhet med ett städ, städet spetsen pekar riktningen att vädret rör sig i.
  • I händelse av extrema atmosfäriska instabilitet, kan du se vad som är känt som en bjässe cumulusmoln. Detta moln kan ha sin bas så lite som en låga moln (6500 meter) och nå så högt som en hög moln. Det är ett varningstecken eftersom det kan tyda byig kraftiga vindar, åska, skyfall och hagel. I vissa områden kan detta moln indikerar också en mötande tornado.
  • Detta moln för med sig en otäck vädersystem, men oftast är det kortlivad. Det väder följer detta moln är ofta tydlig.

Tips

 • Cloud färg, form och storlek är bra sätt att berätta olika Molntyper isär.
 • Dimma är låglänt moln. Det är tjockt och blött, och om du går igenom det du kanske känner det "väger" tungt på dig i form av en sensation. Dimma kan hänga runt om vindarna är inte särskilt stark, särskilt i områden nära stora kroppar av vatten som havet eller stora sjöar. När det är blåsigare eller solen bränner bort dimman, kan det lämna snabbt.
 • Denna artikel täcker inte alla tänkbara varianter av ett moln. Om du är intresserad av mer information, kolla in International Cloud Atlas, eller en online molnet atlas som University of Missouri / Columbia ( http://weather.missouri.edu/OCA/ ).