Wko

Hur att intervjua en misstänkt

Den framgångsrika förhör av en misstänkt handlar mycket om psykologi och snabbt tänkande. Du bör inte försöka förhöra någon om du förlorar din nerv eller ha en fördom om oskuld av personen. Var lugn och försöka hitta sanningen, inte för att bevisa att du har rätt i dina misstankar.

Steg

Hur att intervjua en misstänkt. Starta intervjun med lätt konversation.
Hur att intervjua en misstänkt. Starta intervjun med lätt konversation.
 1. 1
  Starta intervjun med lätt konversation. Därvid fastställa karaktären av den tillfrågade personen. Det kan handla om deras yrke, musikaliska preferenser, familj, etc. Under denna inledande chatt leta efter tecken om personen är nervös och rädd, benägna att skryta, säker eller inte. Markera deras nivå av intelligens och anpassa sig till den.
 2. 2
  Växla till ämnet för förhör abrupt. Detta sätt kommer du att kunna märka den intervjuade personens reaktion. Kom ihåg att i 9 av 10 fall är de första intrycken är den mest korrekta.
 3. 3
  Låt den förhörda personen berätta sin historia utan att störa dem. Titta efter inkonsekvenser. Att vara alltför detaljerat visar ofta att personen har förberetts för förhör och har haft tid att göra sin berättelse upp.
 4. 4
  Har en annan person kommer in i rummet strax efter den intervjuade personen har avslutat sin berättelse. Din associera måste låtsas att säga något i örat. Ge den intervjuade personen en kort titt och ursäkta dig själv.
 5. 5
  Avkastningen på cirka 20 minuter. Vid denna tid den misstänkte bör vara orolig för vad som har hänt under din ledighet.
 6. 6
  Ta ca 5 minuter under vilken du kan ordna om saker på ditt skrivbord, eller klottra något på en papperslapp. Fortsätt sedan att fråga den misstänkte om inkonsekventa punkter i hans berättelse.
 7. 7
  Be om mer information. Vissa frågor, som färgen på en hit-and-run fordon är lätta att besvara och den misstänkte säger att de inte kommer ihåg är ett uppenbart försök att dölja något. Å andra sidan skulle det vara konstigt för den förhörde personen att ha sett eller minns licensnummer, så besvara denna fråga skulle visa dem ha tänkt det hela över.
 8. 8
  Kombinera den verkliga förhör med irrelevanta frågor, som leder den misstänkte att tro att du har något på hjärtat.
 9. 9
  Leta efter tecken den misstänkte ljuger. Dessa kan omfatta korsa händerna (defensiv position), sitter på kanten av stolen, alltför avslappnad hållning, luta huvudet åt höger, tittar upp när de tänker på svaret.
 10. 10
  Frekvent användning av svordomar som "ärligt", ärligt talat, visar osv. Som den misstänkte ljuger. Människor som tror på vad de säger vädjar inte till lyssnarens förtroende.
 11. 11
  Ställ den misstänkte en fråga vars svar du redan vet. Detta gör att du kan se om de är villiga att svara på dina frågor på rätt sätt.
 12. 12
  Var försiktig om detaljerna. Till exempel, om hit-and-run har kört på den misstänktes sida av vägen (förutsatt att du är i en höger-side trafik land), det är konstigt för den misstänkte att säga att bilen hade en repa på vänster sida. Hur har de sett det? Dessa små detaljer oftast avslöja en lögnare.
 13. 13
  Kom ihåg att alla lögner när ifrågasatte. Det betyder inte att de är en brottsling.

Tips

 • Var lugn. Visa av aggressivitet kommer bara att göra din misstänkte vägrar att prata med dig.
 • När du hittar en stor inkonsekvens i den misstänktes berättelse inte vara alltför snabba att påpeka det. Låt dem bygga resten av sin berättelse på en falsk bas.
 • En person som tittar ner samtidigt tänka på svaret visar de försöker komma ihåg, medan tittar upp betyder att de är bara att göra det upp för tillfället.
 • Svara på en fråga för tidigt innebär den misstänkte har gjort berättelsen upp. Om de säger sanningen bör det ta lite tid för dem att komma ihåg detaljerna.